spot_img

Retrospectiva Anonimul XXI la București va avea loc între 29 august – 1 septembrie la Cinema Elvire Popesco și Cinema City Cotroceni

Retrospectiva celei de-a XXI-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL – care a avut loc la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării), se va desfășura în perioada 29 august – 1 septembrie în București, la Cinema Elvire Popesco și Cinema City din Afi Palace Cotroceni.

Programul ANONIMUL 2024 a cuprins două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, una de lungmetraje internaționale, dar și proiecții de lungmetraje românești, unele dintre ele prezentate în avanpremieră națională.

Publicul din București va putea viziona în avan-avanpremieră la Cinema City Cotroceni filmul „Trei kilometri până la capătul lumii” regizat de Emanuel Pârvu și distins zilele trecute la Sarajevo FF cu marele trofeu al festivalului pentru Cel mai bun film și Premiul Cineuropa. Filmat la finalul anului trecut la Sfântu Gheorghe și Dunavăț, lungmetrajul va putea fi văzut în perioada 30 august – 5 septembrie, de la ora 19:30, la Cinema City din Afi Palace Cotroceni. Fiecare proiecție din acest interval va fi introdusă de unul dintre membrii echipei filmului. Premiera în cinematografe este prevăzută pentru data de 11 octombrie 2024, iar distribuitorul național al filmului este Independența Film.

Selectat anul acesta în Competiția Oficială la Cannes unde a fost premiat cu Queer Palm, „Trei kilometri până la capătul lumii” surprinde întâmplările prin care trece un adolescent care își petrece vara în satul său natal din Delta Dunării. Într-una din seri acesta este atacat pe ulița satului, iar de a doua zi lumea îi este dată peste cap.

La Cinema Elvire Popesco vor fi proiectate filmele din competiții – lungmetraje internaționale, scurtmetraje străine și românești, dar și cel mai nou film semnat de Michel Franco, „Memory”, cu Jessica Chastain și Peter Sarsgaard în rolurile principale precum și „Girl With the Needle”, regizat de Magnus von Horn, care a avut premiera mondială anul acesta în Competiția Oficială de la Cannes, ambele  prezentate în afara competiției la ANONIMUL. 

Michel Franco a fost prezent la Sfântu Gheorghe la ediția Festivalului din 2017 când a primit Trofeul Anonimul pentru contribuția la frumusețea cinematografiei universale. Filmul său, „Memory”, este „o poveste captivantă, jucată la superlativ cu delicatețe și maturitate” de cei doi actori din rolurile principale după cum scriau cei de la The Guardian. În 2023 Peter Sarsgaard a primit la Veneția Premiul pentru cel mai bun actor – Volpi Cup, pentru rolul din film.  

Inspirat dintr-o întâmplare adevărată, „The Girl with the Needle” este „un coșmar expresionist al femeilor abandonate de societate”, „un film extraordinar și supărător — un basm pentru adulți populat din belșug cu vrăjitoare și nenorociți, dar în care societatea se dovedește a fi adevăratul monstru”, „o călătorie terifiantă” după cum apreciau cei de la Variety. 

