Asociația Degustătorilor Autorizați din România (ADAR) împlinește anul acesta trei decenii de activitate dedicată promovării și dezvoltării industriei vinicole din țară. Înființată în 1994, ADAR a devenit un punct de referință în domeniu, reunind degustătorii și producătorii de vin din întreaga țară. Cu ocazia aniversării, asociația inaugurează Gala ADAR, un eveniment care va recunoaște contribuția semnificativă a celor care au influențat industria vinicolă din România și va marca începutul unei tradiții de a premia excelența din acest domeniu.
În oenologia românească de după revoluție, formarea și autorizarea degustătorilor s-au realizat începând cu anul 1993, în cadrul Institutului de Cercetări pentru Viticultură şi Vinificaţie şi ulterior în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti. În 28 ianuarie 1994, absolvenți ai acestei specializări înfiinţează ADAR – Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România. Astăzi, după 30 ani de activitate, din cei peste 500 de degustători autorizaţi din România, 150 sunt membri ai ADAR.
În misiunea lor inițială, membrii ADAR și-au propus să susțină creșterea calității vinului românesc prin crearea unui cadru profesional de lucru a profesioniștilor în domeniu, prin participarea în juriile concursurilor și organizarea de competiții naționale, dar și crearea de contexte în care să fie posibil schimbul de idei între profesioniști cu expertize diverse: cadre didactice universitare, doctori în ştiinţe, oenologi, producători, comercianţi și exportatori de vinuri.
De-a lungul celor 30 de ani de activitate ADAR s-a implicat activ în evoluția industriei vitivinicole din România. Întâlnirile trimestriale organizate în diferite regiuni ale țării dându-le posibilitatea de a cunoaște evoluția vinurilor din din toată țara, de a analiza tehnici diverse de vinificație și de a face schimb de experiență cu alți colegi în vederea creșterii performanțelor vinului românesc.
ADAR a jucat un rol esențial în dezvoltarea și consolidarea pieței vitivinicole din România, prin programele sale de certificare și formare continuă, asociația contribuind la creșterea numărului de degustători autorizați și promovarea de standarde ridicate în evaluarea vinurilor. Această creștere a nivelului de expertiză a avut un impact semnificativ asupra calității produselor vinicole românești. De la degustări la conferințe și expoziții, asociația a reușit să adune sub aceeași umbrelă pasionați, profesioniști și producători, creând un mediu propice schimbului de idei și experiențe.
Cu ocazia aniversării celor 30 de ani de activitate, asociația organizează prima ediție a Galei ADAR, o celebrare a excelenței în industria vinicolă românească. Gala, care va avea loc pe 15 martie 2024, la Casino Sinaia, aduce în prim-plan recunoașterea și premierea celor mai bune vinuri dar și a personalităților din domeniul vitivinicol, subliniind contribuția semnificativă a acestora la evoluția și promovarea vinurilor românești pe plan național și internațional. Pe lângă membrii ADAR, la gală sunt așteptați producători de vin și alți profesioniști din industrie: enologi, viticultori, somelieri, distribuitori și comercianți de vinuri.
Gala ADAR este organizată de Asociația Degustătorilor Autorizați din România.
Parteneri principali: Valdo Invest și Cramele Recaș.
Parteneri: Budureasca, BASF, Jidvei
Susținători: Cotnari, Averești, Klarwin, Crama DeMatei, Beciul Domnesc, Crama Viișoara, Domeniile Valea Călugărească, Lacerta, Domeniile Blaga, Domeniul Aristiței
Partener media: AgroTV
Mai multe informații despre Asociația Degustătorilor Autorizați din România găsiți pe https://adar.ro/ sau pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100064850824589.