spot_img

„INCENDIAR. Un dușman al poporului”, în premieră la Teatrul Masca pe 28 și 29 septembrie 

Teatrul Masca anunță premiera spectacolului „INCENDIAR. Un dușman al poporului”, adaptare după Henrik Ibsen de Catinca Drăgănescu și Ilinca Radulian, pe 28 și 29 septembrie, de la 19:00 într-un spațiu alternativ: Sala de consiliu a Teatrului Masca. 

Continuând în spiritul crezului artistic „teatru de artă pe teme de actualitate”, „INCENDIAR. Un dușman al poporului” marchează reîntoarcerea regizoarei Ilinca Radulian pe scena românească, după o serie de montări aclamate în spațiul britanic. Spectacolul folosește premisele textului clasic „Un dușman al poporului” de Henrik Ibsen într-o rescriere liberă de Catinca Drăgănescu și Ilinca Radulian, rescriere care vizează, din punct de vedere politic și uman, realitatea locală, sub lupa ficționalizării parțiale. 

Din distribuție fac parte actorii Sorin Dinculescu, Anamaria Pîslaru, Voicu Aanitei, Mara Căruțașu, Cristina Drăghici și Vladimir Purdel.

În această nouă producție, publicul va avea parte de o experiență neconvențională: spectacolul se desfășoară pe două planuri simultane, în două spații alternative, unul dintre care fiind Sala de consiliu a Teatrului Masca. Legătura dintre cele două săli este menținută aproape permanent prin mijloace multimedia live. Această abordare le permite spectatorilor să fie martorii a două perspective diferite ale poveștii, la alegere și cu posibilitatea de a schimba – construind o dinamică teatrală unică în spațiul bucureștean. 

Sinopsis: Șoc înainte de alegeri! O tragedie cu victime zguduie campania electorală și întreaga țară. Cu doar câteva zile înainte de alegerile locale, un accident teribil se abate asupra localității noastre, lăsând în urmă distrugeri masive și victime nevinovate. Primarul, favoritul clar al sondajelor și convins că realegerea sa este doar o formalitate, se trezește în mijlocul unui scandal de proporții. 

Presa explodează, iar echipa sa de consilieri este în derivă, în plină dezbatere morală: cine va plăti pentru neglijență? Cineva trebuie să își asume responsabilitatea, dar primarul pare ezitant. Într-un iureș de perspective, supraviețuitorii dezastrului, contracandidata primarului, jurnaliștii și un consilier bine-intenționat încearcă să facă dreptate, dar ce înseamnă această dreptate? Fiecare își susține punctul de vedere cu ferocitate. Și fiecare are dreptatea lui – a cui atârnă, însă, cel mai greu?

„INCENDIAR. Un dușman al poporului” este un spectacol care ne dă șansa să întrebăm ce înseamnă de fapt binele public: pe cine vizează de fapt și cine e responsabil de el? Ce consecințe ar trebui să existe când acest bine este încălcat – și de ce nu se văd ele niciodată?

„Am plecat de la piesa lui Ibsen și-am ajuns mai aproape de noi, unde ne doare mai tare. La Ibsen, niște oameni care se vor morali sunt confruntați cu o situație imposibilă și forțați să facă o alegere imorală. La noi e puțin altfel. Trăim într-o țară în care nu există consecințe. Așa se simte. Nimeni nu se simte niciodată responsabil. Nimeni nu iese niciodată vinovat. Această lipsă de asumare înseamnă că lucrurile nu se îndreaptă, nu se repară, nu merg înainte. Nu putem trece cu adevărat peste ele, putem doar să le dăm uitării pentru că «oricum nu se rezolvă nimic». Urlă furia în tine dacă stai să te gândești. Cu acest spectacol, aș vrea să desfacem puțin acest tipar dureros și să aflăm unde este exact problema. Deci hai să ne uităm la consecințe – la nivel colectiv și la nivel individual.” (Ilinca Radulian)

Ilinca Radulian a făcut facultatea la Harvard, iar apoi s-a stabilit la Londra unde a făcut un master de regie la una din cele mai prestigioase universități din domeniu, Birkbeck, University of London. După absolvire, a lucrat cu unele din cele mai cunoscute teatre din Londra, și a făcut asistență pentru regizori de calibru internațional precum Robert Icke, James Macdonald și Rebecca Frecknall.  În 2022, a regizat „I, Joan” la Globe Theatre, montare în care Ioana d’Arc e reinterpretată ca personaj non-binar. Chiar dacă spectacolul a scos-o din sărite în mod serios pe J.K. Rowling, presa l-a declarat unul din cele mai bune 10 spectacole ale anului. 

„INCENDIAR. Un dușman al poporului” este primul dintr-o serie de spectacole care vor avea premiera la Teatrul Masca în această stagiune („Aici se visează la schimbare”), care explorează conceptele de erou și antierou din perspectivă contemporană. Ce înseamnă cu adevărat să fii erou într-o societate în care relativismul moral diluează granițele dintre bine și rău? Este eroismul o simplificare a complexității umane, care aparține unor vremuri apuse? Mai prețuim curajul, demnitatea, adevărul? Rămâne de văzut în stagiunea 2024-2025. 

După premierele din 28 și 29 septembrie, următoarea reprezentație este programată pentru 20 octombrie, de la 19:00.

Biletele pot fi achiziționate de aici

https://www.mystage.ro/spectacole/incendiar-un-dusman-al-poporului-4488

INCENDIAR. Un dușman al poporului

Adaptare după Henrik Ibsen de Catinca Drăgănescu și Ilinca Radulian

Concept și regie: Ilinca Radulian

Video: Tony Macpela

Asistent scenografie: Andreea Bălan

Cu: Sorin Dinculescu, Anamaria Pîslaru, Voicu Aanitei, Mara Căruțașu, Cristina Drăghici și Vladimir Purdel

Grafică afiș: George Roșu

*** 

Teatrul Masca este un punct de reper în lumea culturală a Bucureștiului și a României, cunoscut pentru abordarea sa neconvențională. Cu o istorie de peste treizeci de ani, Teatrul Masca va continua să aducă arta teatrală mai aproape de comunitate, întotdeauna în căutare de modalități de a se reinventa și a crea conexiuni autentice cu publicul său. 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508