spot_img

Regizoarea Camelia Popa participă pentru prima dată ca jurat la Festivalul de Film de la Locarno, Elveția

În perioada 7-17 august, Camelia Popa va fi prezentă la cea de-a 77-a ediție a Festivalului de Film de la Locarno, Elveția, în calitate de jurat. Alături de Ramiro Ledo Cordeiro (Spania), Mila Schlingemann (Olanda) și Marvin Wiechert (Germania), regizoarea filmului „Ca fetele”, care va fi lansat în cinematografele din toată țara pe 13 septembrie, va juriza în cadrul secțiunii Europa Cinemas Label, filmele selecționate la categoriile Concorso Internazionale și Concorso Cineasti del Presente.

Despre cum a primit această invitație și despre ipostaza în care se va afla pentru prima dată, aceea de a desemna, alături de ceilalți membri, cel mai bun film din selecția celor două categorii, Camelia spune că este o onoare și că sunt recunoscătoare pentru încrederea cu care am fost investită și abia aștept să mă bucur de această poziție și, implicit, de această experiență. Pe lângă faptul că sunt un regizor de film activ, sunt și managerul cinematografului Cinema Muzeul Țăranului Român, care face parte din rețeaua Europa Cinemas.  Aceasta poziție împreună cu rezultatele pe care le-am obținut alături de echipa mea în mai puțin de un an de când gestionez acest cinematograf au dus la propunerea primită din partea Europa Cinemas”, declară Camelia Popa. În plus, ea precizează că invitația de a participa la unul dintre cele mai longevive și importante festivaluri de film din lume îi aduce privilegiul de a avea acces direct, prin intermediul filmelor pe care le va viziona, la cel puțin 17 universuri imaginate de 17 cineaști din întreaga lume. „Și, cu certitudine, această experiență mă va îmbogăți și-mi va testa limitele de înțelegere și creativitate. În plus, este esențial pentru mine, atât ca manager de cinematograf, cât mai ales ca regizor de film, să fiu în temă și conectată la noile tendințe cinematografice”.

La întoarcerea acasă, pe Camelia o vor mai despărți aproximativ trei săptămâni de lansarea în cinematografele din toată țara, pe 13 septembrie, ale celei mai noi producții regizate, filmul Ca fetele (distribuit de Vertical Entertainment și susținut de Film Mania), care îi are în distribuție pe Maia Morgenstern, Adriana Trandafir, Aura Călărașu, Tiberiu Ioana (și producător general), Lora, Alina Eremia, Emil Rengle, Marian Râlea, Cătălin Cățoiu, Mircea Andreescu, Mimi, Cezar Ouatu, Adi Gheo, Carmen Manea și Ilie Gâlea. Un film care, în opinia ei, le va oferi spectatorilor de toate vârstele o poveste frumoasă și luminoasă despre prietenie, iubire și compasiune, cu accente comice. 

Până atunci, ea își propune ca la Locarno, pe lângă vizionarea filmelor selecționate la secțiunile jurizate, să participe la proiecțiile filmelor din alte competiții, la masterclass-urile organizate, la întâlniri cu producătorii, regizorii și distribuitorii de film. 

În cadrul competiției din acest an, România este reprezentată de filmele „Opt ilustrate din lumea ideală”, regia Radu Jude și Christian Ferencz-Flatz, „Sleep #2”, regia Radu Jude, care vor avea premiera în cadrul secțiunii „Fuori Concorso” și de scurt-metrajul „Despre imposibilitatea unui omagiu” (co-producție România – Germania), cu regia semnată de Xandra Popescu

Un alt nume important al cinematografiei românești, actrița Oana Pellea va putea fi (re)văzută pe 12 august pe marele ecran din Piazza Grande, în rolul Marichka din filmul Children of Men, în care joacă alături de Clive Owen și Clare-Hope Ashitey. Lungmetrajul care a obținut 89 de nominalizări, dintre care trei la premiile Oscar și 49 de premii, va fi una dintre cele mai importante proiecții retrospective în cadrul secțiunii Histoire(s) du Cinéma, difuzată cu ocazia celebrării regizorului mexican Alfonso Cuarón. Acestuia i se va decerna, în cea de-a 77-a ediție a festivalului, premiul Lifetime Achievement Award pentru întreaga carieră.

Printre regizorii români prezenți de-a lungul timpului la Festivalul de Film de la Locarno s-au numărat Radu Gabrea, Călin Peter Netzer, Nae Caranfil, Corneliu Porumboiu, Adrian Sitaru, Radu Jude, Andrei Crețulescu, Constantin Popescu, Marian Crişan, Bogdan George Apetri, Radu Muntean, Daniel Sandu sau Cristi Puiu care, în 2008, a făcut parte și din juriul secțiunii care a decis câștigătorul premiului pentru film de debut, la cea de-a 61-a ediție a festivalului. 

Festivalul de Film de la Locarno a debutat odată cu ediția organizată pe data de 23 august 1946, la Grand Hotel, iar prima proiecție a fost filmul „O sole mio”, de Giacomo Gentilomo. Cunoscut ca fiind unul dintre cele mai vechi și de tradiție festivaluri de film din întreaga lume, astăzi evenimentul și-a căpătat renumele și de centru internațional pentru cinematografia în plină dezvoltare.

În prezent oferă, în cele 10 zile de organizare, peste 450 de proiecții, dezbateri, evenimente de socializare, conferințe, concerte și expoziții de artă. În fiecare seară, peste 8.000 de persoane se adună în Piazza Grande, cel mai mare spațiu de proiecție de film în aer liber din Europa, pentru a viziona premierele filmelor pe un ecran uriaș. Această organizare de amploare oferă celor prezenți o experiență unică, pe care aceștia nu o pot regăsi la niciun alt tip de festival dedicat celei de-a șaptea arte. 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508