spot_img

Felicia Donceanu şi Oltea Şerban-Pârâu, laureate ale Premiilor Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România

Vineri, 25 februarie 2011, ora 14:00, în Aula Palatului Cantacuzino din Bucureşti, au fost premiaţi cei mai reprezentativi compozitori şi muzicologi ai anului 2010. Cu o tradiţie de peste 40 de ani în răsplătirea excelenţei în muzică, Marele Premiu al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România a fost câştigat de compozitoarea Felicia Donceanu, aceasta fiind aleasă prin vot secret de Consiliul UCMR, chiar înaintea galei de premiere.

Lucrarea Sempre risoluto – pentru pian obligat şi orchestră, semnată de Mihai Măniceanu, a primit marele premiu pentru lucrări simfonice, EUIorEruImII de Octavian Nemescu pentru lucrări electronice, iar Fântâna tinereţii – pentru flaut,violoncel şi live electronics, de Nicolae Teodoreanu, a fost recompensată cu distincţia pentru lucrări camerale.

Premiul pentru publicistică muzicală i-a fost acordat muzicologului Oltea Şerban-Pârâu, redactor-şef al postului de Radio România Cultural şi director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio, pentru articolele publicate săptămânal de-a lungul anului 2010 în “Adevărul literar şi artistic” şi “Ziarul de duminică”. Tot în domeniul muzicologiei, pentru istoriografie a fost premiat Octavian Lazăr Cosma pentru volumele Opera Naţională din Cluj (vol.1) şi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti la 140 de ani Vol.3 şi Valentina Sandu Dediu pentru Alegeri, afecte, atitudini. Despre stil si retorica în  muzică.

În cadrul aceleiaşi gale, Marius Ţeicu a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun spectacol muzical, respectiv pentru musicalul “O premieră furtunoasă”, de la Teatrul de Revistă Constantin Tănase din Bucureşti. Premiul pentru muzică de jazz i-a revenit lui Cătălin Târcolea, pentru CD-ul Synvionai 2, iar distincţia pentru muzică uşoară i-a fost acordată lui Andrei Tudor, pentru piesele “Iarna spune poveşti” şi “Nu te mai am”. Între premiile pentru anul 2010 decernate de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor se mai numără cele pentru lucrare corală amplă, miniatură corală, istoriografie şi creaţie didactică.

Lista completă a Premiilor Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România pe anul 2010:

MARELE  PREMIUFELICIA DONCEANU


PREMIU PENTRU LUCRĂRI SIMFONICE

Mihai Măniceanu – Sempre risoluto – pentru pian obligat şi orchestră

PREMIU PENTRU LUCRĂRI ELECTRONICE

Octavian Nemescu – EUIorEruImII- pentru clarinet,vioară şi bandă

PREMIU PENTRU LUCRĂRI CAMERALE

Nicolae Teodoreanu – Fântâna tinereţii – pentru flaut,violoncel şi live electronics

PREMIUL FILIALEI CLUJ

Valentin Timaru        –     Harfă de vânt, pentru voce şi ansamblu cameral

–          Sonata pentru violă solo Dolce-Dolician pentru fagot şi pian

PREMIU PENTRU MUZICĂ DE FANFARĂ

Gheorghe Vulpe – Suita Transilvană

PREMIU PENTRU LUCRARE CORALĂ AMPLĂ

Christian Alexandru Petrescu – Cărăbuşul, pe versuri de Lucian Blaga

PREMIU PENTRU MINIATURĂ CORALĂ

Marcel Octav Costea – Trei miniatur icorale  pe texte religioase (Asperges me, Domine,    Doamne-ndură-te de noi!, Aleluia! Domnul e păstorul meu)

PREMIU PENTRU MUZICĂ UŞOARĂ

Andrei Tudor –  piesele: Iarna spune poveşti, Nu te mai am, versuri Andreea Andrei

PREMIUL PENTRU MUZICĂ DE JAZZ

Cătălin Târcolea – CD-ul Synvionai 2

PREMIU PENTRU SPECTACOL MUZICAL

Marius Ţeicu -O premieră furtunoasă – musical prezentat în premieră la Teatrul C. Tănase din Bucureşti, în data de 19.03.2010

PREMIU PENTRU ISTORIOGRAFIE

Octavian Lazăr Cosma volumele Opera Naţională din Cluj (vol.1) şi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti la 140 de ani Vol.3

PREMIU PENTRU SISTEMATICĂ

Valentina Sandu Dediu – Volumul Alegeri, afecte, atitudini. Despre stil si retorica în muzică

Nicolae Gheorghiţă -Volumul Byzantine Music between Constantinople and the Danubian Principalities. Studies in Byzantine Musicology

PREMIU PENTRU PUBLICISTICĂ

Oltea Şerban-Pârâu

PREMIU PENTRU CREAŢIE DIDACTICĂ

Doina Paron – Florişteanu- Muzicieni români la Schola Cantorum

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508