spot_img

Muzeul de Artă Brașov sărbătorește cea de-a 34-a aniversare cu trei zile de evenimente speciale

Muzeul de Artă Brașov vă așteaptă la evenimentele de celebrare a 34 de ani de la înființarea ca instituție de sine stătătoare. Evenimentele organizate între 30 mai și 1 iunie oferă vizitatorilor oportunitatea să descopere diversitatea activității Muzeului de Artă Brașov, de la reinaugurarea Galeriei de Artă Românească, la deschiderea unei noi expoziții contemporane ce are în centru artiști brașoveni, precum și o paletă largă de activități de educație culturală pentru toate vârstele.

Proiect: Zilele Muzeului de Artă Brașov

Tur ghidat, Galeria de Artă Românească: 30 mai 2024, ora 18:00

Vernisaj, Expoziție Sensul Migrației: 31 mai 2024, ora 18:00

1 iunie la Muzeul de Artă Brașov: 1 iunie 2024, orele 12:00 – 20:00

Organizator: Muzeul de Artă Brașov

Locul desfășurării: Muzeul de Artă Brașov, B-dul Eroilor 21

Vizitare: marți – duminică, 10:00-18:00

Muzeul de Artă Brașov invită publicul la celebrarea a 34 de ani de existență, printr-o serie de evenimente și activități captivante pentru public ce vor avea loc între 30 mai și 1 iunie.

Organizate la sediul muzeului din Bulevardul Eroilor nr. 21, evenimentele includ: activități creative, tururi ghidate, ateliere, vernisaje și performance-uri. Cu această ocazie, vizitatorii muzeului sunt încurajați să se apropie de artă într-un mod atractiv și interactiv.

  • Reinaugurarea Galeriei de Artă Românească – Joi, 30 mai 2024, ora 18:00

Sărbătorile încep joi, 30 mai, la ora 18:00, cu reinaugurarea Galeriei de Artă Românească. Vă invităm să participați la un tur ghidat susținut de managerul cultural Vlad Babenco, care va prezenta opere de artă deosebite ale artiștilor români și brașoveni. Expoziția acoperă o perioadă istorică extinsă, de la secolul al XVIII-lea până în timpul regimului comunist, evidențiind creativitatea artiștilor în fața dificultăților. Turul se va încheia cu un recital la violoncel susținut de Radu Croitoru.

Participarea la acest eveniment se face exclusiv pe bază de înscriere, prin completarea acestui formular.

  • Vernisajul Expoziției „Sensul migrației” – Vineri, 31 mai 2024, ora 18:00

Vineri, pe 31 mai, începând cu ora 18:00, va avea loc vernisajul expoziției „Sensul migrației”, curatoriată de artistul și curatorul Mihai Zgondoiu. Această expoziție colectivă prezintă creațiile a 13 artiști contemporani locali, care s-au născut sau au migrat în zonă: Olimpiu Bandalac, Mihail Coșulețu, Alina Grapă, HomeBoy, R von K, Aura Petrașcu, Dan Roșca, George Roșu, Cristina Rusu, Diana Serghiuță, Alexandra Sîrbu, Tamás Attila și Vladimir Țăroi.

Cu acest prilej, artista Aura Petrașcu va realiza un performance din seria foto-video „Don’t play with your food, let me do it for you”, explorând formele și texturile din mâncare.

  • Program Special de Ziua Copilului – Sâmbătă, 1 iunie 2024, între 12:00-20:00

De 1 iunie, Muzeul de Artă Brașov va oferi un program special pentru copii și familii, între orele 12:00 și 20:00. Activitățile includ tururi ghidate, ateliere de desen și creație, jocuri cu artă și povești, menite să încânte toate vârstele.

Agenda activităților organizate pe 1 iunie la Muzeul de Artă Brașov:

12.00     Tur ghidat în Galeria de Artă Românească recent reorganizată, susținut de Vlad Babenco. Participarea este liberă și nu necesită înscriere în prealabil.

14.00     Atelier de desen cu Agata Secelean pentru copii și adolescenți, cu vârste cuprinse între 10-18 ani. Pornind de la o operă de artă din colecția Muzeului de Artă Brașov, artista Agata Secelean îi va ghida pe participanți să creeze propria lucrare de artă. Înscrierile se fac prin email la agata.secelean@gmail.com.

15.00     Atelier de Mozaic, deschis tuturor cu Sînziana Dumitrescu, muzeograf. Grupul se formează pe loc și nu necesită înscriere în prealabil.

16.00     Atelier „Detectivi în artă”, pentru părinți și copii cu Andreea Pocol, muzeograf. Grupul se formează pe loc și nu necesită înscriere în prealabil.

17.00     Atelier creativ cu ilustratoarea Corina Drăgan, pentru copii 7-11 ani. Grupul se formează pe loc și nu necesită înscriere în prealabil.

Muzeul de Artă Brașov a fost înființat în anul 1949 ca secție a Muzeului Regional. La 19 februarie 1950 s-a deschis la etajul Casei Sfatului prima expoziție de artă plastică, iar din 1 martie 1970 muzeul funcționează în actuala locație. Clădirea care adăpostește Muzeul de Artă Brașov, aflată în proprietatea Bisericii Evanghelice C.A.din Romania-Parohia Brasov, a fost ridicată în anul 1902 după planurile arhitectului brașovean Moritz Wagner, în stilul neobaroc, pentru Asociația Meseriașilor din Brașov (Kronstadt Gewerbevereinhaus). Muzeul de Artă Brașov s-a constituit ca instituţie de sine stătătoare la 1 iunie 1990, în baza Deciziei nr. 227 din 11 iunie 1990, prin desprinderea din Muzeul Județean Brașov a Secției de Artă.

Mai multe detalii despre eveniment: https://www.facebook.com/events/1117263922890262

Vă invităm să urmăriți activitatea Muzeului de Artă Brașov și pe platformele social media:

Facebook: https://www.facebook.com/MuzeulDeArtaBrasov 

Instagram: https://www.instagram.com/muzeuldearta.brasov/ 

Youtube: https://www.youtube.com/@muzeuldearta.brasov 

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/muzeul-de-arta-brasov/ 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508