spot_img

”Punți peste Europa”, un turneu extraordinar al Corului Madrigal în Luxemburg și Belgia

În perioada 20 – 25 noiembrie 2024, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin, dirijat de Anna Ungureanu, se va afla în Luxemburg și Belgia, în cadrul Turneului european „Punți peste Europa/ Ponts à travers lEurope/ Bridges Across Europe”, pentru a susține cinci concerte extraordinare.

Turneul Corului Madrigal în cele două țări este organizat de Ministerul Culturii, Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului, Institutul Cultural Român și Institutul Cultural Român din Bruxelles. Totodată, evenimentele concertistice din Belgia se bucură de sprijinul Ambasadei României în Regatul Belgiei.

  • Pe 20 noiembrie, Corul Madrigal va susține un Concert Extraordinar la Catedrala Notre-Dame din Luxemburg, marcând revenirea în Marele Ducat al Luxemburgului după mai bine de trei decenii.  
  • În perioada 21-25 noiembrie, Corul Madrigal se va afla în Belgia – la Bruxelles, Bruges și Anvers – unde va prezenta nu mai puțin de patru Concerte Extraordinare, în cele mai frumoase și impresionante catedrale, biserici, muzee și spații concertistice.
  • În premieră absolută, Corul Madrigal va lansa la Bruxelles, în inima Europei, noul său album de diplomație culturală – „Imnurile naționale ale statelor membre ale Uniunii Europene”, ce transmite un mesaj de susținere a construcției și identității UE de astăzi. 
  • La Bruxelles, Corul Madrigal va dona două costume de epocă către Departamentul Educațional al Muzeelor Regale de Știință și Artă din Belgia, promovând magia concertelor sale în rândul copiilor belgieni. 

Turneul extraordinar „Punți peste Europa/ Ponts à travers lEurope/ Bridges Across Europe”, derulat de Corul Madrigal, celebrează prin muzică complexitatea spiritului european în unitatea sa, precum și frumusețea și diversitatea patrimoniului cultural comun. De asemenea, Corul Madrigal marchează în avans Ziua Națională a României și, totodată, anticipează sezonul sărbătorilor de iarnă. 

„Relația culturală dintre România și Uniunea Europeană este consistentă și diversă, iar creatorii români sunt conectați și integrați mediului cultural european. Ei sunt contributori permanenți ai culturii europene, consolidând identitatea românească în contextul patrimoniului european comun. Concertele Corului Madrigal sunt mai mult decât simple evenimente. Prin ele, promovăm valorile esențiale ale artei interpretative românești și, deopotrivă, o mixtură de tradiții, tendințe și sensibilități, care ne definește.” – Liviu Jicman, Președintele Institutului Cultural Român/ Președintele EUNIC – European Union National Institutes for Culture 

20 noiembrie 2024, ora 19:00 | Catedrala Notre Dame Luxemburg 

Concertul Extraordinar „Punți peste Europa” se va desfășura în cel mai impunător spațiu sacru din Luxemburg – Cathédrale Notre-Dame. Faimoasa catedrală luxemburgheză, ridicată în secolul al XVII-lea, este un exemplu strălucit de arhitectură și artă gotică și renascentistă. Corul Madrigal va susține aici un program muzical de diplomație culturală, urmat de lucrări speciale din Renașterea europeană și colinde românești și internaționale. Corul Madrigal concertează pentru a șasea oară în Luxemburg, unde, în anul 1978, maestrul Marin Constantin a devenit Cetățean de onoare al orașului, iar în 1979, Corul Madrigal a primit Diploma de Onoare și Premiul „Marele Duce Adolphe”, precum și „Medaille en Vermeil”, o altă distincție onorifică importantă a Marelui Ducat al Luxemburgului.

Accesul la eveniment se realizează în baza invitațiilor.

Corul Madrigal susține trei Concerte Extraordinare „Punți peste Europa” în Belgia.

Aflat pentru a șaptea oară în Regatul Belgiei, Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, va prezenta programe selectate din muzica Renașterii, lucrări din creația românească și colinde românești și internaționale.

Accesul la evenimentele din Regatul Belgiei este gratuit, în limita locurilor disponibile. Detaliile vor fi publicate în curând pe site-ul http://icr.ro/bruxelles

21 noiembrie 2024, ora 19:30 | Catedrala Notre-Dame des Victoires au Sablon | Bruxelles 

În stil gotic flamboaiant, catedrala Notre-Dame des Victoires au Sablon, a cărei construcție a demarat în secolul al XIV-lea, este una dintre cele mai frumoase clădiri de arhitectură religioasă din Bruxelles, cu numeroase opere de artă. 

