Vineri, 15 noiembrie 2024, între orele 16:00 – 20:00, la Galeria Arbor.art.room din str. Transilvaniei nr. 11, sectorul 1, București, are loc vernisajul expoziției ”Fața omului. Portrete de Dumitru Fusu”, o selecție de portrete și autoportrete semnate de Dumitru Fusu, artist polimorf, afirmat nu numai ca actor și regizor, ci și ca poet și desenator talentat. Evenimentul încheie programul Asociației Arbor pentru 2024, dedicat maeștrilor din stânga Prutului.
În expoziție pot fi văzute numeroase portrete, imortalizând personalități culturale de la Chișinău, colegi de scenă sau viață, realizate în cărbune și pastel, precum și o galerie de autoportrete cu el în ipostaze shakespeariene, născute din creația spectacolului ,,Veacul omului” după William Shakespeare.
Expoziția ”Fața omului. Portrete de Dumitru Fusu”este organizată de Asociația pentru cultură și arte Arbor cu sprijinul familiei artistului și este deschisă până duminică, 15 decembrie 2024.
Dumitru Fusu (1934, Parcova, jud. Bălți, Regatul României – 2014, Chișinău) a fost un reputat actor basarabean, absolvent al Școlii de Teatru „B. Șciukin” din Moscova. S-a numărat printre fondatorii Teatrului „Luceafărul” din Chișinău (1960), un teatru de expresie vahtangoviană, născut în perioadă favorabilă libertății de expresie artistică din timpul dezghețului hrușciovist. La mijlocul anilor 1960, Fusu se va dedica realizării unei serii de personaje shakespeariene, cu care va pune bazele Teatrului unui Actor, iar la sfârșitul anilor 1970, după absolvirea studiilor de regie film la Moscova, se va impune și ca regizor de film. În paralel, Fusu se dedica desenului și poeziei, perfecționându-și talentul plastic în atelierul pictorilor Glebus Sainciuc și Valentina Rusu Ciobanu, de care va rămâne atașat pentru restul vieții. În 1975, lumea artistică de la Chișinău va rămâne profund impresionată de prima expoziție personală a lui Dumitru Fusu. Ecourile acestui eveniment răzbat din caietul de impresii al expoziției, unde abundă dedicații semnate de nume ale artei ca Mihail Grecu, Valentina Rusu Ciobanu, Ada Zevin, Glebus Sainciuc, de scriitori ca Liviu Damian, Alexandru Cosmescu, Andrei Lupan și de alte personalității ale lumii culturale chișinăuiene. Despre Dumitru Fusu se vorbea ca despre un „portretist-poet” vibrant , un „artist complet” care știa să surprindă și caracter ,,caligrafic” al oamenilor.
Acolo unde Fusu nu este „mecanicist”, unde liniile nu sunt trasate „virtuos”, acolo Fusu este poet – vibrant, plin de farmec și caracterele apar învăluite în tainicul sufletului celor reprezentați…
Mihail Grecu (Chișinău, 1975)
[…] Așa și Mitu – era deja născut pictor. Trebuia să-l mai învețe cineva? Când a intrat în atelier și când a văzut de jur-împrejur pictură, desene, vopsele, creioane, pasteluri el s-a manifestat imediat. Niciun pic de școală. Toată școala lui Mitu a constat în ritualul primirii în atelier. Noi pictam și el picta alături de noi când avea timp… El făcea portrete… cum să-ți spun… liber, așa… simțit, trecut prin el. În Mitu se năștea acea imagine lăuntrică despre om… Imaginea lăuntrică e mare lucru la un artist.
Valentina Rusu Ciobanu (Chișinău, 2014)
PROGRAM DE VIZITARE:
Arbor.art.room
Str. Transilvaniei 11, sector 1, București
15 noiembrie 2024 (vernisaj)
16.00 – 20.00
16.11–15.12.2024
12.00 – 18.00│sâmbătă
Închis│duminică–miercuri
***
Asociația pentru cultură și arte Arbor, înființată în 2017, este bine-cunoscută publicului pentru efortul constant pe care îl depune pentru promovarea dialogului dintre publicul din România și artiștii basarabeni, cu scopul dezvoltării mobilității culturale între cele două țări de pe malurile Prutului. Activitatea Arbor vizează mai multe domenii artistice. Astfel, Arbor a organizat cca 40 de expoziții de artă, atât în spațiul pe care îl deține, Arbor.art.room, cât și în galerii private, centre culturale, biblioteci sau muzee din Republica Moldova și România. De asemenea, asociația a inițiat proiecte educative, de promovare a culturii scrise și a artei spectacolului, precum „Cultura Bus”, „Arbor Master Class”, „Romanul românesc din stânga Prutului”, „Povești abandonate”, „Menajeria de sticlă”. Proiectele Arbor sunt realizate în parteneriat cu instituții publice și private, cum ar fi Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Municipiului București, Muzeele Naționale ale Literaturii Române din Chișinău și Iași, ARCUB, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Teatrul Alexei Mateevici, unteatru și altele. În perioada pandemiei, Arbor a lansat prima platformă de artă în realitate virtuală (VR) din România și Republica Moldova, www.theopen-art.com, unde pot fi accesate lucrările unor artiști români și moldoveni, dar și expoziții ale muzeelor din Chișinău. Arbor a editat Cartea poveștilor abandonate (2022) și alte șase publicații de artă: Ghenadie Popescu, Mark Verlan (2019), Valentina Rusu Ciobanu. 100 de ani de la naștere (2020), Rememorarea copilăriei, mărturiile deportaților basarabeni (2022; 2024), Valentina Rusu Ciobanu. Catalog raisonné (2023), Culorile dezghețului. Satul basarabean în pictura anilor 1960 și Chișinău la linia roșie (2024). Nu în ultimul rând, asociația face donații și sponsorizări către instituții de învățământ și culturale, ONG-uri, teatre și artiști.