spot_img

5 lecturi secrete pentru introvertiți

Prin însuși tipul lor de personalitate, care acordă o importanță mai mare vieții interioare decât celei desfășurate în plan social, introvertiții sunt excelenți cititori. Să stea ore în șir cu o carte în mână este, cu siguranță, una dintre activitățile lor preferate. Introvertiții adoră schimbul inteligent de idei, dialogul virtual cu scriitori dintre cei mai diverși și tot ceea ce le poate îmbogăți lumea interioară – locul favorit unde își petrec timpul liber. Pentru oricine se recunoaște în această descriere recomandăm 5 lecturi, care vor aduce, fiecare în parte, bucurii secrete.

În atelierul de magie de James R. Doty – Călătoria unui neurochirurg pentru a descoperi enigmele creierului și secretele inimii

O carte pe care introvertiții (și nu numai) o vor iubi este În atelierul de magie scrisă de dr. James R. Doty și recomandată cu entuziasm atât de Dalai Lama, cât și de psihologi renumiți ca Daniel Goleman (autorul cărții Inteligența emoțională). Profesor la Facultatea de Neurochirurgie de la Stanford și director al Centrului de cercetări și educație în materie de compasiune și altruism, dr. Doty scrie o carte care îmbină armonios memoriile cu informația științifică. Celebrul neurochirurg american își rememorează copilăria desfășurată într-un mediu familial dificil – cu un tată alcoolic și mamă depresivă – și evenimentul care i-a schimbat tot parcursul vieții – întâlnirea cu Ruth, mama patronului unui magazin de magie. „Trucurile magice” pe care le deprinde de la ea tânărul de nici 14 ani sunt relaxarea corpului, îmblânzirea minții, deschiderea inimii și clarificarea intenției. Autorul vorbește cititorilor despre puterea compasiunii, a meditației, conștientizării și a conexiunii minții cu inima, lucruri care i-au transformat radical existența. Bestseller The New York Times, cartea publicată la Editura Trei a fost tradusă până acum în 19 limbi. 

Arta subtilă a nepăsării de Mark Manson – O metodă nonconformistă pentru o viață mai bună

O parte însemnată din literatura motivațională îndeamnă la cultivarea unei atitudini pozitive și eliminarea suferinței. Introvertiții care își doresc o abordare diferită, mai realistă pot alege Arta subtilă a nepăsării, carte care a devenit o referință în domeniu prin nonconformismul temelor și a modului cum sunt tratate de autor. Într-un stil amuzant și provocator, Mark Manson susține idei pertinente, argumentate în mod convingător. Scriitorul american ne îndeamnă să renunțăm la a fi mereu „pozitivi” și să nu căutăm cu orice preț recunoașterea și succesul. Selectarea valorilor cu adevărat importante este mai prețioasă, pentru că ne poate susține în momentele dificile ale vieții. Cultivarea nepăsării nu însemnă indiferență, ci alegerea lucrurilor pentru care merită să ne luptăm. Mark Manson consideră că este util să ne acceptăm limitele și că viața presupune suferință și confruntarea cu diferite probleme, iar adevărata fericire provine din capacitatea de a le depăși cu succes. „Unii spun că sunt un idiot. Alții zic că le-am salvat viața. Citiți și decideți singuri!”, îi îndeamnă Mark Manson pe cititorii săi. 

Unfu*k Yourself de Gary John Bishop – Eliberează-ți mintea și trăiește-ți viața

Expertul în filosofie urbană Gary John Bishop este un extraordinar partener de dialog pentru introvertiți. Cei exasperați de laitmotivele dialogului interior de genul „nu pot”, „nu reușesc”, „de ce mi se întâmplă așa ceva?” vor găsi în Unfu*k Yourself un ghid util pentru a depăși acest gen de autosabotaj. Cartea se adresează celor care au insuficientă încredere în ei înșiși și nu îndrăznesc să-și convertească gândurile în acțiuni. Într-un limbaj direct, fără menajamente, Gary John Bishop atrage atenția că fiecare este responsabil pentru ceea ce trăiește, iar soluțiile se găsesc în fiecare dintre noi. Cele mai mari succese sunt născute din disconfort, incertitudine și risc, iar ceea ce ne definește sunt în primul rând faptele și acțiunile. Gary John Bishop își numește cartea „manualul celor resemnați și înfrânți” și își dorește ca aceasta să se transforme într-un „manifest pentru o adevărată schimbare a vieții și descătușarea măreției fiecăruia dintre noi”.

Cum să-ți reinventezi viața de Jeffrey E. Young, Janet S. Klosko – Cum să pui capăt comportamentelor negative şi să te simţi din nou bine

Dialogul interior toxic este uneori singurul lucru care ne împiedică să mergem înainte și să avem succes. Teama exagerată de abandon și boli, nemulțumirea constantă datorată unor obiective nerealiste, lipsa încrederii în sine și alte asemenea „capcane mentale” sabotează starea de bine și capacitatea de a acționa. În Cum să-ți reinventezi viața, carte publicată de Editura Trei, psihologii americani Jeffrey E. Young și Janet S. Klosko ajută cititorii să identifice unsprezece dintre cele mai frecvente capcane mentale asociate cu comportamente distructive și să-și schimbe paradigmele de gândire autosabotoare. „Niciodată nu e suficient de bine” – capcana standardelor nerealiste, „nu sunt bun de nimic” – capcana deficienţei, „nu‑mi găsesc locul nicăieri” – capcana izolării sociale sau „o să se întâmple o nenorocire” – capcana vulnerabilității – sunt doar câteva dintre gândurile autodistructive, care blochează dezvoltarea armonioasă și bucuria de a trăi. Cei doi psihologi specializați în terapie cognitivă oferă chestionare de autoevaluare și tehnici eficiente prin care ne putem controla emoțiile, gândurile și transforma comportamentele. 

       Memoria de David Lagercrantz – Comploturi, crime și un alt fel de Sherlock Holmes Cel de-al doilea volum din seria Rekke & Vargas semnat de David Lagercrantz, unul dintre cei mai apreciați autori ai genului crime, îi aduce din nou împreună pe detectivul Hans Rekke și polițista Micaela Vargas. După ce Samuel Lidman, văduv de 14 ani, vine la cei doi cu o fotografie recentă care o înfățișează pe soția lui cu un copil de mână, detectivii declanșează o anchetă. Ce nu bănuiesc însă e că, pornind pe firul ciudatelor întâmplări, amândoi vor ajunge la descoperiri macabre, care-l au ca protagonist pe un bărbat din trecutul lui Rekke. Cercetând viața lui, detectivul descoperă un plan diabolic, care o implică și pe Julia, fiica sa. Cu tensiune narativă intensă și dialoguri sclipitoare, thrillerul publicat de Editura Trei abundă în comploturi, crime și răsturnări de situație ingenioase care îi vor face pe cititori să-și pună tot felul de întrebări pe parcursul lecturii, în așteptarea unor răspunsuri tot mai neașteptate…

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508