spot_img

ROMÂNIA LA CAMPIONATUL EUROPEAN DE FOTBAL DIN GERMANIA 2024. Emisiune Romfilatelia

Cu ocazia unui important eveniment sportiv european, organizat în Germania, Romfilatelia introduce în circulație vineri, 14 iunie, emisiunea filatelică România la Campionatul European de Fotbal din Germania 2024, compusă din două mărci poștale, un bloc filatelic de două timbre nedantelate și un plic „prima zi”. 

Cu acest prilej a fost realizat și un întreg poștal cu timbru marcă fixă.

Marca poștală cu valoarea nominală de 4,60 lei prezintă o fază des întâlnită, în care un portar prinde cu siguranță o minge trimisă în spațiul lui apărător al porții. 

Marca poștală cu valoarea nominală de 13 lei ilustrează o secvență dinamică de preluare din aer a unui balon și de execuție a unei lovituri spre poartă sau de pasă la distanță. 

Ideea de sport al tuturor continentelor, așa cum este considerat fotbalul, este simbolizată de o minge a cărei suprafață este desenată și colorată cu un planiglob. 

Imaginea plicului „prima zi” sugereză efortul și siguranța cu care un portar prinde mingea într-o compoziție în care globul pământesc apare ca o prezență care amintește de competițiile continentale și mondiale care au drept obiect: fotbalul

Campionatul European de Fotbal este principalul turneu al sportului cu balonul rotund, organizat de Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA). Competiția disputată de echipele naționale ale țărilor membre UEFA, desemnează campioana continentală a Europei. Este al doilea cel mai urmărit turneu de fotbal din lume după Campionatul Mondial de Fotbal.

Pentru prima dată competiția a fost inaugurată în anul 1960, cu prezența a 4 echipe, din cele 17 înscrise.

În anul 1980, participarea la turneul final a fost extinsă la 8 echipe, gazdă a competiției fiind Italia. Finala, arbitrată de românul Nicolae Rainea, a fost câștigată de RFG cu 2-1 (adversară echipa Belgiei).

În istoria desfășurării competițiilor UEFA, Germania și Spania au fost câștigătoare a câte 3 ediții, urmate de Italia și Franța, cu câte două ediții. Spania are meritul de a fi câștigătoarea a două ediții consecutive, 2008 și 2012.

Echipa naţională de fotbal a României este prezentă pentru prima oară la Campionatul European de Fotbal în anul 1984 (obținând calificarea sub conducerea lui Mircea Lucescu), reuşind să câştige şefia grupei preliminare din care au făcut parte Suedia, Cehoslovacia, Italia şi Cipru. Turneul final la care România a participat alături de echipele Spaniei, RFG şi Portugaliei a avut drept câştigătoare a trofeului echipa Spaniei, care a învins în meciul final echipa Franţei.

România a înregistrat 6 prezențe la turneul final al Campionatului Mondial de Fotbal, obținând cel mai bun rezultat în anul 2000 când a fost prezentă în sferturile de finală, pierzând partida în confruntarea cu Italia.

EURO 2024 se va desfășura în Gerrmania, în perioada 14 iunie – 14 iulie. Este pentru a treia oară când Germania este gazdă a competiției (prima oară în anul 1988 și a doua oară în anul 2020, când patru partide s-au disputat la München).

Competiția din acest an înscrie România în grupa E, alături de echipele Belgiei, Slovaciei și Ucrainei. Meciul de debut se va desfășura la 17 iunie a.c., când echipa noastră întâlnește naționala Ucrainei, pe stadionul din München. Meciul cu Belgia este programat pe 22 iulie, la Köln, iar ultimul meci cu selecționata Slovaciei se va disputa pe stadionul din Frankfurt.

Inaugurarea competiției va avea loc la München cu meciul Germania-Scoția. 

Participantă la EURO 2024, după o absență de opt ani, după unele analize ale specialiștilor în domeniu, România este cotată cu șanse reale de a trece mai departe de grupa E. 

Pornind de la gândirea înțeleaptă că nicio grupă nu este ușoară, având în vedere că un moment deosebit de important pentru fotbalul românesc și echipa națională, o reprezintă calificarea la EURO 2024, nutrim speranța că tinerețea și ambiția jucătorilor noștri vor contribui la obținerea unor rezultate care să aducă momente de fericire și satisfacție în rândul tuturor iubitorilor fotbalului românesc.

Hai, ROMÂNIA! 

Romfilatelia mulțumește reprezentanților Federației Române de Fotbal pentru colaborarea în cadrul acestei emisiuni de mărci poștale.

Emisiunea este disponibilă de vineri, 14 iunie a.c., în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508