Joi, 7 aprilie 2011, ora 19:00, în Sala 502 din corpul R (fostul Romtelecom) al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (Str. Lăpuşneanu nr. 14, Iaşi), va avea loc prima conferinţă CriticAtac. Acest proiect este organizat de CriticAtac (www.criticatac.ro) şi Fundaţia Friedrich Ebert România. Invitat: reputatul istoric Bogdan Murgescu, care va dezbate pornind de la propriul volum “România şi Europa. Acumularea decalajelor economice”, Editura Polirom. Proiectul are ca scop aducerea în dezbaterea publică a unor teme majore şi semnificative pentru societatea noastră, precum şi promovarea unor nume noi pe piaţa de idei din România. Moderatori: Liviu Antonesei & Vasile Ernu.
Volumul “România şi Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010)”, apărut la editura Polirom în anul 2010, a obţinut Premiul „Historia Magistra Vitae”, acordat de Jurnalul Naţional în cadrul concursului „Cartea de Istorie”, 2010, precum şi Premiul „CriticAtac” pe 2010 pentru cea mai importantă carte care tratează teme sociale, politice şi ideologice relevante pentru societatea românească de azi, acordat de CriticAtac. Înapoierea economică în raport cu majoritatea ţărilor europene, îndeosebi cu ţările occidentale care servesc drept termeni de comparaţie, reprezintă o problemă crucială pentru societatea românească. Volumul urmăreşte istoricul acestei înapoieri economice pe parcursul a mai mult de cinci secole. Analiza realităţilor româneşti mai vechi sau mai noi este întregită prin comparaţia cu alte ţări periferice din Europa, în special cu un grup de trei ţări (Danemarca, Irlanda, Serbia) ce la 1500 se aflau la un nivel similar de (sub)dezvoltare cu Ţările Române, dar care ulterior au evoluat extrem de diferit. Performanţa lor relativă serveşte la înţelegerea mai clară a constrîngerilor, realizărilor şi eşecurilor din istoria economică a României. Concluziile aduc numeroase corective imaginii prevalente despre trecutul economic al României, precum şi elemente care verifică sau îmbogăţesc unele aspecte ale teoriilor mondiale despre dezvoltarea economică pe termen lung.
Bogdan Murgescu este profesor doctor la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti. Distins cu Premiul „Nicolae Iorga” al Academiei Române pentru lucrarea Circulaţia monetară în Ţările Române în secolul al XVI-lea (1996). Alte lucrări publicate: Istorie românească – istorie universală (600-1800) (1994), A fi istoric în anul 2000 (2000), Istoria României în texte (coord., 2001), Revoluţia română din decembrie 1989. Istorie şi memorie (coord., Polirom, 2007).