spot_img

La Roma, Milano și Bologna (1, 2 și 3 iulie 2024), spectacolul ”Aplauze pentru poet pe scenă… în Italia” cu actorii Emilia Popescu și Mihai Mălaimare

”Mai e puțin și se apropie întâlnirea noastră de suflet. Suntem pregătiți, Roma, Milano, Bologna, venim!” (Emilia Popescu)

În doar câteva zile, actorii Emilia Popescu și Mihai Mălaimare vor susține un turneu cu spectacolul ”Aplauze pentru poet pe scenă… în Italia”, la Roma (luni, 1 iulie), Milano (marți, 2 iulie) și Bologna (miercuri, 3 iulie), prin care duc poezia românească în mijlocul celei mai mari comunități de români din afara ţării.

După repetițiile din această săptămână, actorul Mihai Mălaimare spunea: ”Un turneu cu un spectacol în care să recit versuri românești pentru românii care muncesc și trăiesc în Italia? Pare straniu, dar numai în aparență, deoarece versul este, el însuși, un fel de filozofie care-și găsește exprimarea concretă în scoarțele românești, în semnele care împodobesc costumele noastre populare și care vin de departe, tocmai din splendoarea civilizației cucuteniene. Sunt onorat și foarte mândru să pot duce acest mesaj celor cu care ne vom întâlni, convins fiind că facem mai mult decât un simplu spectacol, punem o cărămidă și noi la edificarea unei biserici în sufletul celor care prin munca lor, atât de departe de țară, duc la rândul lor mesajul optimist al culturii noastre, niciodată învinsă, întotdeauna renăscută din propria-i credință și frumusețe! Aștept cu nerăbdare și emoție această specială întâlnire pentru mine! (Mihai Mălaimare)

Emilia Popescu

Emilia Popescu și Mihai Mălaimare vor recita poezii din lirica modernă şi clasică românească, aparţinând unor scriitori precum Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, George Coşbuc, George Topîrceanu, Lucian Blaga, Ion Minulescu, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Emil Brumaru şi alţii, în ambianța muzicală inedită creată de pianistul Cătălin Răducanu și violonista Ioana Tudor, alternând cu apariţia în intervenţii poetice filmate a unora dintre cei mai mari actori ai României din diferite generaţii precum Florin Piersic, Dorel Vişan, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Horaţiu Mălăele, Ştefan Bănică şi Ion Caramitru.

Pianistul Cătălin Răducanu, care nu este la prima întâlnire cu cei doi artiști, declara: ”Sunt nerăbdător să urc pe scenă în Italia alături de cei doi mari actori Emilia Popescu și Mihai Mălaimare. Acest spectacol reprezintă pentru mine o punte dintre cuvânt-vers și sunet, punte ce devine un întreg bine articulat și organic. Ca muzician, îmi propun să construiesc un înveliș sonor care să reprezinte terenul propice pentru lumea complexă și nuanțată a poeziei. Sper ca momentele muzicale în care improvizez  să conțină spontaneitate și acea prospețime  care să mă „poarte” pe tărâmul inspirației. Consider că punctul cheie și realizarea acestui spectacol ține de fuziunea dintre cuvânt-sunet și de acea „stare de grație” indispensabilă actului artistic.” (pianistul Cătălin Răducanu)

Fiecare dintre cele trei spectacole va fi precedat de o conferinţă prin care se încearcă o apropiere mai mare de public.

Realizat de asociaţia culturală The Culture Club, Aplauze pentru poet pe scenă… în Italia este un proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și are rolul de a promova imaginea României și a culturii române peste hotare. Este un proiect inedit conceput special pentru comunitățile de români din această țară, cu misiunea de a facilita schimbul de idei în domeniul culturii şi cunoaşterea patrimoniului cultural românesc, promovarea personalităţilor culturii române și creșterea vizibilității culturii române pe pieţele internaţionale.

Conceptul video este semnat de Virgil Oprina, iar regia muzicală, de Oltea Şerban-Pârâu. Proiectul a pornit de la o idee ce îi aparține lui Ovidiu Miculescu, care semnează şi regia artistică a evenimentului.

ITINERAR:

Luni, 1 iulie, ora 20:00 – Ambasada României la Roma

Marți, 2 iulie, ora 19:00 – Biblioteca Calvairate, Milano

Miercuri, 3 iulie, ora 19:30 – Hotel I Portici, Bologna

Proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Sub patronajul: Ambasada României în Republica Italiană, Malta și San Marino

Cu sprijinul: Consulatul General al României la Bologna și Consulatul General al         României la Milano

Transportator oficial: TAROM

Parteneri culturali: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Institutul Cultural Român, Universitatea Națională de Muzică București, Centru Național de Artă Tinerimea Română, Associazione culturale rumeno-italiana Pro Patria, Centro Culturale Italo Romeno, Pro Contemporania

Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Internațional, Mediatrust, România TV, Liternet, Agenția de Carte, Webcultura

Spot video: Aplauze pentru poet pe scenă… în Italia. (youtube.com) 

Mai multe detalii găsiți peAplauze pentru poet | Aplauze pentru poet / A hand for the poet (thecultureclub.ro)

Urmăriți-ne și pe rețelele noastre:

https://web.facebook.com/Aplauzepentrupoetpescenaitalia

https://www.instagram.com/aplauze.pentru.poet_italia?igsh=cWJzMDA2Zzk1bTY2

Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de  Pretutindeni. 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508