Academia Română şi Biblioteca Academiei Române organizează joi, 7 noiembrie, un eveniment cultural omagial şi comemorativ dedicat împlinirii a 150 de ani de la naşterea și 80 de ani de la moartea inginerului Constantin Orghidan, mare industriaş, colecţionar şi mecenat şi 80 de ani de când acesta a donat colecţia sa numismatică Academiei Române. Evenimentul se va desfăşura în Aula Academiei Române, orele 11 – 13. În a doua parte, de la ora 13, va fi vernisată expoziţia permanentă de numismatică dedicată colecţiei C. Orghidan, în Sala de expoziţie a Cabinetului Numismatic al Bibliotecii Academiei Române.
Vor lua cuvântul acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preasfinţia Sa Părintele Lucian, Episcopul Caransebeşului, prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, director general al Bibliotecii Academiei Române, cercetător ştiinţific II dr. Emanuel Petac, Cabinetul Numismatic al Bibliotecii Academiei Române.
Acum 80 de ani, în vara lui 1944, Constantin Orghidan a donat faimoasa sa colecţie numismatică Academiei Române. Decedat în 29 august 1944 la Ferdinand, judeţul Caras-Severin, unde se afla în refugiu, acesta lasă Academiei Române o colecţie de circa 10000 piese (monede, geme, camee, sigilii bizantine, obiecte arheologice), dintre care circa 2000 din aur, exprimând câteva dorinţe în Testamentul din 10 iunie 1944, şi anume: să se publice cataloage de specialitate cu cele mai importante obiecte pentru ştiinţa numismatică din colecţia sa (mai ales monedele greceşti, romane, bizantine, transilvănene medievale); să fie organizată o expoziţie permanentă de numismatică cuprinzand cele mai spectaculoase piese ale colecţiei; să fie înmormântat de Academia Română la locul de veci al familiei din cimitirul Bellu (el neavând urmaşi), să se continue achiziţionarea de piese de mare valoare numismatică pentru a fi adăugate colecţiei sale după moarte, lăsând prin testament Academiei bani si acţiuni, cu care să se constituie Fondul “Constantin Orghidan”.
După venirea regimului comunist, Constantin Orghidan a fost declarat indezirabil, fiind considerat antonescian, iar Academia Română însăşi a fost desfiinţată în 1948, de aceea nu i s-a putut respecta testamentul. În ultimii ani Biblioteca Academiei Române a făcut eforturi pentru a-i duce la îndeplinire ultimele dorinţe, publicând primul volum dintr-o serie dedicată colecţiei lui Constantin Orghidan, volum ce cuprinde Monedele de aur greceşti şi romane. În anul 2023 a fost deshumat de la Oţelul Roşu şi reînhumat la Bellu, iar anul acesta în septembrie, la Oţelul Rosu, pe fostul loc de veci s-a facut un cenotaf, în cadrul unei mari festivităţi, de către Preasfinţia Sa Episcopul Lucian al Caransebeşului. În ziua de 7 noiembrie 2024, se va încheia acest an comemorativ, la Academia Română, beneficiara donaţiei, printr-un eveniment comemorativ cuprinzând prelegeri, filme documentare şi vernisarea oficială a expoziţiei.
Parteneri: Agerpres, Klarmedia, Trinitas, TVR, Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Jurnalul, Agenția de cArte, Modernism, Zile și Nopți, Historia, News.ro, Basilica.ro, Observator Cultural, Adevărul.