Mihai Buzea, Marius Chivu, Dan Coman, Andreea Răsuceanu și Daniela Zeca-Buzura se numără printre invitații celei de-a XI-a ediție a Festivalului EuropaNova „Pământuri mitice”, care va avea loc în perioada 26-29 septembrie 2024, la Bruxelles. Mai jos, programul de evenimente la care participă aceștia.
Festivalul EuropaNova „Pământuri mitice” este organizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, al Ambasadei României în Regatul Belgiei, al Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Belgiei și al Institutului Cultural Român din Bruxelles. Programul complet de evenimente aici.
Vineri, 27 septembrie, ora 19.30, la Ambasada Republicii Moldova în Regatul Belgiei (Avenue Franklin Roosevelt 57, 1050 Bruxelles), va avea loc o întâlnire cu Dan Coman, în cadrul unei seri poetice, moderate de Mirela Niță Sandu și Cristina Pop.
Cea mai recentă apariție semnată de Dan Coman, publicată la Editura Polirom, este Parohia, reeditată în colecția „TOP 10+”.
Parohia este monografia bizară a unei aşezări imaginare din anii tragici şi groteşti ai unei dictaturi agonizante şi totodată un fals, ironic bildungsroman. Satul e văzut prin ochii unui antierou ce refuză să se maturizeze, un soi de adolescent de 30 de ani, îndrăgostit de halucinata Ninia – o fată misterioasă, mereu însoţită de un cortegiu de creaturi stranii, animale fără nume, ce sfidează orice taxonomie.
De același autor la Editura Polirom: Căsnicie, Enescu. Caiete de repetiții, aceste lucruri care nu se vor schimba niciodată, Ce preferi?.
Dan COMAN s‑a născut pe 27 iulie 1975 la Gersa, Bistriţa‑Năsăud. A debutat cu volumul de poezie anul cârtiţei galbene (Timpul, 2003), urmat de ghinga (Vinea, 2005), Dicţionarul Mara (Cartier, 2009) şi Insectarul Coman (Charmides, 2017; Premiul Radio România Cultural, Premiul Observator cultural, Premiul Cartea de poezie a anului 2017 la Gala tinerilor scriitori). Mai multe aici.
Sâmbătă, 28 septembrie, ora 18.00, la EuropaNova asbl (Clos du Parnasse 11E, 1050 Bruxelles), va avea loc o întâlnire cu Marius Chivu, moderată de Mirela Niță Sandu și Monica Tonea.
Cea mai recentă apariție semnată de Marius Chivu, publicată la Editura Polirom, este Sfârșit de sezon + 5 povestiri noi, reeditată în colecția „TOP 10+” (ediția a II-a revăzută și adăugită). Volumul a fost nominalizat pentru Cartea Anului 2014 la Gala Industriei de Carte, Premiul Naţional de Proză Ziarul de Iaşi şi Gala Radio România Cultural.
„Marius Chivu are o aplecare notabilă spre înregistrarea cutremurelor interioare, mascate de suprafeţe rigide, insensibile uneori. Durerile surde, resemnările, jumătăţile de adevăr, compromisurile, spaţiile dintre cuvinte şi priviri animă prozele într-un soi de crepuscul perpetuu. Este remarcabil echilibrul pe care reuşeşte să-l menţină între dramă şi comedia deseori absurdă a existenţei, între tandreţea şi lirismul anumitor pasaje şi nonşalanţa, puseurile de cinism ale imediatului.” (Cristina Chevereşan)
De același autor la Editura Polirom: Ce-a vrut să spună autorul, Best of: proza scurtă a anilor 2000 (editor), Kiwi, 2021. Antologia de proză scurtă. SOSIRI/PLECĂRI (editor), Kiwi, 2022. Antologia de proză scurtă. GRANIȚE (editor), Kiwi, 2023. Antologia de proză scurtă. Trecuturi (editor), Kiwi, 2024. Antologia de proză scurtă. Relații (editor).
Marius CHIVU (n. 1978) este scriitor, editor și traducător. Din 2011, împreună cu Florin Iaru, ţine cel mai longeviv atelier de creative writing din România. Este redactor-editor al revistei Dilema, realizatorul radio-talk-ului cu scriitori „All You Can Read” (UrbanSunsets.com) și al podcastului Cronicari Digitali (Cronicaridigitali.ro/podcast). Mai multe aici.
Duminică, 29 septembrie, ora 17.00, la EuropaNova asbl (Clos du Parnasse 11E, 1050 Bruxelles), va avea loc o întâlnire cu Andreea Răsuceanu.
Cea mai recentă apariție semnată de Andreea Răsuceanu, publicată la Editura Polirom, este Linia Kármán, în colecția „FICTION LTD”. Romanul este nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România, categoria Proză, ediția 2024, la Premiile Observator cultural pentru Proză, ediția 2024, și la Premiul Național pentru Proză al Ziarului de Iași, ediția 2024.