23 noiembrie 2024, ora 19:30 | Biserica Sf. Anna | Bruges 

Aflată pe lista obiectivelor turistice faimoase din Bruges, Biserica Sf. Anna a fost construită în sec. al XVII-lea, în stil gotic și decorată cu opere de artă baroce. În biserică, se află, de asemenea, o orgă din secolul al XVIII-lea. 

25 noiembrie 2024, ora 19:00 | Sala AMUZ (Biserica Sf. Augustin) | Anvers 

Actuala sală de concerte AMUZ a fost cândva biserica mănăstirii călugărilor Augustini. Construită între 1615 și 1618, această biserică în stil baroc, cu influențe renascentiste,  se caracterizează printr-o acustică deosebită, fiind locația în care se derulează numeroase festivaluri de muzică corală din Belgia.

Pe 24 noiembrie, de la ora 13:00, Corul Madrigal va susține Concertul Extraordinar „Muzica Renașterii Europene” la Muzeul Instrumentelor Muzicale din Bruxelles.

Unul dintre concertele emblematice ale ansamblului, „Muzica Renașterii Europene”, va fi prezentat pentru prima dată publicului de la Bruxelles. Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, va interpreta un repertoriu ales din creația școlilor muzicale europene din perioada Renașterii, întregit de lucrări de muzică românească, veche și contemporană. 

Construit în stil Art Nouveau, Muzeul Instrumentelor Muzicale este emblematic pentru orașul Bruxelles, oferind o colecție de 1100 de exponate, faimoase în întreaga lume, o sală de concerte, un spațiu pentru ateliere și o bibliotecă specializată. 

Accesul la eveniment este gratuit, în limita locurilor disponibile. Detaliile vor fi publicate în curând pe site-ul http://icr.ro/bruxelles

Concertele susținute de Corul Madrigal în Luxemburg și Belgia fac parte din turneul european „Punți peste Europa/ Ponts à travers l’Europe/ Bridges Across Europe”, care include și cele două Concerte Extraordinare „Visul European/ European Dream” susținute pe 13 și 14 noiembrie 2024 la Chișinău, reiterându-se astfel susținerea parcursului european al Republicii Moldova. Turneul european se desfășoară cu sprijinul nemijlocit al Ministerului Culturii și al Institutului Cultural Român.

****

Parteneri instituționali: Senatul RomânieiInstitutul Cultural Român, Institutul Național al Patrimoniului, Televiziunea română, Compania Națională Aeroporturi București, Opera Comică pentru Copii, Circul Metropolitan București, UNIMIR, USAMV Cluj-Napoca, JTI România, Centrul de Cultură Arcuș, Federația Română de Fotbal, Clubul Sportiv Rapid București, Policolor, Regia Națională a Pădurilor Romsilva, Casa Corpului Didactic

Parteneri media: AGERPRES, Agenția de cArte, Antena 3 CNN, Bookhub, Ediția de dimineață, Euronews Romania, Europa FM, Itsy Bitsy, Kanal D, Kanal D2, Leviathan, Munteanu, Observator cultural, Prima TV, Radio București FM, Radio France Internationale România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, Revista Psychologies, spotmedia.ro, Trinitas TV, TVR Cultural, Zile și Nopți

CORUL NAȚIONAL DE CAMERĂ „MADRIGAL – MARIN CONSTANTIN”

Înfiinţat la București în anul 1963 de către legendarul muzician și dirijor Marin Constantin (1925 – 2011), Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a devenit un reper al vieţii muzicale și diplomaţiei culturale naţionale și internaţionale. Este definit prin sonoritatea sa specifică, tehnica non-vibrato, amplasamentul stereofonic în scenă și costumele impunătoare. Repertoriul său este îndreptat către Renaștere, muzica Preclasică și Clasică, Romantism, muzica bizantină și creaţia contemporană românească și universală. Prezenţa scenică și componenţa ansamblului au fost în permanenţă rafinate, astfel încât performanţa sa a ajuns să fie comparată de critici cu „O vioară Stradivarius în mâna lui Paganini”.

În anul 2023, la aniversarea a 60 de ani de existență, Madrigal a susținut al șaselea turneu în S.U.A., unde a cântat în Congresul american, precum și în mari săli de concerte și catedrale grandioase la New York, Washington D. C., Chicago și Seattle. Anul 2024 a adus o premieră mondială absolută – Corul Madrigal a fost în primul său turneu în Peru, unde a susținut concerte la Lima, Cusco și Aguas Calientes și a filmat un nou videoclip la Machu Picchu. În luna octombrie 2024, Corul Madrigal a filmat un nou videoclip și a susținut un concert extraordinar la Panteonul de la Roma.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508