spot_img

Biblionet pregăteşte revoluţia informaţională în bibliotecile României

Marţi, 22 martie 2011, ora 12:00, în Sala Multimedia a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, în cadrul  Programului Naţional Biblionet – lumea în biblioteca mea, a avut loc semnarea protocolului de colaborare între MCPN, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi Fundaţia IREX (International Research & Exchanges Board), prin care aceştia s-au angajat să sprijine transformarea bibliotecilor publice în adevărate instituţii cu vocaţie comunitară, capabile să mobilizeze energiile umane ale comunităţilor pe care le deservesc. La eveniment au participat Ministrul Culturii, domnul Kelemen Hunor, doamna Doina Popa, preşedinta Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice, şi domnul Paul Andre Baran, directorul Programului Biblionet. Programul Biblionet are o valoare totală de 26,9 milioane de dolari şi este finanţat de Fundaţia Bill & Melinda Gates şi a fost implementat în România prin Fundaţia IREX.

„Rolul bibliotecilor și al bibliotecarilor se schimbă, peste tot în lume, iar această ajustare la nevoile societății este accelerată de explozia de informație la care suntem expuși. Echiparea bibliotecilor cu tehnică performantă şi specializarea bibliotecarilor pentru a oferi noi servicii de bibliotecă sunt pași obligatorii pentru succesul acestei schimbări. Programul Biblionet și ANBPR au dovedit, prin acțiunile de până acum, că sunt parteneri pe care ne putem bizui în acest demers și sunt sigur că acest Protocol va potența eforturile noastre, iar evoluțiile vor fi evidente.”, a declarat domnul Kelemen Hunor, în cadrul evenimentului de semnare a protocolului de colaborare între MCPN, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR) şi Fundaţia IREX.

„Pentru noi acesta este un moment important în evoluţia şi dezvoltarea bibliotecilor publice din România. Ca asociaţi, faptul că am ajuns să semnăm un protocol de colaborare cu MCPN şi IREX reprezintă un moment de vârf. (…) Ne angajăm să dezvoltăm proiecte publice de înaltă calitate, să ajutăm specialiştii şi bibliotecarii să poată să asigure în permanenţă asistenţă publicului care intră în biblioteci, şi la nivelul pe care îl asigură tehnologia modernă.”, a spus Doina Popa, preşedinta Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice.

Protocolul a stabilit cadrul de colaborare între trei entități esențiale în procesul de consolidare a bibliotecilor și de extindere a serviciilor de bibliotecă de înaltă calitate. Bazându-se pe contribuția financiară și de experiență în proiecte similare a Programului Biblionet, precum și pe profesionalismul ANBPR, acțiunile ce se vor desfășura în contextul acestui Protocol vor permite repoziționarea bibliotecii publice nu doar ca centru de servicii IT pentru comunitate (prin care se asigură atât accesul la tehnologie, cât și instruirea populației în acest domeniu), ci și ca pol de dezvoltare comunitară prin cultură.

Scopul Biblionet este de a promova, împreună cu partenerii săi guvernamentali, importanţa bibliotecilor în societatea românească şi relevanţa lor pentru comunităţile locale, prin elaborarea de politici publice care să sprijine dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci în România. Programul Biblionet îşi propune să asigure accesul la informaţie prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice, pornind de la faptul că 64% dintre români nu au folosit niciodată Internetul.

Prin semnarea protocolului din data de 22 martie 2011, mai mult de 2.000 de biblioteci publice vor primi echipamente moderne pentru accesul gratuit al publicului la informaţie, peste 3.000 de bibliotecari vor cunoaşte noile tehnologii şi vor asigura servicii mai bune pentru public, iar în bibliotecile judeţene vor fi create 41 de noi centre de formare. Dintre bibliotecile existente, care sigură servicii unei populaţii de peste 21 de milioane de cetăţeni, mai puţin de 10% dintre ele au în prezent calculatoare cu acces public la Internet.

În anul 2009, bibliotecile incluse în prima rundă a programului Biblionet au primit 1.126 de calculatoare, iar 375 de bibliotecari au beneficiat de cursuri de formare în tehnologia informaţiei şi administrarea bibliotecilor. În 2010, aproximativ 800 de biblioteci au fost echipate cu 3.700 calculatoare şi 851 de bibliotecari au fost instruiţi. Implementarea rundei a doua a programului Biblionet se va încheia la sfârşitul lunii mai 2011, când 120 de biblioteci noi se vor alătura programului, astfel încât, Biblionet va include peste 920 de biblioteci locale, dotate cu 4.400 de calculatoare şi echipamente aferente, iar 1.200 de bibliotecari vor fi parcurs cursurile de formare.

Biblionet a adresat o provocare şi elevilor de liceu, organizând concursul tematic “Azi n-am fost la bibliotecă”. În continuarea evenimentului de semnare a protocolului de la sediul MCPN, marţi, 22 martie 2011, a avut loc şi ceremonia de premiere a câştigătorilor acestui concurs liceal.

Elevii de liceu au fost invitaţi să-şi exprime prin film, fotografie sau grafică opinia privind prezentul şi viitorul bibliotecilor în România. Cele 169 de proiecte au fost jurizate de Radu Pavel Gheo (scriitor și eseist) și Florin Lăzărescu (scriitor și scenarist), iar câștigătorii au fost următorii:

Secțiunea Slogan/design:

Premiul I: Petru Malaxa, Galați; Premiul II: Sebastian Strajan, Blaj; Premiul III: Cosmin Şuţu, Călărași

Secțiunea Filme scurte:

Premiul I: Iulia Bălan şi Cristina Gabriela Brebenel, Grădiștea, Vâlcea; Premiul II: Renato Şolcă, Galați; Premiul III: Paul Nistor şi Bogdan Baciu, Fălticeni

Secțiunea Proză în poze:

Premiul I: Mihai Morar, Cluj-Napoca; Premiul II: Ioana Andrada Tudorie, Galați; Premiul III: Margareta Cucli-Iane, Constanța

Mai multe detalii despre Biblionet se găsesc la pagina web: http://www.biblionet.ro/

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508