„O intelectuală aflată într-o stare posttraumatică și o adolescentă desțărată pornesc într-o excursie spre rădăcini. Călătoria e, deopotrivă, o ciocnire între generații, o incursiune în istoria familiei și a C.-ului, o experiență de (auto)cunoaștere și regăsire, o aventură în căutarea sensului existenței. Tema fierbinte a emigrației românilor de azi în Occident se oglindește în transmutarea unor italieni pe pământ românesc, la mijlocul veacului al XIX-lea.” (Gabriela Gheorghișor)
De aceeași autoare la Editura Polirom: O formă de viață necunoscută și Vântul, duhul, suflarea.
Andreea RĂSUCEANU este prozatoare și critic literar. Cărțile ei au primit numeroase premii importante și nominalizări și au fost traduse în spaniolă, franceză și bulgară. Este autoarea romanului Vântul, duhul, suflarea (2020), pentru care a primit Premiul Academiei Române pentru proză (2022), Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru proză (2021), premiul Scriitorul lunii februarie (Gala Scriitorii Anului, 2021), Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea și nominalizări la Premiile revistei Observator cultural, Premiile „Sofia Nădejde” și Premiul Național de Proză Ziarul de Iași. Mai multe aici.
De asemenea, duminică, 29 septembrie, ora 18.00, la EuropaNova asbl (Clos du Parnasse 11E, 1050 Bruxelles), va avea loc o întâlnire cu Daniela Zeca-Buzura.
Cea mai recentă apariție semnată de Daniela Zeca-Buzura, publicată la Editura Polirom, este Demonii vântului. Ediţie aniversară, în colecția „TOP 10+”. Demonii vântului este cartea Stăpânului îndrăgostit.
Cititorii îndrăgostiţi de rebela şi pasionala Darrielle din Istoria romanţată a unui safari vor găsi în acest roman o nouă poveste de iubire, iar cei care nu au cunoscut încă „vocea hipnotică de sirenă” din proza Danielei Zeca sunt puşi în faţa unei istorii noi despre pasiune, aur şi putere.
De aceeași autoare la Editura Polirom: Jurnalismul de televiziune, Totul la vedere. Televiziunea după Big Brother, Veridic. Virtual. Ludic. Efectul real al televiziunii, Istoria romanțată a unui safari, Istoria romanțată a unui safarii, Omar cel orb, La taclale cu idolii.
Daniela ZECA-BUZURA este absolventă a Facultăţii de Litere din Bucureşti, a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a unui masterat în ştiinţele comunicării. Din anul 2001 este doctor în filologie al Universităţii din Bucureşti şi lector la catedra de presă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul aceleiaşi universităţi. Mai multe despre autoarea Daniela Zeca-Buzura aici.
Moderatorii întâlnirilor cu cele două autoare sunt Mirela Niță Sandu, Carmen Solomie și Cornel Radu-Loghin.
În avanpremiera festivalului, sâmbătă, 14 septembrie, ora 18.00, la EuropaNova asbl (Clos du Parnasse 11E, 1050 Bruxelles), va vea loc o întâlnire cu Mihai Buzea, alături de alți autori, moderată de Mirela Niță Sandu.
Cea mai recentă apariție semnată de Mihai Buzea, publicată la Editura Polirom, este Tarot, în colecția „EGO. PROZĂ”, coordonată de Lucian Dan Teodorovici.
Într-un apartament din Bruxelles, bărbații stau pe balcon la un pahar, femeile discută în bucătărie și copiii se joacă − un cadru casnic cât se poate de banal. Se pare totuși că Mircea are o relație nesănătoasă cu băutura, iar Mihai, un fost alcoolic ieșit la liman, primește sarcina de a-l face din nou bine. Motivat inițial de bani, el concepe un plan de bătaie, care va depăși repede simplele plimbări și exerciții fizice și va ținti spre cauza profundă a problemei. Mihai vorbește mult, dar știe și să tacă și se mândrește cu faptul că este un observator atent și nu uită nimic.
De același autor la Editura Polirom: Gastarbeiter, Jimmy, Recrutorii, Paralel, Vulcan. Lumina vine de la Asfințit și Frunza.Mihai BUZEA (n. 1971), absolvent de filologie (1996) și de master (2005), a fost profesor, vânzător de asigurări și reporter. În prezent este colaborator la revistele Timpul, Dilema Veche și Familia. A lucrat ca bișnițar în anii ’90 (Cracovia, Istanbul, Praga), ca muncitor necalificat în anii 2000 (Budapesta, Paris, Lyon) și ca muncitor intelectual în București din 2006 (copywriter). Mai multe aici.