Tot la Cinema Elvire Popesco spectatorii bucureșteni vor putea vedea filmele din competiția de lungmetraj: „Banel & Adama” – prezentat în 2023 în Competiția Oficială de la Cannes – este o tragică poveste de dragoste plasată în măreția terestră a Sahelului (Senegal), ce urmărește doi tineri îndrăgostiți care luptă cu tradițiile rigide pentru independență și puterea de a decide; „City of Wind” – arătat pentru prima oară la Veneția în Selecția Oficială Orizzonti – în care Ze, un tânăr de 17 ani, studiază din greu la școală pentru a reuși în societatea rece și dură a Mongoliei moderne; „Sweet Dreams” – care a avut premiera în competiția de la Locarno 2023 – începe cu moartea subită a lui Jan, stăpânul unei plantații de trestie de zahăr dintr-o insulă îndepărtată din Indonezia, eveniment ce o lasă pe soția acestuia în stare de șoc; „Excursion” – Mențiunea Specială, Concorso Cineasti del Presente, la Locarno – în care o adolescentă ce caută validarea colegilor este prinsă în propria-i minciună, inventează o sarcină și devine centrul unei controverse care scapă de sub control și câștigătorul Trofeului Anonimul 2024 –Photophobia” regizat de Pavol Pekarcik și Ivan Ostrochovský (care este și producătorul filmului câștigător al Trofeului Anonimul din 2022 – „107 Mothers”). Filmul ne face cunoștință cu Niki, în vârstă de 12 ani, care ajunge împreună cu familia lui într-o stație de metrou din Harkiv pentru a se adăposti de războiul terifiant de afară. Pentru familia sa lumina zilei este sinonimă cu pericolul de moarte, iar băiatului nu îi este permis să părăsească incinta stației luminată constant de lumina neoanelor. 

Scurtmetrajele românești premiate anul acesta – „(În) Cerc”, regizat de  Andreea Parfenov, desemnat cel mai bun scurtmetraj românesc și „WTF Luci!?” de Paul Radu, recompensat cu Premiul „Ovidiu Bose Paștină”, dar și „Masterpiece | La Gran Obra” (Spania), semnat de Álex Lora, ales de publicul de la Sfântu Gheorghe Cel mai bun scurtmetraj din competiția internațională, vor putea fi văzute, de asemenea, la Cinema Elvire Popesco.

Biletele pentru proiecțiile din cadrul Retrospectivei Anonimul XXI la București pot fi deja cumpărate de pe Eventbook.ro. pentru filmele programate la Cinema Elvire Popesco și de pe CinemaCity.ro pentru proiecțiile filmului „Trei kilometri până la capătul lumii”.

Programul integral va putea fi consultat în scurt timp pe www.festival-anonimul.ro 

Retrospectiva Anonimul XXI este un proiect sprijinit de Centrul Național al Cinematografiei și organizat de Fundația Anonimul în colaborare cu FAMart.

Cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL a avut loc în perioada 12-18 august 2024, la Sfântu Gheorghe, și a cuprins numeroase evenimente conexe – dialoguri între cineaști și public, concerte și un atelier de cinema pentru adolescenți. Curatorul de film Ludmila Cvikova a realizat selecția pentru competiția de lungmetraje, iar criticul de film Ionuț Mareș, pe cea pentru secțiunile de scurtmetraje. 

Mai multe detalii despre festival pot fi găsite pe: Website | Facebook | Instagram

***

Birra Moretti prezintă ediția a 21-a a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, eveniment organizat de Fundația Anonimul și Asociația FAMart.

Proiect cultural co-finanțat de Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Consiliul Județean Tulcea, Uniunea Cineaștilor din România și Dacin Sara.

Parteneri principali: E.ON Energie România, MagnaPharm, JTI 

Partener special: Domeniul Bogdan

Parteneri: Groupama, IT Bright Solutions 

Cu sprijinul: Green Village, Green Dolphin Camping, Gebrüder Weiss, Enterprise, MOXY Bucharest Old Town, Navrom Delta, Continental Fast Line, iCover, Evergreen Concept, Film Festival, 360 Revolution, Centrul FILIA, EventbookCoca-Cola, Costa Coffee, Finlandia, Casa Alb Albastră 

Văzut de: Radio Guerrilla 

Parteneri media principali: AGERPRES, Republica, TVRParteneri media: Libertatea, Urban.ro, Igloo, Cinemagia, Zile și Nopți, News.ro, Haute Culture, IQ Ads, Smark, CineFan, MovieNews, Radio România Cultural, Ziarul Metropolis, A List Magazine, The Institute, LiterNet, Observator Cultural, Film Menu, Happ.ro, Munteanu, Happy Fish

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508