COSMIN PERȚA: Voices of War & Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte
EUGEN VUȚESCU: FRAGIL
Curator: Ana Negoiță
Coordonator proiect: Denisa Șuță
Muzeul Național „Constantin Brâncuși” – Târgu Jiu
Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu invită publicul să participe, începând cu data de 22 noiembrie, de la ora 18:00, la un dublu eveniment expozițional. Cosmin Perța, scriitor, nume de referință pentru literatura contemporană românească, cunoscut și pentru o serie de proiecte artistice interdisciplinare la intersecția dintre literatură și arte vizuale, propune două instalații cu caracter imersiv: audio (sound –design & poezie) și un video-poem. Eugen Vuțescu, poet și artist, prezintă o instalație vizuală complexă: pictură și obiect de tip ready-made asistat. Expozițiile semnate de cei doi pot fi vizitate, în spațiile muzeului, până pe data de 5 decembrie 2024.
Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, este o experiență imersivǎ care explorează ideea de trecere, transformare, evoluție și decadență, tradiție și ștergere a ei, memorie și uitare prin intermediul istoriei poetice a unei familii. Revoltă, neputință și evoluție, doar pentru a perpetua ceva ce depășește orice cadru biologic sau cultural: capacitatea umană de a visa și de a proiecta viitoruri posibile.
Voices of war este o instalație audio imersivă care încearcă să redea sonor și afectiv regimul de teroare pe care îl suportă cetățenii obișnuiți ai Ucrainei, confruntați cu bombardamente și stare de asediu continuă. Instalația este compusă din editarea și colarea mai multor înregistrări autentice din timpul bombardamentelor asupra orașului ucrainean Zaporojie, realizate de muzicianul și artistul ucrainean Denys Vasyliev. Acestora le-au fost adăugate voci, dar sunetele nu au fost stilizate și nici nu au fost adăugate alte efecte, mizând pe o abordare cât mai naturală a sunetelor războiului.
FRAGIL a fost gândită din perspectiva unei instalații vizuale care combină mediul clasic al picturii cu o serie de instalații de tip ready-made asistat pentru a crea un tip de conexiune profundă între cele două medii. Lucrările propun un exercițiu senzorial de cercetare a ”insuportabilei fragilități” a corpurilor și a obiectelor, concept formulat vizual la intersecția diferitelor materiale de lucru mai mult sau mai puțin durabile: pictură, fotografie, obiecte, ciment.
COSMIN PERȚA (n. 1982, Maramureș) este un eseist, poet și prozator român. A absolvit Facultatea de Litere a Universitǎții „BabeșBolyai” din Cluj-Napoca. Și-a continuat studiile de literaturǎ la Universitatea din București cu un masterat în literatura contemporanǎ, mai apoi obținând titlul de doctor cu o lucrare referitoare la literatura fantasticǎ europeanǎ. A publicat volume de eseuri, romane, povestiri și poezie. De-a lungul timpului a obținut unele dintre cele mai importante premii literare românești. Fragmente din opera sa poeticǎ au fost traduse în 14 limbi, iar cel mai recent roman al sǎu este în curs de traducere integralǎ în patru țǎri. A lucrat timp de 8 ani în presa culturalǎ din Cluj și Bucureçti, iar în ultimii 10 ani a înființat și a condus unele dintre cele mai apreciate și premiate colecții de literaturǎ contemporanǎ la editurile Tracus Arte și Editura Paralela 45.
EUGEN VUȚESCU (n. 1982, București) a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Este medic, poet și artist vizual. Ca artist vizual a lucrat în diverse medii: fotografie, pictură, ilustrație de carte, instalații. Expoziții personale de pictură și instalații: „La opt etaje depărtare de lume”, Muzeul Național Brukenthal (Sibiu 2024), SCAF (Festivalul Internațional de Artă Contemporană (Sibiu 2023), UNBOXING (Anuala de artă și știință – Galeria Galateca & NEOART (Râmnicu Vâlcea-2023), CSWEEK – NEOART-Connect (Galeria Galateca, București 2023), „Transfer de memorie”, Galeria Halucinarium, București (2018); „EVVE”, împreună cu pictorul Vladimir Ene, Galeria „Căminul Artei”, București (2017); „Destrupări”, Institutul Cultural Român, București (2010); „Destrupări”, Galeria Lina, Bistrița (2009).
MUZEUL NAȚIONAL „CONSTANTIN BRÂNCUȘI” – Târgu JIU
Muzeul Național ”Constantin Brâncuși” a fost înființat prin Legea nr. 199/2015 și are sediul în Casa ”Barbu Gănescu”, imobil în care a fost găzduit Constantin Brâncuși, în perioada în care acesta a lucrat la realizarea Ansamblului Monumental ”Calea Eroilor” de la Târgu Jiu (1937-1938). În curtea instituției se află două monumente care poartă amprenta marelui sculptor: ”Mesele de piatră aranjate de Constantin Brâncuşi”, cunoscute și sub denumirea ”Grădina cu vietăți de piatră”, aflate pe Lista Monumentelor Istorice cu Cod LMI GJ-III-m-B-09470 și ”Masa rotundă” cu Cod LMI GJ-III-m-A-09465.06, o masă rebut, realizată de Constantin Brâncuși, dar la care artistul a renunțat ulterior. Muzeul Național ”Constantin Brâncuși” a fost deschis pentru prima dată publicului, pe 19 februarie 2020, de Ziua Națională Constantin Brâncuși.