spot_img

#StartVisuri, inspiraţie pentru campionii de mâine

Visul fiecărui copil este atât de important, fie că își imaginează că va deveni medic, artist, sportiv de performanţă, astronaut sau antreprenor. Însă transformarea acestor visuri în realitate necesită multă susţinere, încurajare și instrumente potrivite pentru a descoperi potențialul fiecărui copil. Este esențial să creăm un mediu în care copiii nu doar că visează măreț, dar sunt și încurajați să-și îndeplinească aceste visuri. Motivația copiilor de a-și atinge aspirațiile înseamnă să le insuflăm încrederea, reziliența și determinarea, atât de necesare pentru a depăși obstacolele și a-și transforma viziunea în realitate.

În această toamnă, Asociaţia pentru Creativitate a adus în faţa copiilor din Chiajna şi Chitila personalităţi de marcă din lumea artistică şi sportivă, într-un dialog menit să încurajeze tinerele generaţii să lupte pentru fiecare vis. Timp de şase săptămâni, la Casa de Cultură “Doamna Chiajna” şi la Şcoala Gimnazială “Prof. Ion Vişoiu” din Chitila, scriitorii inivitaţi în proiectul “Start Visuri. Dialoguri inspirate pentru copii curioşi”: Laura Grunberg, Carmen Tiderle, Ana Maria Sandu, T.O. Bobe, Radu Vancu şi Petre Crăciun, şi campionii: Ana Maria Brânză, Magdalena Rusu, Claudia Isailă, Alina Dumitru, Leonard Doroftei şi Falemi Nana au încurajat cei peste 280 de copii să găsească acel lucru care îi face fericiţi, să creadă în ei şi în visul lor şi să depună efortul necesar pentru a-şi îndeplini acest vis. “Nu pierdeţi timpul în copilărie şi adolescenţă. E momentul când acumulaţi cel mai uşor. Învăţaţi limbi străine, învăţaţi să cântaţi la un instrument, citiţi orice vă cade în mână, fiţi curioşi până la cer şi nu vă fie frică să vă exprimaţi! Spre deosebire de noi, cei  mai în vârstă, voi aveţi de mici mediile cu putinţă să arătaţi lumii cine sunteţi. Dar când o faceţi, fiţi interesanţi! Acesta e cel mai important mesaj de la mine pentru voi azi. În primul rând, Think! Şi-n al doilea rând, Think different!, ca să schimbaţi în bine, fie şi un pic, lumea noastră.”, le-a spus copiilor poeta Carmen Tiderle, în discursul său. 

Copiii au fost bucuroşi să descopere povestea din spatele succesului invitaţilor proiectului #StartVisuri, să afle cum a luat naştere fiecare vis, care au fost sacrificiile depuse, ce i-a motivat să continue să lupte pentru visul lor. Cuvintele scriitorilor şi campionilor la sport le amintim pe pagina dedicată iniţiativei Asociaţiei pentru Creativitate: https://academiadecreativitate.ro/proiecte/start-visuri/

Proiectul #StartVisuri s-a născut din credinţa că fiecare copil are nevoie să fie încurajat să-și urmeze pasiunile și să creadă în abilitățile lui. Sprijinul venit din partea părinților, profesorilor și mentorilor joacă un rol esențial în formarea încrederii în sine și a rezilienței copiilor. Comunicarea constantă și un mediu care să le asigure siguranţa îi ajută pe copii să înțeleagă că visurile lor nu sunt doar valide, ci și realizabile.

„Fiecare copil are un potenţial uriaş. Prin crearea unui climat de susținere, încurajarea curiozității și aprecierea efortului mai mult decât a rezultatelor, construim o fundație în care visurile pot înflori și prinde viață. Tocmai de aceea, suntem convinşi că astfel de întâlniri pot rămâne adânc în mintea şi sufletul copiilor şi pot fi începutul unor poveşti măreţe”, a declarat Alina Tudor, preşedinta Asociaţiei pentru Creativitate.

Inspiraţi de cuvintele scriitorilor şi campionilor sportivi, copiii au acceptat propunerea Asociaţiei pentru Creativitate de a fi la rândul lor modele pentru colegii mai mici. Îndrumaţi de artiştii: Anca Smărăndache, Cristiana Radu, Diana Tivu, Vero Neacşu, Maria Borţoi, Ionuţ Olaru, Maria Doni, Maria Constantinescu şi Raluca Burcă, copiii au realizat o serie de desene, iar cele mai expresive 40 de lucrări vor face parte dintr-o mapă cu planşe de colorat care va ajunge la clasele primare din şcolile partenere. În acest fel, încurajăm potenţialul creator, descoperim noi talente, sprijinim interacţiunea între generaţii şi responsabilitatea faţă de societate.

Proiectul “Start Visuri. Dialoguri inspirate pentru copii curioşi” este o iniţiativă a Asociaţiei pentru Creativitate, cofinanţată de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) şi a avut ca parteneri Şcoala Gimnazială “Petru Rareş” Chiajna, Şcoala Gimnazială “Prof. Ion Vişoiu” Chitila, Casa de Cultură “Domana Chiajna”. Parteneri media ne sunt Modernism.ro, Ştiripentrucopii.ro şi Parenting 2.0. Mulţumiri tuturor! Prin inițiative educaționale, activități de implicare comunitară, sprijinirea mediului cultural și colaborarea cu unităţile de învăţământ, Asociaţia pentru Creativitate îşi propune să cultive o lume în care visurile copiilor sunt celebrate și susținute la fiecare pas.

     Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100060538154490

https://www.facebook.com/asociatiaptcreativitate

Instagram: https://www.instagram.com/asociatiapentrucreativitate

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508