spot_img

De ce e bine să citim? 3 argumente de la scriitoarea Ana Dragomir 

La doar 17 ani, Ana Dragomir a publicat patru cărți adresate în special copiilor și adolescenților, dar pe care le pot citi cu plăcere și părinții (la un nivel mai profund de lectură). Cărțile semnate de tânăra scriitoare îmbină aventura cu o supratemă recurentă: puterea imaginației de a schimba oamenii, de a face lumea mai frumoasă și mai plină de sens. În toamna acestui an, Ana Dragomir a lansat la Pandora M, parte a Grupului Editorial Trei, Timpul posibilităților, un roman pentru copii între 9 și 12 ani despre iubire, prietenie, magie și puterea uimitoare a cuvântului scris. „Poveste a poveștilor”, cum o numește autoarea, cartea cu ilustrații expresive create de artistul vizual Sidonia Călin este o pledoarie pentru forța transformatoare a literaturii. Iar prin faptul că este scrisă sub forma unui roman cu aventuri fantastice, Timpul posibilităților este o carte care are puterea să trezească dragostea pentru lectură în orice copil! Într-o perioadă în care poveștile digitale rivalizează intens cu cele scrise, de ce e bine să citim? Scriitoarea Ana Dragomir propune adolescenților (dar și părinților) să reflecteze la următoarele 3 argumente. 

     Literatura are puterea de a conecta

În romanul pentru copii Timpul posibilităților, acțiunea este plasată într-un regat unde, printr-un accident al destinului, cărțile au devenit un inamic ce trebuie distrus. O frăție formată din mai mulți adolescenți și condusă de Miranda, fata cu părul de culoarea focului, trece prin aventuri dintre cele mai diverse în încercarea de a readuce poveștile în viețile oamenilor. Autoarea mărturisește într-un interviu pentru COOLTura Mall că ideea cărții i-a fost inspirată de episoadele istorice de cenzurare a cărților, de puterea povestitorilor, de persoanele speciale din viața ei și chiar de cântece de leagăn din copilăria sa. „Toate aceste experiențe de viață s-au adunat sub o boltă, bolta povestirii, sub mesajul că poveștile aduc oamenii împreună, salvează și dau viață”, spune Ana Dragomir. 

Deși reprezintă o invitație într-un univers fictiv, literatura transmite idei, emoții și experiențe de viață din care oamenii pot învăța. Dezvoltă empatia și  conectează oamenii într-un mod real. „Cărțile îți pot fi cel mai bun prieten”, subliniază autoarea romanului. „Cine ar refuza să pășească în lumi imaginare, să întâlnească personaje fantastice, să participe la drumuri inițiatice, să intre în sufletul unui om așternut pe pagină?”, mai spune Ana Dragomir.

Literatura vindecă

Biblioterapia este astăzi o formă inovativă de terapie. Studii recente demonstrează că lectura are efecte benefice asupra sănătății, similare cu ale meditației. Cei care obișnuiesc să citească au rate mai mici de depresie, dorm mai bine și au o stimă de sine mai ridicată. Ideea confirmată de știință o regăsim și în romanul Timpul posibilităților, o pledoarie despre puterea fantastică a literaturii de a vindeca sufletele rănite. 

„Ce sentiment de pură bucurie, de pace îți oferă o seară cu o carte bună și o cană de ciocolată caldă alături! Poate fi o formă de terapie. De ce? Pentru că îți dai seama că nu ești singur, că problemele tale nu sunt doar ale tale, că povara se distribuie, că există o comunitate pentru toată lumea. Cărțile îți deschid ochii să vezi astfel de lucruri, căi de salvare”, spune scriitoarea.

            Fiecare om este o poveste. Îndrăznește să o spui!

Romanul despre regatul căzut sub tirania unui monarh nefericit, care poruncește arderea tuturor cărților și aventurile frăției care-și propune să-l salveze conține și un substrat motivațional. Acesta se adresează adolescenților și chiar cititorilor adulți. Prin intermediul personajelor sale, scriitoarea ne spune că „totul este o mare poveste, iar micile basme lucrează împreună ca să creeze o cultură, o societate, o identitate, care ne spune cine am fost, cine suntem și cine putem deveni…”. 

Sinonime cu speranța, cu vindecarea, poveștile sunt memoria lumii și sensul ei. Sunt prezentul, dar și viitorul, un „timp al posibilităților”, când lumea își dezvăluie splendoarea. Scriitoarea de numai 17 ani are convingerea că fiecare om este o poveste care merită spusă. Îndeamnă cititorii să dea o șansă poveștilor să le arate de ce sunt în stare, pentru că în aventura vieții rolul lor este foarte important. „Prin povești creăm conexiuni, învățăm despre trecut, ne imaginăm viitorul, poate chiar învățăm din greșeli. Poveștile sunt calea către evoluție”, mai spune autoarea romanului Timpul posibilităților publicat de Pandora M

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508