Numărul 2/februarie 2024 al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române” se deschide cu un portret în versuri al renumitului poet italian Milo De Angelis, traduse în limba română de Aurora Firța-Marin și Dana Barangea. În data de 18 ianuarie 2024 a avut loc, la Accademia di Romania in Roma, un dialog de excepţie între poeţii Milo de Angelis şi Dinu Flămând, prezentați de către criticul literar Luigi Tassoni și italienista Smaranda Bratu Elian, care semnează cronica evenimentului.
Continuă, în acest număr, ancheta realizată de Luciana Tămaș, extinsă de această dată la spațiul literar. În dezbaterea privind diferența fundamentală dintre prezentarea unui text prin intermediul cărților tipărite și diseminarea acestuia prin mediul virtual, intervin traducătorul olandez Jan Willem Bos, scriitoarea de limbă engleză Cornelia Golna, alături de poeţii Liviu Ioan Stoiciu şi Robert Şerban.
În 2024 se împlinesc 110 ani de la naşterea poetului Mario Luzi (1914-2005), căruia italienistul George Popescu îi dedică un amplu studiu, urmărind numeroasele mărturii ale aventurii sale umane şi culturale, majoritatea în baza intervenţiilor autorului mereu disponibil, de-a lungul întregii cariere, să primească acasă ori să se întâlnească, în varii prilejuri, cu cei interesaţi de credinţele şi poziţiile sale în raport cu propria existenţă, cu problemele curente, de la cele mai însemnate ale contemporaneităţii şi până la cele specifice unei categorii sociale, unei profesiuni etc.
La secţiunea „Semnalări de carte”, ultimul Caiet bilingv al lui Antonio Rizzo, al şaselea din seria Îmi amintesc de o zi de școală, editat de Asociația Italienilor din România şi dedicat lui Gabriele D’Annunzio, între Poezie, Plăcere și Îndrăzneală. Caietul 6 a fost publicat în 2023, cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la nașterea lui Gabriele D’Annunzio (1863-2023), pentru a „oferi cititorului român o fereastră prin care să observe atent și să cunoască complexitatea unuia dintre cei mai importanți autori ai Italiei, protagonist al scenei literare la trecerea dintre secolele al XIX-lea și al XX-lea”, cum scrie Ida Valicenti în Prefaţă.
În continuare, din povestirile lui Dino Buzzati, Coridorul marelui hotel (Il corridoio del grande albergo), din volumul In quel preciso momento (În acel moment precis), 1950, tradusă în limba română de Anca-Domnica Ilea.
Secţiunea „Orizonturi de poezie” marchează 80 de ani de la naşterea poetului Dario Bellezza: s-a născut în 1944 la Roma, orașul ce va deveni fundal și protagonist al întregii sale existențe și creații, ambele subsumate unei trăiri sub semnul dramaticului, deseori de un tragism extrem disputat între exigența autenticității și ficționalul filtrat himeric, și s-a stins la doar 52 de ani, în același oraș, în 1996. Prezentare şi traducere de George Popescu.
În secţiunea „Orizonturi Donna”, Monica Negru o evocă, la 150 de ani de la moarte, pe Ana Racoviță-Davila, o descendentă a nobilelor familii Racoviță și Golești, soția devotată a doctorului Carol Davila, mamă a patru copii, prietenă și colaboratoare a Doamnei Elena Cuza, a Reginei Elisabeta, filantroapă, salvatoare și educatoare de fete orfane în casa ei, apoi în Azilul Elena Doamna, o promotoare a portului popular și a tradițiilor naționale.
În 2024 se împlinesc 160 de ani de la dispariţia lui Simion Bărnuţiu (1808-1864). Cu acest prilej, publicăm studiul pe care istoricul Ionel Cionchin (1943-2021) l-a dedicat marelui cărturar ardelean şi contribuţiei sale la Revoluția Română de la 1848 din Transilvania.
Secţiunea „Orizonturi filosofice” evocă figura lui Renato Del Ponte (1944-2023), medievist, istoric al cutumelor religioase și juridice al Romei antice, specialist în mituri, rituri și simboluri. Eseul este semnat de Igor Tavilla.
În 2024 se împlinesc 110 de ani de la naşterea lui Renato Dulbecco (1914-2012). Laureat al Premiului Nobel pentru medicină în 1975, Dulbecco a lansat Proiectul „Genomul” pentru decodificarea hărţii genomului uman, devenit apoi un program de colaborare internaţională. Prezentare de Cerasela Barbone.
Rubrica „Focus evenimente” semnalează invitaţia la colaborare pentru nr. 16/2024 al revistei „Translationes” şi ediţia a XII-a a Colocviului Internaţional Comunicare şi cultură în Romània europeană (CICCRE), care va avea loc în perioada 14-15 iunie 2024 la Universitatea de Vest din Timişoara, cu tema Biografia. Noi perspective metodologice, delimitări tematice, studii de caz.
Toate articolele numărului 2/februarie 2024 al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni” se pot accesa de la: www.orizonturiculturale.ro şi www.orizzonticulturali.it.