spot_img

Gabriela Adameşteanu, invitată la Târgul de carte de la Leipzig

Scriitoarea Gabriela Adameşteanu este invitată la Târgul de carte de la Leipzig, care se va desfăşura în perioada 18-21 martie 2011. Acesta este al doilea eveniment de profil din Germania, după cel de la Frankfurt. Sâmbătă, 19 martie 2011, ora 11:00, în cadrul Forumului “Limbi mici, Literaturi mari” (Halle 4, B 502), va avea loc lectura unui capitol din romanul “Întâlnirea” de Gabriela Adameşteanu (ediţia a III-a, colecţia „Opere”, Polirom, 2008). Traducere: Eva Ruth Wemme. Evenimentul românesc este organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin. Un alt scriitor român invitat la acest târg este prozatorul Radu Aldulescu.


Forumul „Limbi mici, literaturi mari” este organizat din 2003 de ICR Berlin în colaborare cu Asociaţia Institutelor Culturale Europene din Berlin, în cadrul Târgului de Carte de la Leipzig. La această ediţie vor mai participa scriitori din Ungaria, Grecia, Serbia, Cehia, Luxemburg, Cipru, Croaţia şi Slovacia.

De asemenea, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor din România (MCC), sâmbătă 19 martie 2011, de la ora 17.00 la ora 18.00, în International Forum, la standul MCC (Halle 4, B601), va avea loc lectura unui capitol din romanul Provizorat” de Gabriela Adameşteanu (Polirom, 2010). Traducere: Georg Aescht.

Romanul “Întâlnirea” (Premiul Ziarului de Iaşi şi Premiul revistei Ateneu) a fost tradus în italiană (Nottetempo, 2010), maghiară (Palamart, 2007) şi bulgară (Panorama, 2005).

„S-ar putea crede că «Întâlnirea» este un roman despre mitologia exilului. Dimpotrivă, avem de-a face aici cu o experienţă dramatică şi, până la urmă, cu tragica disoluţie a mitologiei exilului. «Întâlnirea» este un roman al înstrăinării, al pierderii legăturii cu trecutul şi cu memoria comunităţii, un roman despre incomunicare, despre imposibilitatea întoarcerii acasă. O carte deziluzionată şi antinostalgică…” (Paul Cernat)

„Plecat de mult în lumea liberă, unde a reuşit o carieră internaţională de succes, însurat cu o nemţoaică, Traian Manu se reîntoarce pentru câteva zile în ţară, prilej de a se întâlni cu o cohortă de rude cvasi-necunoscute, dar şi de confruntare cu fantasmele propriului trecut. O consistenţă epică aparte, dobândeşte povestea Christei, soţia savantului. Sunt puse astfel faţă în faţă două lumi distincte – cea a Germaniei fasciste a anilor ’30-’40 şi cea a României comuniste, pe cât de diferite în prezentul naraţiunii, pe atât de asemănătoare în trecut, în privinţa suprimării libertăţilor umane. Relaţia fiecăruia dintre cei doi protagonişti cu trecutul – în dubla sa ipostază de istorie şi de timp individual – este sinuoasă. Întâlnirea nu este doar cu ceilalţi, ci, mai ales, cu sine însuşi, fiind, în fond, o dramatică tentativă de regăsire a unor ipostaze pierdute ale propriului eu.”(Carmen Muşat)

Romanul “Provizorat” a fost nominalizat la Premiul Cartea Anului 2010, oferit de revista România literară şi Fundaţia Anonimul şi la Premiile revistei Observator Cultural pe anul 2010.

„Aproape totul este tensionat, pregnant şi captivant în “Provizorat”, de la scenele teribile ale rebeliunii legionare până la zgomotele infrarealităţii cotidiene. Un complex psiho-istoric şi social ce n-a mai fost explorat cu atâta acuitate şi forţă prozastică în romanul autohton. De neratat lectura acestui “Provizorat”, al doilea mare roman al Gabrielei Adameşteanu.” (Daniel Cristea- Enache).

„Trăind în „maşina infernală care înseamnă viaţa dublă”, o viaţă „împărţită între doi bărbaţi”, personajul principal, Letiţia Arcan, întrupează, de fapt, o nouă, bogată şi proaspătă ipostază a Doamnei Bovary. Replica de acum este este creată din interiorul speciei şi tocmai de aceea ea reuşeşte să exprime sentimentele, trările, mişcările şi senzaţiile feminine, pe care numai o scriitoare le poate cunoaşte.” (Sanda Cordoş).

Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508