Anuala de artă și știință Neo Art Connect – NAC 2024. Ediția a II-a (NAC 2024) continuă și în iulie, dezvoltând rețeaua națională în Râmnicu Valcea, Arad, Oradea și Alexandria.
Inspirate de tema NAC 2024, Changing environments, expozițiile și evenimentele create pentru fiecare oraș, sunt personalizate împreună cu partenerii locali și includ artiști din fiecare zonă în dialog cu lucrări și instalații aflate la intersecția dintre artă și știință selecționate din cadrul Burselor NAC și din cadrul secțiunii de artiști recunoscuți național și internațional din acest an.
Programul NAC din iulie este:
La Râmnicu Vâlcea. Changing environments. INTERSECTIONS., în perioada 17-31 iulie la Galeria Ultimul Etaj / Plaza Mall/ Râmnicu Vâlcea, prezentând urmatorii artiști: D.A.I. (Dan Adrian Popescu) – Maria Lungu – Tudor Mureșan – Denisa Ungureanu – Andreea Coman – Alex Hăineală
Changing environments. INTERSECTIONS continuă rețeaua Anualei de artă și știință Neo Art Connect cu un nou concept expozițional la intersecția între arte și știință. Prin această expoziție, Andreea Sandu și Anca Boeriu, curatoarele NAC, propun un dialog între generații, lucrările artistului și arhitectului D.A.I. (Dan Adrian Popescu) fiind expuse alături de cele ale studenților de la UNArte, secția Grafică, coordonați de Anca Boeriu, care s-au regăsit atât în cadrul expoziției sinteză de la Hala Laminor, cât și în expoziția Student Art de la Galateca, parte din programul anualei din acest an.
Tinerii artiști Maria Lungu – Tudor Mureșan – Denisa Ungureanu – Andreea Coman – Alex Hăineală reprezintă prima generație în care arta și tehnologia se îmbină în mod organic, animațiile prezentate explorând teme personale, amprenta fiecărui artist fiind identificabilă. De la relații interpersonale, stări de vis, farmecul de zi cu zi până la preocupări interne mai complexe, aceste scurte povești îmbină utilitatea tehnologiilor cu ajutorul cărora au fost realizate cu bogatul vocabular plastic al tinerilor. La polul opus, D.A.I. (Dan Adrian Popescu) oferă o perspectivă diferită, proiecțiile lui video și instalațiile interactive fiind rezultatul dezvoltării continue a studiului luminii și tehnologiei în relație cu spațiul.
Aflate la intersecția dintre artă și știință, dar și dintre generații, lucrările inspirate de tema anualei „Changing Environments” invită publicul la o reflecție profundă asupra impactului umanității asupra planetei.
Co – organizatori pentru această expoziție sunt UAP filiala Râmnicu Vâlcea, Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea și Plaza Mall.
Pe 24 iulie, la Arad, în parteneriat cu Muzeul de Artă din Arad și Kinema Ikon, o expoziție importantă ce propune publicului mare parte din lucrările bursierilor NAC și instalații create de artiști emergenți precum:
Mirela Cerbu, Sebastian Comănescu, Sânziana Gheorghe, Andrei Lazăr, Marina Oprea , Mihaela Pop, Mihai Toth, Dragoș Dogioiu și Elena Waldorf.
Pe 30 iulie, la Oradea, în parteneriat cu Universitatea din Oradea – Facultatea de Arte, un proiect ce propune publicului să descopere atât o selecție a artiștilor emergenți cât și noul produs cultural propriu NAC 2024, creat special de către Rizi, Alina Rizescu, denumit “Bright Women Round Table”: 5 dintre cele mai mari românce au o conversație imaginară virtuală despre carierele lor: 5 animații generate de AI inspirate din viața lor, 1 scaun liber pentru vizitatorul ce le va descoperi pe: Smaranda Brăescu, Cecilia Cuțescu Storck, Sofia Ionescu, Maria Tănase și Elena Ghica.
Pe 31 iulie, la Alexandria, în cadrul Festivalului Ideo Ideis, o instalație imersivă pop-up, creată de Elena Adorian Aronoaie.
Toate sunt cu intrare liberă.
Programul din acest an continuă în septembrie, când Neo Art Connect a fost invitat să participe la Ars Electonica, unul dintre cele mai importante festivaluri de profil ce se desfășoară la Linz, Austria, cu două proiecte create de câștigătorii burselor NAC: Sebastian Comănescu și Marina Oprea, proiect internațional inițiat de Andreea Sandu și curatoriat împreună cu Anca Boeriu, susținut de ICR și BRD Groupe Societe Internationale.
Pentru această ediție NAC, galeria Galateca și Asociația Culturală NeoArt România s-au parteneriat cu UNITH2B architects, co – organizatori ce au coordonat secțiunea de arhitectură a acestei ediții, prin intermediul arhitectelor Hildegard Brandl și Anca Brandiburg.
“Changing Environments” creează un spațiu de dezbatere din perspectiva socio-culturală a creatorilor și a artiștilor ce integrează, utilizează sau colaborează cu diverse alte domenii științifice și noile tehnologii, despre impactul pe care îl simțim la nivel individual și social-economic-cultural din cauza schimbărilor majore ale societății contemporane, datorate pe de o parte dezvoltării tehnologiei, a noilor inteligențe artificialeprezente în majoritatea aspectelor vieții, dar și schimbărilor climatice și cele de mediu, alături de cele create de conflictele armate în zone din apropierea țării noastre.“, trasmit cele doua curatoare NAC.
Rețeaua NAC 2024 s-a extins în 11 județe, întregul program al Anualei este disponibil pe platforma neoartconnect.ro.
Organizatori: Galateca și Asociatia culturală NeoArtRomania
Co-organizatori: UNITH2B, Muzeul de Artă din Arad, Universitatea din Oradea – Facultatea de arte, Festivalul Ideo Ideis, UAP Ramnicul Valcea, Primaria Vâlcea, Plaza Mall Valcea
Susținut de BRD Groupe Societe Generale
Parteneri: Cemacon, Aqua Azur, Graphein, Holcim, AQUA Carpatica , Sâmburești
Parteneri media:
Radio România Cultural, Modernism, RevistaArta, Propagarta, Agenția de C˚Arte, Curatorial.ro, Aici a Stat, Biz, România Pozitivă, Metropola TV, Igloo. Plăcut de Radio Guerilla