spot_img

Un duet irezistibil pentru Ziua Națională a României: Teodora Gheorghiu şi Sorin Coliban în recital la Londra

Institutul Cultural Român de la Londra şi Ambasada României la Londra au onoarea de a invita publicul londonez în data de 7 decembrie, la sediul din Belgrave Square, ora 19:00, la un recital de gală dedicat Zilei Naționale a României, protagoniştii serii fiind două personalități de excepție ale scenei lirice internaționale.

Soprana Teodora Gheorghiu, considerată „fără îndoială, una dintre cele mai mari soprane ale generației sale” (Fanfare), va împărți scena cu renumitul bas-bariton de prestigiu internațional, Sorin Coliban, fiind acompaniați de pianistul româno-britanic, Cristian Sandrin.

Programul serii va include duete celebre de Mozart și Leher, binecunoscute arii de Verdi, Rossini și Pietro Mascagni, precum și piese muzicale semnate de Aurel Eliade și George Enescu.

Evenimentul face parte din “Seria Concertelor Enescu” şi este realizat cu sprijinul Societății Enescu din Marea Britanie, încă din anul 2007.

Nascută în România, soprana Teodora Gheorghiu a studiat flautul înainte de a se consacra canto-ului la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. A participat la numeroase cursuri de master şi a fost distinsă cu premii în competiţii dintre care amintim: Concursul „Regina Elisabeta” în Bruxelles, „Julian Gayarre” în Pamplona şi „George Enescu” în București. În anul 2003, a debutat în rolul Reginei Nopţii („Flautul fermecat”) la Opera Română din Bucureşti fiind invitată apoi să evolueze pe scenele unor importante teatre precum: Théatre de la Monnaie în Bruxelles, Teatrul Luzern, Opera Naţională Lorraine din Nancy, Grand-Théatre din Geneva, Opera din Lausanne şi Théatre des Champs-Elysées din Paris, unde a interpretat rolurile Rosina („Barbierul din Sevilla”), Musetta („Boema”) precum şi rolul titular al operei „Zaide”. În anul 2004, a debutat pe scena Operei de Stat din Viena, iar între 2007-2010 a fost membră a acestei instituţii interpretând rolurile: Adela („Liliacul”), Regina Nopţii („Flautul fermecat”), Nannetta („Falstaff”), Fiakermilli („Arabella”), Adina („Elixirul dragostei”), Elvira („Italianca in Alger”), Sophie („Werther”) şi Euxodie („La Juivre”).Teodora Gheorghiu colaborează cu reputaţi dirijori precum Seiji Ozawa, Franz Welser-Möst, Marco Armiliato, Bertrand de Billy, Peter Schneider, Adam Fischer sau Christophe Rousset. Susţine de asemenea numeroase recitaluri şi apare în diverse concerte. Teodora Gheorghiu este cunoscută publicului britanic datorită prezențelor sale la prestigiosul Festival de operă de la Glyndebourne.

Originar din București, bas-baritonul Sorin Coliban a avut privilegiul de a cânta pe importante scene muzicale din lume precum Royal Opera House Covent Garden în Londra, la Opera Bastille, Garnier și Châtelet din Paris, dar și la Bayerische Staatsoper (Munchen), la Atena Megaron, San Francisco, Monte Carlo Opera, Santiago de Chile, Tel Aviv, Rossini Festival în Pesaro, în Amsterdam (Concertgebouw), Opera de Lausanne, la Deutschen Oper am Rhein, Basel Opera, la Wiener Festwochen și Bregenz Festival. În 2015 a cântat la Filarmonica din Berlin și la Zilele Wagner din Budapesta. A debutat în 2004 la Wiener Staatsoper cu rolul Monterone din „Rigoletto” și de atunci a interpretat, printre altele, rolul Marelui Inchizitor din opera „Don Carlos”, „Landgarf” din Tannhäuser, Don Basilio din „Bărbierul din Sevilla”, Capulet din „Romeo și Julieta”, Fra Melitone din „Forța destinului”, Fasolt și Fafner din „Aurul Rinului”, Colline din „Boema”. Din 2004 până în 2009 a fost membru al ansamblului Vienna Volksoper. În concerte a fost prezent la Concertgebouw, în Amsterdam, De Doelen în Rotterdam, Bruxelles, Anvers, Lyon și Viena, Dresden, Lucerne, Tel Aviv și Jerusalem. Sorin Coliban și-a indeplinit unul din cele mai importante visuri ale carierei sale când și-a facut debutul pe scena de la Bayreuth Festival în 2013, în rolul Fafner, atât în „Aurul Rinului” cât și în „Siegfried”. Este al doilea artist român de operă care pășește pe scena acestui important festival, primul fiind baritonul Dimitrie Popovici, care a cântat pe această scenă în secolul XIX. Sorin Coliban este, de asemenea, unul dintre puținii artiști specializați în interpretarea oratoriilor.

Născut la Bucureşti, într-o familie de muzicieni, pianistul Cristian Sandrin a debutat la Ateneul Român la vârsta de 13 ani. După ce a absolvit Colegiul de Muzică “Dinu Lipatti” din Bucureşti, Cristian Sandrin s-a mutat la Londra, unde a urmat cursurile Academiei Regale de Muzică, sub îndrumarea profesoarei Diana Ketler. Muzician de mare sensibilitate şi tehnică, Cristian Sandrin a debutat la Wigmore Hall, cea mai importantă sală de muzică de camera din Londra, în septembrie 2017, după ce cântase deja la Sala Cortot din Paris cu 6 ani în urmă. Dirijor pasionat, muzicianul a condus deja, de la pian, numeroase concerte de Mozart.

Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale ICR Londra pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-ul Institutului: www.icr.ro/londra

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508