spot_img

„Mithras Trio” în deschiderea celei de-a XVII-a stagiuni muzicale a „Seriei Concertelor Enescu”

Considerați de către The Arts Desk drept „unul dintre cele mai interesante și dinamice triouri ale noii generații”, „Mithras Trio” deschide noua stagiune muzicală  2024 – 2025 a celui mai longeviv și de succes program permanent al Institutului Cultural Român de la Londra, „Seria Concertelor Enescu”. Recitalul cameral  va fi susținut în data de 3 octombrie, începând cu ora 19:00. Cei trei instrumentişti, Ionel Manciu – vioară, Leo Popplewell – violoncel şi Dominic Degavino – pian, vor interpreta lucrări de Anatol Ștefăneț, George Enescu şi Franz Schubert. Trioul a cântat pe cele mai importante scene din Londra, inclusiv Wigmore Hall, Queen Elizabeth Hall, Purcell Room și Milton Court Concert Hall, precum şi în Europa și America de Nord. Sunt exponenți pasionați ai muzicii contemporane, susținând premiere mondiale ale lucrărilor lui Péter Tornyai și Joy Lisney, colaborând intens cu Helen Grime și Julian Philips. Ȋn toamna anului 2023 au înregistrat albumul lor de debut pentru Linn Records.

Program:

Anatol Ștefăneț – Studiu no.2
George Enescu- Trio în la minor
Franz Schubert – Trio no.1 in Si bemol major

Fondat în anul 2017, perioadă în care cei trei muzicinei erau încă studenți la Guildhall School of Music and Drama, „Mithras Trio” şi-a câștigat recunoașterea internațională când a obținut premiul I la Concursul Internațional de Muzică de Cameră din Trondheim, Norvegia (2019). În același an, ansamblul a obținut mai multe premii, printre care premiul I la Royal Over-Seas League Music Competition, Cavatina Intercollegiate Chamber Music Competition și Royal Philharmonic Society Henderson Award din Londra. În cadrul sezonului musical 2021 – 2023, sezon al Tinerei Generații de Muzicieni, „Mithras Trio” a înregistrat o serie de concerte pentru BBC Radio 3 beneficiind de transmisiuni în direct de la Cheltenham, Hay, Ryedale şi Belfast International Music festivals.

Născut la Tighina, într-o familie de muzicieni, Ionel Manciu şi-a început studiile muzicale la Liceul de Muzica „Ciprian Porumbescu” din Chişinău. Profesori de vioară i-au fost Tamara Caftanat, ulterior Galina Buinovschi. În 2012, câștigă o bursă pentru a-și continua studiile la Guildhall School of Music and Drama din Londra absolvind la clasa profesorului David Takeno. Este laureat al unor numeroase concursuri naționale și internaționale. A cântat pe cele mai mari scene ale lumii, precum Barbican Hall și Wigmore Hall din Londra, Carnegie Hall din New York, Concertgebouw din Amsterdam și Konzerthaus Berlin. Cu un an în urmă a înregistrat Concertul lui E. Chausson şi Sonata pentru vioară de H. Bosmans pentru BBC Radio 3. Împreună cu Mithras Trio, al cărui fondator este, a câstigat Concursul Internațional de Muzică de Cameră din Trondheim, Norvegia și Concursul Royal Over-Seas League din Londra. Ionel Manciu colaborează cu renumiți instrumentiști și dirijori din toată lumea, susținând concerte de cameră și simfonice fiind numit, în 2022, concertmaestru al Netherlands Philharmonic Orchestra, Amsterdam. Ionel Manciu cântă pe o vioară Gennaro Gagliano, care i-a fost oferită de către Tompkins Tate Musical Instrument Trust.

Leo Popplewell a studiat violoncelul la Clare College, Cambridge, apoi la Guildhall School of Music and Drama, profesoară fiindu-i Louise Hopkins. Ulterior, a primit premii din partea Guildhall School, Countess of Munster Musical Trust, Help Musicians UK, Coro Nuovo și Craxton Memorial Trust. Pasiunea sa pentru repertoriul orchestral s-a manifestat în perioada în care a fost violoncelist principal în Orchestra Națională de Tineret. A fost numit violoncelist principal la London Mozart Players, în 2022, fiind invitat să cânte cu alte orchestre, inclusiv cu London Philharmonic, Royal Liverpool Philharmonic și Hallé. Este considerat de către The Telegraph  „un muzician cu o grație şi implicare desăvârşite”.

Dominic Degavino a studiat pianul cu Helen Krizos, la Chetham’s School of Music și Royal Northern College of Music, absolvind recent Guildhall School of Music and Drama, avându-i ca profesori pe Charles Owen și Noriko Ogawa. A susținut concerte în Regatul Unit având recitaluri solo la Wigmore Hall și Southbank Centre, Londra. A fost invitat să facă parte din Park Lane Group, participând la Bridgewater Hall, Manchester și la festivalurile Lichfield și Edinburgh. Aparițiile sale ca solist includ concerte susținute cu Manchester Camerata și RNCM Symphony Orchestra. Dominic a obținut succese considerabile precum RNCM Gold Medal Competition, premiul 3 la Concursul Internațional de Pian d’Epinal din Franța și premii la secțiunile de pian în cadrul Tunbridge Wells International Young Concert Artists Competition, la Competiția de Arte a Royal Over-Seas League, în 2017. În 2020, a fost acceptat în programul de recitaluri DEBUT al Tillett Trust, fiind în prezent membru al programului de recitaluri al Countess of Munster Musical Trust. A participat la masterclass-uri cu pianiști precum Lang Lang, Richard Goode, Imogen Cooper, Peter Frankl și John O’Conor.

Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale ICR Londra pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-urile institutului:

https://www.rcilondon.co.uk/
www.facebook.com/ICRLondon
twitter.com/RCILondon
https://www.instagram.com/rcilondon/

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508