spot_img

”Atelierul de Povești”, la TEATRELLI/CREART, cu Cosmin Perța, Cristian Teodorescu și Mike Godoroja & Blue Spirit

Marți, 15 octombrie 2024, de la ora 19.00, la CREART – SALA TEATRELLI din Bucureşti (Piaţa Alexandru Lahovari nr. 7), asociația Euro CulturArt a prezentat ultima secvență a show-ului de povestiri și blues ”Atelierul de Povești”, în cadrul proiectului omonim. Evenimentul a fost găzduit și susținut de Primăria Municipiului Bucureşti, prin CREART – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti. Protagoniștii au fost Cosmin Perța și Cristian Teodorescu, alături de patru adolescente de la Liceul Teoretic ”Constantin Brâncoveanu”, Liceul Greco-Catolic ”Timotei Cipariu” și Liceul de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza”: Teodora Chiru, Raluca Niculae, Ștefania Vâscu și Ioana Maria Vasilescu. Povestirile invitaților au rezonat cu sonurile muzicale ale trupei Mike Godoroja & Blue Spirit. Amfitrionul evenimentului a fost poetul și managerul cultural Dan Mircea Cipariu.

Evenimentul a debutat cu un intro muzical susținut de trupa Blue Spirit.

”O seară fastuoasă! – vă spune Dan Mircea Cipariu, din sufrageria TEATRELLI/CREART, unde încheiem a șaptea secvență a show-urilor de povestiri și blues cu patru voci adolescentine care au participat la atelierele de scriere și lectură creativă pe care le-am susținut cu Florin Iaru timp de aproape trei luni. Sunt foarte bucuros că încheiem acest proiect unicat cu un show de povestiri și blues susținut și rezonat de minunata trupă Mike Godoroja & Blue Spirit. Astă seară invităm patru voci, una de la Liceul Greco-Catolic Timotei Cipariu, două de la Liceul Teoretic Constantin Brâncoveanu și una de la Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza. Mă bucur că este aici Cristina Issa, directoarea liceului Brâncoveanu și profesoară de limba și literatura română. Vom începe lectura cu Teodora Chiru, elevă în clasa a XI-a la liceul Constantin Brâncoveanu.”

Teodora Chiru a citit povestirea ”Trufe”.

Dan Mircea Cipariu: ”Florin Iaru le-a trimis elevilor care au participat la ateliere, pe Zoom, mai multe exemplificări ale folosirii timpurilor verbale într-o povestire, ceea ce  mi s-a părut foarte important. Acuma o să o rog să citească pe Raluca Niculae, elevă în clasa a X-a, tot la Liceul Teoretic Constantin Brâncoveanu.”

Raluca Niculae a citit povestirea ”Ochii nu mint”.

Microfonul ”Atelierului de povești” le-a revenit elevelor de la Liceul Greco-Catolic ”Timotei Cipariu” și Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza, astfel Ștefania Elena Vâscu a citit povestirea ”În miezul unei nopți de vară”, iar Ioana Maria Vasilescu povestirea ”Bestia”.

Dan Mircea Cipariu și Raluca Niculae

Lectura elevelor invitate a fost urmată de un moment muzical susținut de trupa Mike Godoroja & Blue Spirit, care au interpretat melodia ”Caii din pădurea Letea”.

Dan Mircea Cipariu: ”Sunt foarte bucuros că îl avem invitat pe Cristian Teodorescu, unul dintre cei mai importanți scriitori în viață, un romancier și un jurnalist important. El este un scriitor multipremiat și a fost foarte emoționant pentru noi, Cristian, că ai participat la întâlnirea de la Liceul George Coșbuc, unde ai învățat, iar acum aștept să ne spui ce vei citit și eventual un gând al tău legat de proiectul acesta pe care îl facem cu Florin Iaru. În aplauzele voastre, Cristian Teodorescu!”

Cristian Teodorescu: ”Mulțumesc! O să vă citesc o poveste din Medgidia, orașul de apoi. E o povestire capitol, fiecare dintre povestirile din cartea asta e un capitol și avantajul pentru cititorul mai nerăbdător este că poate să înceapă să citească de oriunde vrea, fiindcă fiecare dintre povestirile astea are cap și coadă, dar funcționează și drept capitol dintr-un roman.” Cristian Teodorescu a citit povestirea ”Răpirea”.

A urmat un nou moment muzical primit cu entuziasm de public și invitați, Mike Godoroja & Blue Sprit au cântat melodia ”Cristina”.

Dan Mircea Cipariu: ”Cosmin Perța, născut în 1982, în Maramureș, poet,  prozator, eseist, în prezent este lector la Universitatea Hyperion din București, este și vicepreședintele PEN Club-ului și, foarte important, face evenimente de poetry performance de mare succes în Club Control. Așadar, în aplauzele dvs., Cosmin Perța!”

Cosmin Perța: ”Bună seara, mulțumesc frumos pentru invitație! Mă bucur mult să fiu aici alături de voi. O să citesc un prim capitol din volumul acesta, apărut anul trecut, în 2023, Ca să nu se aleagă praful de toate. O să vă spun că naratorul de aici este un adolescent, la fel ca voi, doar că dintr-un cu totul alt mediu și dintr-o cu totul altă epocă, ce mă bucur că s-a sfârșit.”

Cosmin Perța

Dan Mircea Cipariu: ”Noi zi de zi traducem imagini mentale, formăm, reformăm și deformăm imagini ale memoriei. Dacă Mike Godoroja își amintește, am format, reformat și deformat imagini în sufrageria Ioanei Crăciunescu, un proiect care s-a chemat Aer de București, un renshi împreună cu Florin Iaru, cu Mihai Zgondoiu, am format, am reformat, am deformat imagini până când Mike a scris un Blues bizar de București”.

În sufrageria CREART a avut loc un moment muzical marca Mike Godoroja & Blue Spirit, care au cântat melodia ”Vama Veche”.

Mike Godoroja & Blue Spirit

Ultima secvență a show-ului de blues și povești din cadrul proiectului ”Atelierul de povești” s-a încheiat cu povestirea ”Carnetul de bal”, scrisă și citită de Dan Mircea Cipariu, urmată de melodia ”Vă rog să aveți o viață frumoasă”, cântată de Mike Godoroja & Blue Spirit, alături de invitați și public. 

Tudor VOICU

Cu sprijinul financiar al AFCN (Administrația Fondului Cultural Național) și cu susținerea CREART, ”Atelierul de Povești” a propus un  proiect de promovare a culturii scrise contemporane pentru liceeni prin ateliere de scriere și lectură creativă (online și offline) susținute de câțiva dintre cei mai importanți profesori de scriere și lectură creativă din România: Florin Iaru și Dan Mircea Cipariu.  

Liceenii selectați  în proiect s-au întâlnit cu nume reprezentative ale prozei române contemporane care au publicat cărți în ultimii ani, la edituri prestigioase și din generații diferite: Ruxandra Burcescu, Paula Erizanu, Nora Iuga, Cristian Fulaș, Simona Goșu, Cosmin Perța și Cristian Teodorescu. Art director-ul proiectului este artistul vizual Mihai Zgondoiu.

Proiectul ”Atelierul de Povești” nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

www.atelieruldepovesti.ro 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508