Romanul lui Joseph O`Neill, „Netherland”, editat de curând de Editura Leda-Grupul Editorial Corint, a fost distins în anul 2009 cu PEN / FAULKNER AWARD, nominalizat la BOOKER PRIZE în anul 2008 şi inclus de cotidianul New York Times pe lista celor mai importante cărţi ale anului 2008. Tradus în peste douăzeci de ţări, „Netherland” a fost propus pentru a fi adaptat cinematografic. Traducere din limba engleză şi note de Carmen Botoşaru.
Focus Features va colabora cu compania lui Oprah Winfrey, Harpo Productions, şi compania regizorului Sam Mendes, Neal Street Productions pentru a adapta cât de curând pentru marele ecran romanul lui Joseph O’Neill.
Romanul poate răspunde unor întrebări stringente pentru mulţi dintre noi: Ce faci când nevasta te părăseşte, îţi ia şi copilul şi te lasă de unul singur într-un oraş al fantomelor?
Hans van den Broek alege crichetul. Însingurat într-un oraş terorizat de avioane care dărâmă zgârie-nori, căutând să înţeleagă de ce şi cum au dispărut din viaţa lui oameni, locuri şi sentimente, el îşi caută refugiul în sportul copilăriei sale. Dar crichetul newyorkez are prea puţine în comun cu jocul calm cu care a crescut el, şi cu cel cu accente nobiliare, pe care l-a jucat în timpul studenţiei în Anglia.
La New York, crichetul este un joc aspru, aproape conspirativ, jucat prin parcurile sălbăticite de la periferie de nişte oameni pe care metropola nici nu-i vede măcar — de oameni precum Chuck Ramkissoon. După mulţi ani, când cadavrul acestuia este găsit într-un canal de scurgere newyorkez, cu mâinile strâns legate la spate, Hans îşi aminteşte neobişnuita prietenie care l-a legat de Chuck… un sentiment de visător, de vizionar şi, poate, ceva mai sumbru…
Cotidianul Sunday Telegraph scria: “Minunat scris. O reevaluare a visului american, un comentariu asupra vremurilor noastre, o poveste de dragoste, un imn adus crichetului şi un mister cu aer de anchetă criminalistică.”
Cronicile literare entuziaste au venit din partea celor mai buni review-eri: Jonathan Safran Foer scria despre “Netherland” :”New Yorkul nu este ceea ce îşi imaginează majoritatea oamenilor. Tot aşa cum nici căsnicia, familia, prietenia sau bărbăţia nu sunt acelaşi lucru. Netherland este plin de suspans, măiestrit, cu un dozaj psihologic perfect, şi — mai ales — o lectură minunată. Joseph O’Neill a reuşit să zugrăvească oraşul cel mai faimos din lume, şi conceptul cel mai familiar din lume (dragostea) într-o manieră cu totul inedită” .“Undeva între oraşele lui Saul Bellow şi Ian McEwan, O’Neill şi-a ridicat propriul lui cort miraculos. Netherland este un roman despre provizoriu şi marginalitate; scris pe nenumărate registre, unul dintre cele mai puternice fiind nostalgia sa extremă, matură.” scria reviewer-ul Sebastian Barry.
JOSEPH O’NEILL s-a născut în anul 1964 la Cork, în Irlanda. După o copilărie petrecută în Mozambic, Turcia, Iran şi Olanda, a urmat cursuri universitare de drept la Colegiul Girton de la Universitatea Cambridge, devenind avocat specializat în drept comercial şi membru al Baroului londonez. A scris până în prezent poezie şi trei romane: This Is the Life (1991), The Breezes (1996) şi Netherland (2008), precum şi un volum de non-ficţiune, Blood-Dark Track: A Family History (2001), considerat una dintre cărţile anului 2002 de publicaţiile The Economist şi Irish Times. O’Neill este, de asemenea, colaborator frecvent al revistei Atlantic Monthly. În prezent, locuieşte la New York, în faimosul hotel Chelsea, împreună cu familia sa. Romanul Netherland, întâmpinat extrem de elogios de critică, a figurat pe lista Celor Mai Bune 10 Cărţi ale anului 2008 a ziarului New York Times, a fost nominalizat la Man Booker Prize tot în 2008, iar în 2009 a câştigat prestigiosul PEN / Faulkner Award.