Luni, 28 martie 2011, ora 17:30, în foaierul Teatrul de Comedie din Bucureşti, va avea loc o nouă ediţie a Clubului dramaturgilor. Cu această ocazie se va lansa volumul ”Mircea Şeptilici sau ultimile două ore din viaţa unui artist” de Candid Stoica, Editura Zip. Vor vorbi: Robert Toma, Adina Stoicescu, Ion Gabriel Puşcă. Piesa „Mircea Şeptilici sau ultimele două ore din viaţa unui artist”, în regia lui Candid Stoica, va fi prezentată într-un spectacol-lectură în interpretarea actorilor: Vladimir Găitan, Stela Popescu, Virginia Mirea, Delia Seceleanu, Adrian Fetecău, Eugen Racoti, Şerban Georgevici, Grigore Grigore, Felix Dumitrescu. Spectacolul-lectură va fi urmat de discuţii critice. Moderator: Ion Cocora. Totodată, va fi lansat volumul “pantera sus, pe clavecin” de Horia Gârbea, Editura Tracus Arte. Volumul va fi prezentat de Ioan Cristescu şi Lucia Verona.
“Am scris acestă piesă sub zodia a două presiuni: una care izvora din străfundurile sufletului meu, și alta care venea de la mai mulți amici – cititori ai modestului meu volum ”Acele lucruri aiuritoare care se petrec în spatele scenei”, unde se găsesc multe pagini reflectând zilele petrecute împreună cu Mircea Șeptilici, când, câteodată, mi se adresa ca unuia care avea să ducă mai departe vorbele și întâmplările pe care le-a trăit…Nu este o lucrare de imaginație. Replicile care se rostesc în piesă i-au aparținut și au stat sedimentate în memoria mea afectivă, și dacă unele din ele astăzi pot șoca venind din partea unui artist intelectual, rezultă din faptul că m-am ferit să fac un exercițiu encomiastic și l-am descris nu așa cum și l-ar putut închipui cei mai mulți, ci doar așa cum l-am cunoscut eu.
Mărturisesc că a fost o reală bucurie să încheg cele patru tablouri care vor să aducă în atenția celor de azi o figură interesantă, controversată, dramatică în cele din urmă, a teatrului românesc, atras de mirajul libertății lumii libere. Credincios unei formule, care respinge relatările encomiastice, la modă într-o anumită epocă, pe care am adoptat-o încă din anii studenției, care la dictonul clasic ”Despre morți numai de bine” am adăugat, nu eu, ci alți, mai inteligenți decât mine, ”De bine, dar adevărat!”, a scris Candid Stoica.
“Într-un moment când consideram că poezia m-a părăsit, și adunasem abia vreo 7-8 poeme în cei opt ani care au trecut de la apariția precedentului volum de versuri, am scris într-o săptămână o mulțime de texte dintre care am putut păstra la o selecție exigentă vreo 15. Apoi pofta de poezie a încetat la fel de brusc. Am mai încercat să scriu ceva, dar fără rezultate notabile. Așa că am adunat tot ce aveam și am găsit, tot atunci, în perioada fastă, un titlu care mi-a plăcut: „pantera sus, pe clavecin”. Mulțumesc Editurii Tracus Arte pentru încrederea acordată și viteza cu care a aderat la proiectul meu.”, a declarat Horia Gârbea pentru AgenţiadeCarte.ro