”Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”, coordonat de Alexandru L. Cohal, Dorin Dobrincu și George Ţurcănașu (Polirom, 2023)
• Joi, 29 februarie 2024, ora 18.00
Secția de Istorie, Sala Multimedia, Clădirea Muzeului Județean Mureș din Cetate (et. 1), Str. Avram Iancu 2, Târgu Mureș (Intrarea de pe Bulevardul Cetății)
Participă:
Alexandru Cistelecan, Cornel Sigmirean, Elek Szokoly, Mihai Chiper, Alexandru Cohal, Dorin Dobrincu, George Țurcănașu
Detalii eveniment: https://www.facebook.com/events/948875033616642
• Vineri, 1 martie, ora 18.00
Book Corner Librarium (Bulevardul Eroilor 15, Cluj-Napoca)
Participă: Vasile Hotea-Fernezan, Barbu Mateescu, Radu Mârza, Ciprian Mihali, Ovidiu Pecican, Levente Salat, Mihai Chiper, Alexandru Cohal, Dorin Dobrincu, George Țurcănașu
Detalii eveniment: https://www.facebook.com/events/2421070534950322
Despre carte
„Dezbaterile din ultimele decenii asupra înțelesului regionalizării au condus la un sentiment de neliniște în rândul cetățenilor, în majoritatea lor captivi modelului de gestiune centralizată a teritoriului, ca și cum apariția și (re)teritorializarea regiunilor istorice ar netezi calea unei centrifuge ce ar culmina cu un eșec al națiunii. Regionalizarea n-ar trebui să poarte o asemenea încărcătură negativă, căci apariția nivelului administrativ regional ar introduce două dimensiuni noi ale guvernanței teritoriale – una ce ține de echitate și o alta de etica teritorială. Din perspectiva echității, regionalizarea va crea suportul necesar evoluției într-o structură supranațională, precum UE, către o Europă a regiunilor. Din unghiul eticii societale, regionalizarea va permite o mai bună guvernanță a României, bazată pe principiul subsidiarității și al unei responsabilizări sporite a actului de guvernare.
Cartea de față este despre Moldova (regiunea), despre România și despre români, așa cum cei ce au scris în ea i-au putut vedea. Cercetători din domenii științifice diferite au răspuns, fiecare din unghiul său, la mai multe întrebări: de ce suntem organizați într-un fel, și nu în altul? Corespunde împărțirea administrativ-teritorială a țării, așa cum o vedem astăzi, nevoilor de ieri și de azi ale Moldovei, ale României și ale locuitorilor ei? Dar care sunt aceste nevoi? Și cum funcționează, în fond, statul?” (Coordonatorii)
Alexandru L. COHAL, lingvist, cercetător la Institutul de Filologie Română „A. Philippide”, Academia Română – Filiala Iași. A urmat studii de filologie la Iași și de sociologie la Roma și la Pavia. Domeniile de interes: socioantropologia migrației și sociolingvistica migrației. Este vicepreședinte al Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei.
Dorin DOBRINCU, istoric, cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, Academia Română – Filiala Iași. Domeniile principale de interes: istoria politică, socială și religioasă a României contemporane, editarea surselor istoriei contemporane, istoria regională. Este membru fondator și președinte al Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei.
George ȚURCĂNAȘU, lector doctor la Departamentul de Geografie al Universității „Alexandru Ioan Cuza”, fost cercetător la ENS-LSH Lyon. Este specializat în geografia teritoriilor, cartografie și modele cantitative utilizate în geografie. Este membru fondator al Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei.