spot_img

Finalul proiectului „Hans Hermann. De la arta tradițională la cea digitală” inițiat de Muzeul de Artă Brașov

Titlu: „Explorând gravurile lui Hans Hermann: De la arta tradițională la cea digitală”
Organizator: Muzeul de Artă Brașov

Parteneri: Asociația PostModernism Museum

Co-finanțare: Administrația Fondului Cultural Național (AFCN)
Perioada desfășurării: iulie – octombrie 2024
Locul desfășurării: Muzeul de Artă Brașov, B-dul Eroilor nr. 21

Muzeul de Artă Brașov a pus opera artistului brașovean Hans Hermann sub lumina reflectoarelor în intervalul iulie-octombrie 2024 și a adus în atenția publicului gravura ca formă de exprimare artistică în cadrul proiectului „Explorând gravurile lui Hans Hermann: De la arta tradițională la cea digitală”. Ajuns acum la final, acest proiect a oferit publicului o experiență unică prin intermediul unei serii de activități esențiale pentru conservarea și valorificarea acestui artist emblematic al Brașovului.

Cu o carieră artistică remarcabilă desfășurată pe parcursul a peste șapte decenii, Hans Hermann este recunoscut drept unul dintre cei mai importanți artiști români ai secolului XX. Talentul său de a capta frumusețea și autenticitatea peisajelor și monumentelor Transilvaniei i-a asigurat un loc de frunte în arta europeană, iar lucrările sale continuă să inspire și să ofere o perspectivă deosebită asupra moștenirii culturale a regiunii.

„Digitizarea unei părți importante a gravurilor lui Hans Hermann ne-a permis să le aducem mai aproape de public, iar expoziția interactivă a făcut ca arta lui Hermann să prindă viață într-un mod cu totul nou. Ne bucurăm că am putut transforma aceste lucrări în experiențe captivante, în special pentru tineri. Acest proiect a arătat și cum tehnologia poate recontextualiza arta pentru generațiile de azi, prin transformarea lucrărilor create în urmă cu un secol într-o poveste vizuală dinamică” povestește Bianca-Maria Bălșan, managerul Muzeului de Artă Brașov.

Proiectul „Explorând gravurile lui Hans Hermann: De la arta tradițională la cea digitală” a valorificat moștenirea artistică și documentară a lui Hans Hermann, renumit pentru gravurile sale ce ilustrează cu fidelitate viața, tradițiile și peisajele Transilvaniei. Muzeul de Artă Brașov deține o colecție de 274 de gravuri ale artistului, care surprind monumente istorice, cetăți săsești și peisaje montane, oferind o fereastră unică spre trecutul multicultural al regiunii. Proiectul și-a propus cercetarea, digitizarea și promovarea acestei colecții, recontextualizând-o pentru generațiile actuale și adaptând-o noilor modalități de consum cultural.

Într-o lume tot mai digitalizată, unde accesul la informații și resurse este aproape instantaneu, digitizarea devine un instrument esențial pentru a asigura continuitatea și relevanța operelor de artă aflate în patrimoniul muzeal. Astfel, crearea unei arhive digitale cu 100 de lucrări digitizate contribuie la conservarea pe termen lung și accesibilitatea online a operei lui Hermann pentru publicul larg.

Animații inovatoare pentru 15 dintre gravurile artistului adaugă lucrărilor o dimensiune dinamică și atractivă, adaptată publicului contemporan, în special tinerilor familiarizați cu noile tehnologii. Imaginea gravată, cunoscută pentru fidelitatea sa față de realitatea obiectivă și pentru precizia cu care redă fiecare detaliu, devine fundalul ideal pentru o animație ce oferă viață și mișcare. Prin animație, detaliile surprinse în gravură nu sunt doar prezentate, ci sunt transformate, invitând spectatorul să experimenteze o călătorie vizuală prin istorie și artă.

Expoziția interactivă desfășurată la Muzeul de Artă Brașov între 31 iulie și 13 octombrie 2024, unde gravurile originale au fost completate de animațiile digitale, dar și cu instrumente optice de redimensionare a gravurilor miniaturale, a oferit o experiență imersivă vizitatorilor. Expoziția a prezentat biografia artistului Hans Hermann sub forma unei cronologii, oferind vizitatorilor și un context istoric al creațiilor expuse.

Sâmbătă, 28 septembrie 2024, a avut loc conferința „Hans Hermann – un clasic al artei transilvănene”, susținută de dr. Radu Popica, istoric de artă. Conferința a oferit publicului o incursiune în biografia și creația artistului brașovean Hans Hermann, cunoscut ca unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai artei transilvănene din secolul XX. În cadrul prezentării, dr. Popica a subliniat complexitatea carierei artistice a lui Hermann, care a explorat diverse medii și influențe stilistice de-a lungul a șapte decenii de activitate.

În cadrul expoziției s-au desfășurat activități dedicate elevilor, susținute de Sînziana Dumitrescu, muzeograf, pentru a-i familiariza pe tinerii vizitatori cu creația lui Hans Hermann. Atelierele de scriere creativă și „Vânătoarea de indicii” au cuprins o parte teoretică, prin care elevii au aflat detalii despre viața și creația artistului, urmată de o componentă practică, menită să pună creativitatea la încercare îmbinând cu succes conținutul expoziției.

Toate resursele realizate în proiect sunt disponibile pe website-ul hanshermann.muzeulartabv.ro, care oferă publicului acces facil la lucrările și informațiile despre viața și cariera acestui artist de excepție.

Website-ul prezintă o gamă variată de resurse, incluzând o arhivă digitală cu peste 100 de gravuri semnate de artist, animații inovatoare care aduc gravurile la viață și o cronologie a parcursului său artistic. El este conceput să fie un instrument educativ și interactiv, adresându-se atât specialiștilor, cât și publicului larg, inclusiv tinerilor pasionați de tehnologiile moderne și arta digitală. Prin această platformă, vizitatorii pot explora în profunzime opera lui Hans Hermann, descoperind detalii despre creațiile sale, alături de resursele multimedia.

Le mulțumim pe această cale tuturor celor implicați în buna desfășurare a acestui proiect și publicului nemaipomenit care a participat cu interes la activitățile pregătite!

Proiectul „Explorând gravurile lui Hans Hermann: De la arta tradițională la cea digitală” a fost inițiat de Muzeul de Artă Brașov și co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului său de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Link-uri:

https://hanshermann.muzeulartabv.ro/hans-hermann

Urmăriți activitatea Muzeului de Artă Brașov și pe platformele social media!

Facebook: https://www.facebook.com/MuzeulDeArtaBrasov 

Instagram: https://www.instagram.com/muzeuldearta.brasov/ 

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/muzeul-de-arta-brasov/ 

Youtube: https://www.youtube.com/@muzeuldearta.brasov 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508