Cum au implementat autoritățile române ampla acțiune de ucidere a mii de evrei la Iași? Documentarul „Fotografii însângerate” evocă evenimentele cutremurătoare din timpul pogromului evreilor din 1941, prin fotografii și mărturii ale supraviețuitorilor.
Publicul va avea acces la cel mai bine documentat eveniment fotografic din istoria Holocaustului. Fotografiile din documentar ilustrează pregătirea și implementarea pogromului, de la marcarea caselor în care nu locuiau evrei, la coloanele de evrei puși să sape gropile în care urmau să fie aruncați semenii lor, îmbarcarea în trenurile morții și asasinatele care au avut loc. Un documentar devastator.
Titlu original: Fotografii însângerate
Regizor: Copel Moscu
Muzică: Marius Copel – Electrons in Slow Motion
Editor: Iulia Maria Mureșan
Imagine: Mario Pancu, Cristi Staicu
Producător: Velvet Moraru
Producție: Icon Production
STATEMENT:
Mărturiile cutremurătoare ale celor câțiva supraviețuitori ai Pogromului de la Iași pe care i-am cunoscut cât și fotografiile care documentau tragedia evreilor ieșeni, m-au determinat să realizez filmul Fotografii însângerate. Această zonă întunecată a istoriei a fost ocolită voit timp de decenii din motive lesne de înțeles, mai ales de către cei care au trăit in acea epocă. Chiar si astăzi, când putem vorbi liber despre fapte, victime, conjunctură istorică etc, tot mai rămân pete albe în istoriografia vremii și este greu de explicat inexplicabilul, iraționalul. Cred că un film care ar aminti de acele vremuri tulburi ar fi de folos tuturor. Lumea are câteodată tendința să uite ororile istoriei chiar dacă consecințele se vor ivi mai devreme sau mai târziu. Știm cu toții ca istoria, de cele mai multe ori, se poate repeta.
FOTOGRAFII ÎNSÂNGERATE – film documentar (2024 / România / 83 min.)
TRAILER: https://www.astrafilm.ro/ro/2024/program-complet/film/fotografii-insangerate