În perioada iunie – decembrie 2024, Asociația Românilor din Republica Croația a derulat cu succes a treia editie a proiectului „Patrimoniul cultural românesc la viitor”.
Evenimentele de la Zagreb, Rijeka si Split au fost organizate în parteneriat cu Ambasada României în Republica Croația, Facultatea de Filosofie Zagreb, Muzeul Taranului Roman și Forumul Minoritatilor Nationale din Croatia.
Peste 450 de participanți, membri ai comunității românești din Croația, reprezentanți ai autorităților locale și ai altor minorități naționale, precum si reprezentanți mass-media au luat parte la cele trei evenimente dedicate Zilei Universale a IEI, Zilei Limbii Romane si Zilei Nationale a Romaniei, in prezenta invitatilor din Romania, managerul Muzeului Taranului Roman, autorul si ilustratorul de carti pentru copii Diana Tivu si trupa Brondosii din Cavnic.
Au fost aduse in Croatia si prezentate participantilor trei colectii de exceptie, de la IA romaneasca traditionala din zona Arges, care a inspirat personalitati marcante, precum Regina Maria, Satul romanesc in miniatura si o colectie de tablouri dedicata Traditiilor si obiceiurilor romanesti. Căsuțele in miniatura si tablourile artizanale au fost realizate manual până în cel mai mic detaliu de artistul Alina Ocoleanu Lapusneanu, toate elementele formand un ansamblu decorativ de exceptie, care a incantat publicul vizitator.
Cei mici au avut ocazia sa participe la concursuri de creatie, la ateliere de lectura si de ilustratie si au primit in dar carti in limba romana, oferite si in acest an de Biblioteca Prichindeilor din Croatia . Ultimele evenimente au avut loc in prezenta E.S. Mihaela Camarasan, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Romaniei in Republica Croatia, care a avut ocazia sa cunoasca membrii comunitatii romanesti si sa asiste la atelierul de lectura sustinut de Diana Tivu, dar si la spectacolul de dans oferit de Brondosii din Cavnic, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.
Evenimentele din cadrul proiectului „Patrimoniul cultural românesc la viitor“ au fost realizate cu cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni si s-au bucurat de sprijinul Parlamentului Republicii Croatia, prin reprezentantul minoritatii romanesti.
Asociația Românilor din Republica Croația este un ONG care protejează interesele sociale ale românilor din Republica Croația și ajută la promovarea, dezvoltarea și îmbunătățirea cooperării croato-române. Comunitatea românească din Croația este formată, în marea majoritate, din cetățeni români care s-au stabilit în Croația după anul 1990, românii fiind una din cele 21 de minorități naționale recunoscute în această țară.