În perioada 29 – 31 martie 2011, au avut loc, la Ploieşti, manifestări prilejuite de cea de-a XXIII – a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie „Nichita Stănescu”. Festivitatea de premiere a avut loc joi, 31 martie 2011, la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti, în cadrul căreia s-au decernat următoarele premii: Marele Premiu „Nichita Stănescu” acordat de Consiliul Judeţean Prahova: Emil Brumaru; Premiul pentru critică literară acordat de Consiliul Judeţean Prahova: Dumitru Micu; Premiul pentru Promovarea operei lui Nichita Stănescu acordat de Primăria Municipiului Ploieşti: Dan Mircea Cipariu; Premiul de Excelenţă al oraşului Ploieşti pentru „Opera Omnia” acordat de Primăria Municipiului Ploieşti: Ana Blandiana; Premiul special „Nichita Stănescu” acordat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Prahova: Valeriu Matei. Juriul a fost format din: acad. Eugen Simion (preşedinte), Viorel Stere, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Prahova, Florin Sicoie, scriitor, directorul Muzeului de Artă din Ploieşti.
Scriitorul Dan Mircea Cipariu l-a prezentat în cadrul Galei festive pe poetul Emil Brumaru, câştigătorul Marelui Premiu „Nichita Stănescu”, şi a citit următorul laudatio:
“Sub zodia drumului de fier şi cu o metrică perfectă de tren literar regal, poezia lui Emil Brumaru este o de neuitat călătorie sinestezică între fantasme şi trăiri interioare, între nostalgii ori melancolii ale unui genuine gândiri vegetale. Poezia sa a impus o manieră stilistică inconfundabilă. Ea îi fascinează pe cititori şi pe interpreţi, fie că sunt mari actori ori mari critici literari. E o poezie care oferă delicii de lectură, cu universul ei fragil, intim şi cu personaje memorabile precum Detectivul Arthur, Tamara ori Julien Ospitalierul. Negreşit, Emil Brumaru este unul dintre cei mai importanţi poeţi români contemporani. Poemele lui au ritm de mantră şi pot fi comparate întru perfecţiune cu alţi doi mari stilişti din trecut şi din prezent: George Coşbuc şi Şerban Foarţă. Sub faldurile acestei poezii sunt de găsit sentimentele cele mai inocente ori cele mai pline de pulsiuni. O lume interioară pregătită mai mereu de confesiune şi de trăirea prin transfigurare poetică. O lume, deseori, edenică, în care vegetalul şi revelaţia nu sunt supuse unei gândiri devoratoare. Un zeu tomnatic construit din toate roadele pământului, precum celebrul personaj al lui Archimboldo, livrează în toate porturile şi gările lumii stilistica sa autoficţională, matriţele unui son interior care aşteaptă tot ce e mai vitalist, pur şi hedonist pe lume până la amnezie, uitare de sine şi chiar pierdere de sine.”
Emil Brumaru s-a născut în prima zi a anului 1939, în satul basarabean Bahmutea, judeţul Tighina, astăzi Mihailovca, Cimişlia. Tatăl poetului, Grigore Brumaru, a fost funcţionar al Căilor Ferate Române, şi mama sa, Elisabeta, învăţătoare. Poetul a absolvit, în 1955, Liceul Naţional din Iaşi, apoi, în 1963, Facultatea de Medicină din Iaşi. A fost, din 1963, până în 1975, medic la Dolhasca. Din 1975, a renunţat la cariera în medicină pentru a se dedica exclusiv scrisului.
A debutat în presa literară, în revista „Luceafărul”, la 17 decembrie 1966. Debutul editorial al poetului s-a produs în 1970, cu „Versuri”, Editura Albatros, coperta volumului fiind făcută de Florin Pucă. Au urmat următoarele cărţi: „Detectivul Arthur”, Editura Cartea Românească, 1970, „Julien Ospitalierul”, Editura Cartea Românească, 1974, „Cântece naive”, Editura Cartea Românească, 1976, „Adio, Robinson Crusoe”, Editura Cartea Românească, 1978, „Dulapul îndrăgostit”, cu o postfaţă de Alex. Ştefănescu, Cartea Românească, 1980; „Dintr-o scorbură de morcov”, Editura Nemira, 1998, „Poeme alese”, 2003, „Opera poetică” (în două volume, 2003, trei volume, 2006), Editura Cartier, Chişinău, „Fluturii din pandişpan”, Editura Cronica, Iaşi, 2003, „Poezii (carte la borcan)”, Editura Humanitas, Bucureşti, 2003, „Cerşetorul de cafea”, 2004, „Submarinul erotic”, Cartea Românească, Bucureşti, 2005, „Infernala comedie”, Editura Brumar, Timişoara, 2005, „Dumnezeu se uită la noi cu binoclul”, Editura Polirom, 2006, „O brumă de paiete şi confetti”, volum de colecţie semnat împreună cu Şerban Foarţă, 2007, „Cântece de adolescent”, 2007, „Povestea boiernaşului de ţară şi a fecioarei…”, Editura Trei, 2008, „Ne logodim cu un inel din iarbă”, 2008, „Opere I. Julien Ospitalierul”, Editura Polirom, Iaşi, 2009, „Opere II. Submarinul erotic”, Editura Polirom, Iaşi, 2009, „Basmul Prinţesei Repede-Repede. O poveste pentru adulţi”, 2009 (colaborare cu Veronica D. Niculescu, ilustraţii de Mircia Dumitrescu)”.
Dan Mircea Cipariu a fost prezentat de academicianul Eugen Simion. Organizatorii evenimentului au citit următorul text de prezentare: ”DAN MIRCEA CIPARIU s-a născut la 7 septembrie 1972, în Bucureşti. Este licenţiat al Universităţii Bucureşti, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. Debutează în presa literară în 1988 (SLAST), debutul editorial se petrece în 1999, cu volumul „Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara” (Editura Libra). Membru al Uniunii Scriitorilor din România. În 2009, a fost reales pentru un al doilea mandat preşedinte al secţiei de Poezie – Asociaţia Scriitorilor Bucureşti. În 2007, volumul său de poeme „Tsunami”, Editura Brumar, 2006, a primit Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (preşedintele juriului: acad. Eugen Simion). În 2003, a iniţiat şi coordonat pagina web www.calendarnichita.ro finanţată de Ministerul Culturii. În 2004, în calitate de redactor-şef al revistei „Tomis” din Constanţa a publicat o ediţie specială Nichita Stănescu. Este un împătimit al operei lui Nichita Stănescu. Evenimentele şi cărţile dedicate creatorului celor 11 Elegii sunt promovate pe www.agentiadecarte.ro , un cotidian cultural electronic de mare impact pe care Dan Mircea Cipariu l-a lansat pe 1 martie 2010. Este considerat unul dintre cei mai buni manageri culturali din România. În 2006, a câştigat, în calitate de coordonator de proiect, o finanţare AFCN pentru Uniunea Scriitorilor cu proiectul „Colocviul Tinerilor Scriitori”. În 2008, a iniţiat şi coordonat proiectul SCRIITORI PE CALEA REGALĂ, iar în 2009, 2010 şi 2011 proiectul MARATONUL DE POEZIE ŞI JAZZ. De 5 ani, sub coordonarea academicianului Eugen Simion, organizează Colocviul Tinerilor Critici Literari. În 2011, de Ziua Culturii Naţionale, a iniţiat şi coordonat Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2010″.