Jocul este unul dintre cele mai importante moduri prin care copiii învață. Dreptul la joacă este considerat atât de important pentru bunăstarea copiilor, încât este consacrat de ONU ca un drept universal al copiilor. Jocurile pentru copii pot fi privite ca forță motrice pentru dezvoltarea proceselor mentale de bază, cum ar fi atenția, memoria, gândirea, imaginația și abilitățile motorii. ”Atelierele EMEI- Dezvoltare personală & Psihologie” anunță organizarea de ateliere pentru copii și părinți: dezvoltarea limbajului, creație și dezvoltare personală prin joacă.
Modul în care copilul se comportă, gândește, se mișcă și vorbește indică stadiul dezvoltării sale. Fiecare copil progresează în ritmul său, dar există anumite abilități pe care ar trebui să le deprindă până la o anumită vârstă, iar acestea sunt cunoscute ca repere de dezvoltare. Aceste repere sunt vizibile în dezvoltarea cognitivă, socială și emoțională, în dezvoltarea vorbirii și a limbajului și în dezvoltarea abilităților motorii fine și grosiere.
”Se spune că jocul este munca celor mici – și este adevărat! Jocul este modul în care copiii învață despre lume, despre ei înșiși și despre ceilalți. Jocul face parte din dezvoltarea lor sănătoasă, la fel ca cititul cărților, consumul de legume și un somn bun. Joaca dezvoltă imaginația și creativitatea, stimulează creșterea cognitivă, oferă beneficii emoționale și comportamentale, îmbunătățește alfabetizarea, încurajează o mai mare independență. Toate aceste lucruri le promovăm în cadrul atelierelor pe care le organizăm. Programul atelierelor poate fi vizualizat pe pagina de facebook Atelierele EMEI ”, declară Simona Ioniță, psiholog și consilier pentru dezvoltare personală, coordonatoarea proiectului ”Atelierele EMEI- Dezvoltare personală & Psihologie”.
Relația părinte-copil nu este singura relație semnificativă din viața unui copil. Relațiile între semeni sunt, de asemenea, importante, iar interacțiunea socială cu un alt copil de vârstă apropiată este benefică pentru dezvoltarea armonioasă a celor mici.
Simona Ioniță este psiholog (cu atestat de liberă practică emis de Colegiul Psihologilor din România), consilier pentru dezvoltare personală, formator, lucrător prin arte combinate, jurnalist cultural. (psihologsimonaionita.ro)
În 2023 a publicat:
”Prietenii din Ograda Încrederii”, editura Cartea Ta, Oradea – carte pentru copii
– eBook ”Activități pentru încurajarea vorbirii și dezvoltarea limbajului – de la naștere până la 3 ani – Ghid pentru părinți”, editura LETRAS=
– ”Activități pentru încurajarea vorbirii și dezvoltarea limbajului – de la naștere până la 3 ani – Ghid pentru părinți” , ediție tipărită, editura Estfalia