Activitate: Restaurare live
Perioada: 31 iulie – 14 august 2024
Program: miercuri – vineri, 11-15
Organizator: Muzeul de Artă Brașov
Restaurator: Radu Tătaru
Locul desfășurării: Sala unu, Muzeul de Artă Brașov, B-dul Eroilor 21
În perioada 31 iulie – 14 august 2024, Muzeul de Artă Brașov vă invită de miercuri până vineri, între orele 11-15, să asistați la o parte a procesului de restaurare a unei opere de artă. Faza de curățare a lucrării va fi efectuată live de către specialistul Radu Tătaru în Sala unu, la sediul muzeului din Bulevardul Eroilor nr. 21. Procesul va continua apoi în laboratorul Muzeului de Artă Brașov până la finalizarea și, respectiv expunerea lucrării în Galeria de Artă Românească.
Opera de artă selectată a fost realizată de artistul brașovean Friedrich Miess, „în întâmpinarea anului jubiliar al lui Honterus 1898”, conform unei inscripții aflate pe spatele lucrării. Intitulată „Portret de femeie în port săsesc (Portretul Friedei Teutsch)”, Cu prilejul dezvelirii statuii lui Johannes Honterus pe 21 august 1898, Miess a realizat portretul mătușii sale, Frieda Teutsch, după o fotografie de Carl Muschalek (cumnatul ei). În cadrul festivităților de inaugurare a monumentului, membrele Uniunii libere a femeilor săsești au fost îmbrăcate în bogate costume naționale săsești. Lucrarea a fost realizată în ulei pe pânză și are dimensiunile de 198 x 115 cm.
Radu Tătaru este restaurator la Muzeul de Artă Brașov din anul 2007, specializat pe conservare curativă şi restaurare pictură ulei, iar din anul 2019 îndeplinește și funcția de Șef serviciu – Secția artă. A publicat articole de specialitate cu privire la noi tehnici și metodologii de restaurare a picturilor, iar o parte din operele de artă pe care le-a restaurat sunt prezentate în expoziția de bază a Muzeului de Artă Brașov. În 2022 a publicat catalogul „Muzeul de Artă Braşov. Patrimoniu salvat”, care cuprinde o selecție de 16 picturi restaurate în laboratorul Muzeului de Artă Brașov de către specialistul Radu Tătaru. Prin munca sa de cercetare, contribuie în mod semnificativ la valorificarea și popularizarea patrimoniului Muzeului de Artă Brașov în rândul specialiștilor și cercetătorilor.
Una dintre funcțiile esențiale ale muzeului este conservarea patrimoniului, ceea ce înseamnă atât păstrarea în stare bună a materialității operelor de artă, cât și a aspectului estetic. Înainte ca lucrările de artă să ajungă în muzee pentru a fi conservate, există posibilitatea ca ele să fi suferit modificări estetice sau chiar pierderi de materie față de starea lor inițială, fie datorită vechimii lor, fie traumelor care le-a afectat integritatea.
Misiunea restauratorului este, în primul rând, să asigure integritatea lucrării, înlăturând toate problemele care pot duce la pierderea din materialele componente (desprinderi ale peliculei de culoare, rupturi ale pânzei sau lemnului suport). O a doua componentă în procesul de restaurare este prezentarea estetică. Dacă o lucrare este acoperită de depuneri de murdărie sau lacul protector este închis la culoare, mesajul artistic este greu de descifrat, iar restauratorul trebuie să le înlăture. Astfel, privitorul va avea acces la întreaga imagine, nemărginit, fie pentru a o admira, în calitate de vizitator al unui muzeu, fie pentru a o studia, în calitatea de cercetător sau istoric de artă.
În urma examinării și analizelor efectuate până în prezent cu privire la starea de conservare a lucrării semnate de Friedrich Miess, publicul vizitator va avea acces la partea de curățare a suprafeței picturale. Radu Tătaru va demonstra înlăturarea depunerilor care împiedică vizibilitatea optimă a lucrării.
Vă invităm să vizitați Muzeul de Artă Brașov și să interacționați cu specialistul restaurator pentru a afla secretele restaurării!
Accesul publicului se face în baza biletului de vizitare a muzeului.
Vă invităm să urmăriți activitatea Muzeului de Artă Brașov și pe platformele social media:
Facebook: https://www.facebook.com/MuzeulDeArtaBrasov
Instagram: https://www.instagram.com/muzeuldearta.brasov/
Youtube: https://www.youtube.com/@muzeuldearta.brasov
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/muzeul-de-arta-brasov/