spot_img

”Fascinată de mine însămi”, expoziție de Marilena Murariu

Fascinată de mine însămi” este cea mai recentă expoziție a Marilenei Murariu, la galeria Artsafe din cadrul complexului Combinatul Fondului Plastic, str. Băiculești 29, București. Această expoziție cu efectul său de șoc și satiră socială va fi deschisă în perioada 21 noiembrie- 2024 -13 decembrie 2024.

Artista și organizatorii și-au dorit ca expoziția „Fascinată de mine însămi” să fie deschisă chiar înainte de dublele alegeri, prezidențiale și parlamentare, care vor avea loc în România la câteva zile după vernisaj.

Fascinată de mine însămi

„Pornind de la lucrarea „M-a făcut mama artistă”, prezentă în cadrul unei expoziții cu tentă politică din 2012, în care m-am auto-reprezentat într-o postură ironică, în dublă ipostază de balerină, am dezvoltat ulterior conceptul (auto)portretului sarcastic și (auto)persiflarea.

Dincolo de influențele venite dinspre societate în sondarea propriei ființe, anturajul obscur, nu întotdeauna ales de mine, ori societatea confuză cu care mă confrunt, mediul în care, vrând-nevrând, mă complac și ajung să mă identific, fie și parțial, cu lumea în care trăiesc – ultimele autoportrete sunt în egală măsură rodul ochiului (auto)critic asupra fizionomiei mele actuale, marcată de trecerea timpului și a vremurilor. Îngroșarea propriilor defecte și accentuarea stărilor de alienare mă motivează în investigarea altfel a acestui gen pictural clasicizat, fără a ocoli, bineînțeles, viziunea realistă sau perspectiva amuzantă asupra mea.„

Marilena Murariu

Marilena Murariu este o artistă care ”simțește enorm și vede monstruos” ca să-l cităm pe Caragiale-le nostru național. 

Creația artistei din ultimii ani reprezintă, în mare parte, o satiră socială ce reflectă (auto)ironic situația comico-tragică, curat-murdară a politichiilor românești de acum (și dintotdeauna).

Prin desene în tehnică mixtă și pictură în ulei pe panou de lemn, artista surprinde atât complexitatea personală, cât și absurdul colectiv al realităților politice și explorează legătura dintre identitate și autoritate, abordând cu o viziune directă umorul și critica socială.

Dacă până acum artista a reprezentat straturi peste straturi de politicieni autohtoni și ai marii scene internaționale, portretizându-i și persiflându-i asiduu și pasional: Putin,  Elena Udrea, Elena Ceaușescu,  Ion Iiescu, Dominique Strauss-Kahn, Marine Le Pen, Boris Johnson, Băsescu și atâția alții, acum, continuând seria, personaje bufe, sub imaginea autoportretului pseudo-psihologic populează lucrările. Marilena Murariu explorează scena politică românească printr-un gest de travestire, transformându-și propria imagine într-un instrument al satirei. Autoportretul devine un loc al metamorfozei, în care chipul artistei împrumută trăsăturile și gesturile personajelor politice contemporane, aducând o nuanță de vulnerabilitate. Ca în fantezia suprarealistă dramatică „Being John Malkovich”, film al regizorului american indie Spike Jonze, artista își multiplică selfie-ul în ipostaze semnificative, clișee emfatice care îi caricaturizează și caracterizează pe politicienii români astfel încât aceștia, deși portretizați prin alter-egoul artistei, pot fi imediat recunoscuți.  Prin multiplicarea propriului chip, artista propune o oglindă psihologică distorsionată, în care privitorul nu mai e doar un observator detașat, ci un participant la dinamica sistemului pe care îl ironizează.  Sarcasmul și utilizarea unui ton ironic, prezente în desenele și picturile cu autoportretul multiplicat sunt menite să evidențieze defectele, greșelile și absurditățile situației politico-sociale românești, și și din alte contexte internaționale. Demersul său reinterpretează conceptul de „putere”, în care liderii devin caricaturi recognoscibile prin simpla lor apartenență la imaginarul colectiv. 

 „Expoziția „Fascinată de mine însămi” oferă ocazia de a explora granița dintre (auto)ironie, introspecție și realitatea socială, așa cum este filtrată prin ochiul interior întors spre lume al artistei.” 

Raluca Ilaria Demetrescu

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508