Astăzi, 25 martie 2010, ora 18:00, la Clubul Ţăranului, se va dezbate tema “Maneaua: Istorie, alcătuire, rosturi, înţelesuri”.
Maneaua este un fenomen de largă amplitudine socială şi totodată obiectul unor dezbateri publice reiterate periodic, cu o patimă care blochează înţelegerea sa reală. Conferenţiarii de la Muzeul Ţăranului –Anca Giurchescu (Danemarca), Speranţa Rădulescu, Costin Moisil, Florin Iordan şi Mirela Radu – vor încerca descrierea sa etnografică, punctată cu o seamă de interpretări etnologice care îi vor ajuta să răspundă la întrebări preocupante pentru români:
– Ce este maneaua? Este ea un fenomen vechi sau nou?
– Care sunt semnificaţiile sociale pe care le încifrează?
– Cine creează manelele? Cine le ascultă? Cine le respinge şi de ce?
– Sunt manelele ţigăneşti?… sau româneşti? … sau pan-balcanice?
Conferenţiază: Anca Giurchescu (etnocoreolog) şi Speranţa Rădulescu (etnomuzicolog)
Participă: Costin Moisil, Florin Iordan (cercetători Muzeul Ţăranului Român) şi Mirela Radu (Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti)
Moderator: Vintilă Mihăilescu (director Muzeul Ţăranului Român)
Muzeul Ţăranului Român – cunoscut pe vremuri şi ca Muzeul de la Şosea – va continua şi în cursul anului 2010 ciclul său de conferinţe vizând dezbaterea publică a problematicii vaste a tradiţiilor în cultura română actuală. Conferinţele se adresează publicului larg, în mod special tinerilor specialişti din domeniile umaniste şi se organizează în fiecare lună, la Clubul Ţăranului.