Sâmbătă, 2 aprilie 2011, ora 10:30, la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia, în cadrul Colocviului Tinerilor Scriitori, ediţia a VI-a, s-au decernat Premiile Uniunii Scriitorilor-Filiala Alba-Hunedoara. Laureaţii au fost: Teodor Dună (poezie), Dan Lungu (proză) şi Andrei Terian (critică literară.) Invitaţii speciali ai Colocviilor Tinerilor Scriitori au fost seniorii Ion Mureşan şi Virgil Podoabă, care au vorbit despre literatura tânără, despre predarea “ştafetei literare”, şi au susţinut lecturi.
Festivitatea de premiere a fost urmată de lecturi ale poeților invitați la Colocviul Tinerilor Scriitori, precum și de dezbateri pe tema “Generația 2000. Predarea ștafetei?”
Teodor Dună s-a născut pe 6 martie 1981 în Tâncăbeşti, Ilfov. A publicat volumele “trenul de treieşunu februarie” (2002), volum distins cu Premiul Naţional „Mihai Eminescu” pentru debut (Botoşani, 2003), “catafazii” (2005), ambele la editura Vinea. În 2010 publică volumul “de-a viul” la editura Cartea românească. A colaborat, printre altele, cu revistele: România literară, Dilemateca, Vatra, Ziarul de duminică, Cultura, Cuvântul, Familia, Time Out, Wespennest, Manuskripte, Die Horen, Balkani etc. În 2010 a beneficiat de o bursă de creaţie la Akademie Schloss Solitude.
Dan Lungu (n. 1969, Botoşani), conferenţiar la Catedra de Sociologie, Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi, este unul dintre cei mai apreciaţi şi mai traduşi scriitori din noua generaţie, cărţile sale fiind publicate în zece limbi: franceză, germană, italiană, spaniolă, poloneză, slovenă, maghiară, bulgară, greacă şi turcă. A făcut studii postdoctorale de sociologie la Sorbona şi este redactor al revistei Au Sud de l’Est (Paris). În 1996, iniţiază la Iaşi grupul literar Club 8. În 2001 şi 2002, redactor-şef al revistei de cultură Timpul. În 2005, face parte din grupul de scriitori români invitaţi la „Les belles étrangères”, Franţa. Romanul de debut, “Raiul găinilor” (Polirom, ediţia I, 2004; ediţia a II-a, 2007; ediţia a III-a, 2010), a fost patru luni în topul vânzărilor editurii franceze Jacqueline Chambon, iar ediţia germană a fost declarată, în decembrie 2007, cartea lunii în Germania. Cel de-al doilea roman, “Sînt o babă comunistă!” (Polirom, ediţia I, 2007; ediţia a II-a, 2010), se află în curs de adaptare cinematografică în regia lui Stere Gulea, iar versiunea franceză a cărţii a fost dublu nominalizată la Premiile Europene Jean Monnet (Franţa, 2008). Tot la Polirom a mai publicat două volume de proză scurtă, “Băieţi de gaşcă” (2005) şi “Proză cu amănuntul” (ediţia a II-a, 2008), şi romanul “Cum să uiţi o femeie” (ediţia I, 2009; ediţia a II-a, 2010). Alături de Radu Pavel Gheo a coordonat volumul colectiv “Tovarăşe de drum. Experienţa feminină în comunism” (2008), iar alături de Lucian Dan Teodorovici a coordonat “Str. Revoluţiei nr. 89” (2009). Recent a publicat romanul “În iad toate becurile sînt arse” (Fiction Ltd.). I se montează piesele “Cu cuţitul la os” (Green Hours, Teatrul Luni, 2002), “Nuntă la parter” (spectacol-lectură la Teatrul Odeon, 2003; spectacol-lectură la Teatrul Luceafărul, Iaşi, 2006, în cadrul proiectului DramatIS) şi “Vrăjitoarea pofticioasă” (piesă pentru copii, Teatrul Luceafărul, Iaşi, 2008). Piesa “La mulţi ani!, parcă aşa se spune, nu?” a fost una dintre cîştigătoarele Bursei de texte noi Dramafest, ediţia 2008. Este distins cu Premiul Societăţii Junimea pentru activitatea literară pe 1993, Premiul Editurii Nemira pentru proză scurtă (1997), Premiul USR, filiala Dobrogea, pentru debut în proză (1999), Premiul Goethe Zentrum pentru promovarea originalităţii, ca reprezentant al Clubului 8 (2001), Premiul USR, filiala Iaşi, pentru proză (2005), Premiul „Vasile Pogor”, al Primăriei Municipiului Iaşi, pentru activitatea literară (2007), Personalitatea culturală a anului (2009), Premiul USR, filiala Iaşi, pentru proză (2010). Membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Andrei Terian s-a născut la 30 noiembrie 1979. A absolvit Facultatea de Litere a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. Este doctor în filologie (cu distincţia summa cum laude) al Universităţii din Bucureşti. În prezent este lector la Facultatea de Litere şi Arte a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, cercetător la Institutul de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu” din Bucureşti, redactor la revistele Cultura şi Euphorion. A mai colaborat la revistele Adevărul literar şi artistic, Bucureştiul cultural, Cuvântul, Euresis, România literară, Vatra ş.a., precum şi la Ziarul de duminică, totalizând peste 400 de studii şi articole publicate în periodice şi în volume colective. A debutat cu volumul “G. Călinescu. A cincea esenţă”, Editura Cartea Românească, 2009 (Premiul revistei Observator cultural la categoria Debut pe anul 2009; Premiul pentru Debut al Revistei România literară, cu sprijinul Fundației Anonimul pe anul 2009; Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2009)