spot_img

Concert Simfonic Extraordinar cu Simfonia Nr. 1 de Enescu și celebrul Bolero de Ravel la Sala Patria

Stagiunea cu numărul 147 a Filarmonicii Brașov va debuta cu două concerte simfonice extraordinare, dirijate de cunoscutul dirijor parizian David Molard Soriano. Un muzician cu o carieră impresionantă, Soriano este deja îndrăgit de publicul brașovean, fiind apreciat pentru stilul său dirijoral plin de pasiune și rafinament. Recent, a debutat cu succes în Monaco într-un spectacol cu Filarmonica, Opera și Baletul din Monte-Carlo.

David Molard Soriano a fost dirijor asistent al Orchestrei Naționale a Franței între 2019 și 2022, unde a lucrat alături de nume mari precum Emmanuel Krivine și Cristian Măcelaru. De-a lungul carierei sale, a dirijat numeroase concerte și înregistrări alături de cele mai prestigioase orchestre și a fost invitat să conducă spectacole la Opéra National de Bordeaux, Orchestre National de Metz și Orchestra de Cameră Radio din România.

Înainte de această etapă, între 2014 și 2018, a fost asistentul lui Paavo Järvi la Orchestre de Paris și la Estonian Festival Orchestra, participând la evenimente de renume, precum Festivalul de Muzică de la Pärnu și BBC Proms. În paralel, a lucrat și alături de dirijorii Fabien Gabel și Gustavo Dudamel la Rencontres Musicales d’Evian.

În 2022, Molard Soriano a fondat Rencontres Musicales la Château d’Ainay-le-Vieil din Franța, unde își adună propria orchestră pentru un festival muzical dedicat publicului tânăr. Ca fondator și director muzical al Orchestrei de Tineret din Île-de-France, reunește cei mai talentați muzicieni din tânăra generație, prezentând concerte de clasă mondială cu repertorii captivante.

Programul Concertului de Deschidere a Noii Stagiuni

Prima lucrare din programul concertelor de deschidere a stagiunii 2024/25 din 26 și 27 septembrie este Simfonia nr. 1 în Mi bemol major op. 13 de George Enescu. Aceasta este una dintre cele mai importante contribuții ale compozitorului român la repertoriul simfonic universal. Compusă în 1905, la doar 23 de ani, simfonia impresionează prin maturitatea sa stilistică și bogăția ideilor muzicale. Influențele muzicale asimilate de Enescu în timpul studiilor la Viena și Paris se împletesc armonios în această capodoperă a muzicii românești.

A doua lucrare din program este Don Juan, poemul simfonic compus de Richard Strauss, una dintre cele mai frecvent interpretate creații ale sale. Piesa este recunoscută drept un test de virtuozitate pentru orice orchestră și captează publicul prin energia debordantă și dramatismul profund pe care îl transmite.

În încheiere, publicul va putea asculta celebra compoziție Bolero de Maurice Ravel, una dintre cele mai cunoscute lucrări ale secolului XX. Deși structura melodică este extrem de simplă, constând într-o temă repetată de 18 ori fără variații, orchestrația fascinantă și crescendo-ul constant creează o experiență muzicală de neuitat. Inspirată de dansul spaniol omonim, Bolero își atrage farmecul din ritmul său repetitiv și captivant.

Aceste trei lucrări excepționale vor marca cu siguranță un început memorabil al stagiunii, sub bagheta talentatului David Molard Soriano.

Următoarele evenimente ale Filarmonicii Brașovene

După marea deschidere a noii stagiuni, luna octombrie aduce la Filarmonica Brașov o serie de concerte de excepție, cu un program variat și dirijori renumiți, care vor încânta melomanii prin interpretarea unor capodopere ale muzicii clasice.

Primul concert al lunii va avea loc pe 3 octombrie 2024, la ora 19:00, în Sala Mare a Filarmonicii. Sub bagheta dirijorului Mircea Pădurariu, concertul va începe cu Uvertura operei La clemenza di Tito de Wolfgang Amadeus Mozart. Solista serii va fi talentata pianistă Aurelia Vișovan, care va interpreta Concertul pentru pian nr. 4 de Ludwig van Beethoven, o capodoperă a repertoriului pentru pian și orchestră, cunoscută pentru lirismul său și dialogul intim dintre solist și orchestră. Concertul se va încheia cu Simfonia nr. 41 Jupiter de Wolfgang Amadeus Mozart, ultima și cea mai grandioasă dintre simfoniile sale.

Pe 17 octombrie 2024, melomanii sunt invitați din nou în Sala Mare a Filarmonicii, unde dirijorul Radu Popa va conduce un concert simfonic de excepție. Solistul serii, clarinetistul Mihai Ailenei, va interpreta două lucrări remarcabile pentru clarinet și orchestră: Rapsodia pentru clarinet și orchestră de Claude Debussy, o piesă impresionistă plină de rafinament și nuanțe subtile, și Concertino pentru clarinet de Carl Maria von Weber, o lucrare vibrantă și tehnic provocatoare. Programul serii va continua cu Passacaglia în do minor de Johann Sebastian Bach, în aranjamentul semnat de Ottorino Respighi și se va încheia cu Pini di Roma de Ottorino Respighi, o lucrare simfonică spectaculoasă care surprinde peisajele grandioase și atmosfera specifică Romei.

Pe 24 octombrie 2024, Filarmonica Brașov va aduce în fața publicului un concert dirijat de Walter Hilgers, avându-l ca solist pe Petru Iuga la contrabas. Programul serii va include Dansurile Polovțiene din opera Cneazul Igor de Aleksandr Borodin, Divertimento Concertante pentru contrabas și orchestră de Nino Rota și Simfonia nr. 3 în Fa major de Johannes Brahms.

Ultimul concert din octombrie va avea loc pe 31 octombrie 2024, sub conducerea dirijorului Daisuke Soga, și îl va avea ca solist pe violistul Răzvan Popovici. Programul va include Concertul pentru violoncel de Edward Elgar, aranjat pentru violă de Lionel Tertis, și Simfonia nr. 4 de Anton Bruckner, o lucrare monumentală și profundă care va încheia luna cu o notă grandioasă.

Aceste concerte extraordinare promit să ofere o experiență muzicală de neuitat și să continue tradiția de excelență a Filarmonicii Brașov. 

Biletele pentru toate evenimentele se găsesc deja la Sala Patria, unde sunt disponibile și bilete cu reduceri pentru pensionari, elevi și studenți, sau online pe bilet.ro

Foto concerte: Iosif Trif

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508