spot_img

O nouă achiziţie de carte pentru bibliotecile din România, anunță Ministrul Culturii

Joi, 23 noiembrie 2023, , la Pavilionul Central Romexpo – Sala Cupola, a avut loc dezbaterea intitulată „Cartea digitală și Societatea Cunoașterii”, organizată în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus Radio România din București de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Ministerul Culturii. La eveniment au participat, în calitate de vorbitori, Raluca TURCAN – Ministrul Culturii, Bogdan-Gruia IVAN – Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Mihai Mitrică, directorul executiv al AER (Asociația Editorilor din România), Oana Boca-Stănescu, directorul Centrului Național al Cărții din cadrul Institutului Cultural Româna, scriitorii Cosmin Perța și Daniel Sur, reprezentanți ai editurilor prezente la Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, precum și profesioniști din domeniu. Dezbaterea a vizat piața românească de carte digitală, precum și provocările și perspectivele de evoluție acestui segment de piață. Moderatorul dezbaterii, Dan Mircea Cipariu, a prefațat discuțiile cu un citat dintr-un text al său despre securitatea digitală a României, publicat recent în cel de-al 8-lea volum al Seriei Caiete Documentare Club România, intitulat „Identitate și Cultură. Național, European, Universal”.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat, cu acest prilej că instituția pe care o conduce va realiza anul viitor o nouă achiziţie de carte pentru bibliotecile din România după ani de zile în care nu s-au mai făcut achiziții publice pentru bibliotecile din țara noastră.

„Mi-am creionat deja, începând cu ianuarie anul viitor, când intrăm într-un nou exerciţiu financiar, să realizăm o nouă achiziţie de carte pentru bibliotecile din România. În normele pe care le pregătim aceste cărţi consider că trebuie să fie din ce în ce mai mult adaptate celor mai tineri, copiilor şi adolescenţilor, pentru că ei sunt cei care au cea mai mare disponibilitate de a merge la biblioteci. Vorbesc de biblioteci din reţeaua naţională, dar şi de biblioteci din reţeaua locală”, a declarat Raluca Turcan.

Bogdan Gruia-Ivan, Raluca Turcan și Dan Mircea Cipariu

„Şi ceea ce înseamnă patrimoniu în bibliotecile din România se află în momentul de faţă într-o mare suferinţă. Nu degeaba poate că a şi scăzut consumul de carte în bibliotecă şi dorinţa de a merge la bibliotecă pentru activitate culturală. Nu spun doar lectură sau împrumut de carte, pentru că unele biblioteci au ştiut să se modernizeze şi să se transforme şi în hub-uri culturale. Iar aici ţin să menţionez că implicarea şi proiectele Ministerului Cercetării completează excepţional de bine o necesitate din România şi anume faptul că folosiţi bani europeni pentru digitalizarea patrimoniului bibliotecilor”, a adăugat ministrul Culturii.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Gruia-Ivan, a declarat că din 2019 şi până astăzi România a înregistrat o creștere creştere a consumului de carte digitală !undeva de la 27% la 47% în doar trei ani”.

Moderatorul dezbaterii, scriitorul Dan Mircea Cipariu, a adus în discuție crearea unei infrastructuri prin care România să își asigure securitatea digitală.

” O suveranitate digitală nu poate fi posibilă fără două elemente identitare: limba română și arhivele digitale, cu metadate de nivel înalt. Dacă vrem ca limba română să supraviețuiască erei digitale, atunci e necesar să digitalizăm masiv în limba română și cu ajutorul direct al celor care pot da claritate și eficiență limbii române, mă refer aici la elitele noastre literare și academice. O digitalizare care să folosească serviciile unui scriitor ori ale unui lingvist poate asigura o ”gimnastică înaltă” a gândirii, a vorbirii și a scrierii în limba română. Noile tehnologii ale traducerii limbajului vor lucra doar cu limbile care vor supraviețui în lumea digitală. Suveranitatea digitală nu poate fi, însă, realizată fără minime instrumente, precum corectorul digital pentru limba română, aplicația de inserare a diacriticelor, resurse lexicale digitale, arhive digitale, instrumente de căutare a resurselor lexicale pe rețeaua web în format non-text și multimedia (imagine, audio, video), tehnologii și instrumente vocale pentru limba română.”, a argumentat Dan Mircea Cipariu.

Înregistrarea video a dezbaterii poate fi urmărită accesând următorul link:

https://www.gaudeamus.ro/eveniment/ministerul-cercetarii-inovarii-i-digitalizarii/dezbatere-cu-tema-cartea-digitala-i-societatea-cunoaterii/20051

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508