spot_img

MEDALII OLIMPICE – PARIS 2024. Emisiune Romfilatelia

Romfilatelia introduce în circulație vineri, 23 august 2024, emisiunea filatelică Medalii Olimpice – Paris 2024, alcătuită din șapte mărci poștale, o coliță nedantelată și un set de trei plicuri „prima zi”, în cadrul căreia sunt ilustrate imaginile laureaților la disciplinele sportive la care țara noastră a avut participanți.

Nouă medalii – trei de aur, patru de argint și două de bronz– alcătuiesc „recolta” cu care s-au întors acasă sportivii români participanți la Jocurile Olimpice de Vară       Paris 2024, desfășurate în perioada 26 iulie – 11 august 2024.

Sporturile la care au obținut aceste rezultate remarcabile sunt înot                                    (100 m liber și 200 m liber), dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin categoria ușoară, dublu rame feminin, canotaj (8+1), dublu rame feminin, gimnastică feminin și haltere (49 kg).

Imaginile sportivilor români prezenți pe podiumurile de premiere sunt reprezentate astfel pe mărcile poștale ale emisiunii:

Pe timbrul cu valoarea nominală de 25 lei este ilustrat înotătorul David Popovici, sportiv de mare clasă, câștigător al medaliei de aur la proba de 200 m liber și al medaliei de bronz la proba de 100 m liber. Este cel mai tânăr recordman mondial laureat cu aur și la întrecerile Campionatelor Mondiale și Europene din anii 2021 și 2022.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 22 lei sunt reprezentate imaginile sportivilor Florian Enache și Andrei Cornea, câștigători ai medaliei de aur canotaj, proba de dublu vâsle masculin. Ei sunt câștigători ai medaliei de aur și la Campionatul European de la Seghedin din anul 2024.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 4 lei sunt reproduse imaginile sportivelor Simona Radiș și Ancuța Bodnar, câștigătoarele medaliei de argint la  canotaj, proba de dublu vâsle feminin. Au urcat, de asemenea, pe podium în calitate de câștigătoare și a medaliei de aur pentru participarea la proba de opt rame cu cârmaci, feminin. Sportivele se înscriu în elita canotajului mondial prin câștigarea medaliilor de aur la Campionatele Europene și la Jocurile Olimpice de Vară de la Tokyo 2020.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 3 lei este redată imaginea sportivei                  Mihaela Valentina Cambei, câștigătoarea medaliei de argint, la proba de haltere feminin, 49 kg. Declarată cea mai bună halterofilă a Europei în anul 2023, este deținătoare a mai multor medalii de aur și argint câștigate la Campionatele Mondiale și Europene, deținătoare și a două recorduri europene.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 6 lei sunt ilustrate imaginile sportivelor              Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel, câștigătoare ale medaliei de argint la canotaj, proba de dublu rame feminin. De menționat că medaliile de aur și argint au fost câștigate la Campionatele Mondiale și Europene.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 13 lei sunt reproduse imaginele canotoarelor Ionela Cozmiuc și Gianina van Groningen,  care au câștigat medalia de argint în proba feminină de dublu vâsle, categoria ușoară. Alături de medalia de argint, Ionela Cozmiuc a adăugat medalia de aur câștigată la proba de canotaj opt rame cu cărmaci, feminin. Ambele sportive au în palmares medalii de argint și aur câștigate la Campionatele Mondiale și Europene de canotaj.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2 lei este redată imaginea gimnastei                          Ana Maria Bărbosu, câștigătoare a medaliei de bronz la proba de sol. Deținătoare a mai multor titluri răsplătite cu aur la sărituri, paralele și bârnă, la campionatele de la juniori din anul 2020, a câștigat medalia de bronz de la Paris 2024, după repararea unei grave erori de arbitraj în confruntarea cu gimnasta americană Jordan Chiles.

Pe timbrul coliței emisiunii cu valoarea nominală de 33 lei sunt ilustrate imaginile canotoarelor Simona Radiș, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereș, Adriana Adam,         Maria Lehaci, Ancuța Bodnar, Roxana Anghel, Maria Magdalena Rusu și            Ștefania Victoria Petreanu, reprezentantele României la proba de opt rame cu cârmaci, feminin, câștigătoare ale medaliei de aur.

Canotoarele care au participat și la alte probe, Amalia Bereș, Adriana Adam,          Maria Lehaci, Maria Magdalena Rusu și Ștefania Victoria Petreanu, fac parte din categoria sportivelor de elită, câștigătoare ale medaliilor de aur la întrecerile desfășurate în programele Campionatelor Mondiale și Europene.

Setul de 3 plicuri „prima zi” a emisiunii prezintă în grafică echipajul probei de opt rame cu cârmaci,  feminin.

Mulțumim, dragi sportivi!

Respect și admirație!

Romfilatelia mulțumește, Președintelui Comitetului Olimpic și Sportiv Român, domnul Mihai Claudiu Covaliu, Secretarului General al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, domnul George Boroi, Președintelui Federației Române de  Natație și Pentatlon Modern, doamna Camelia Potec, Președintelui Federației Române de Canotaj, domnul Valentin Gavril, Preşedintelui Federaţiei Române de Haltere, domnul Alexandru Pădure, Preşedintelui Federaţiei Române de Gimnastică, doamna Carmencita Constantin, fotoreporterului Cristian Nistor și fotografului               Norbert Zerkula pentru sprijinul oferit la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Emisiunea este disponibilă de vineri, 23 august a.c., în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508