Din 7 noiembrie 2023, E.S. doamna ambasador extraordinar și plenipotențiar al României la UNESCO, Simona Mirela Miculescu, a fost aleasă pentru 2 ani în funcția de președinte al UNESCO de cele 194 de state membre.
”Vin în fața dumneavoastră cu o viziune. O viziune pentru acțiune. Un îndemn să respectăm fundamentul Constituției UNESCO conform căruia pacea trebuie să se întemeieze, dacă nu va eșua, pe solidaritatea intelectuală și morală a omenirii. Să depășim granițele. Să sfidăm diviziunile. Ne aflăm în pragul unor mutații profunde. Responsabilitatea este a fiecăruia dintre noi – atât a statelor membre, cât și a Secretariatului – de a le ghida în direcția cea mai bună.” – a declarat amb. Miculescu.
Simona Miculescu a devenit președinte al celei de-a 42-a conferințe generale a UNESCO – 2023-2025, Conferința generală fiind forul suprem de conducere al UNESCO care se întrunește o dată la doi ani.
Este pentru prima dată de la aderarea sa la UNESCO în 1956 când România deține această funcție: ”Permiteți-mi să-mi exprim recunoștința sinceră față de autoritățile române care mi-au susținut și promovat candidatura încă din prima zi. Le mulțumesc, de asemenea, membrilor grupului nostru electoral est-european și tuturor statelor membre pentru încrederea unanimă pe care mi-au acordat-o. Este o bucurie imensă să fii aclamat și să beneficiezi de încrederea colegilor tăi. Această alegere reprezintă o modalitate încurajatoare de a promova egalitatea de șanse și emanciparea femeilor – una dintre prioritățile globale ale UNESCO -, precum și o recunoaștere a valorii leadership-ului feminin, a cărui esență constă în principiul conform căruia, pentru a conduce, trebuie mai întâi să asculți cu un suflet înțelegător și apoi să acționezi cu spirit de determinare.” – a declarat amb. Miculescu.
Două concerte extraordinare, Ritmuri de jazz Românesc la UNESCO/ Ritmuri de Jazz Românesc la Paris, semnate de Nadia Trohin (voce), Mircea Tiberian (pian), Sorina Rotaru (voce), Cătălin Răducanu (pian), Oleg Lascu (contrabas), dedicate acestui eveniment, au fost programate la Paris, pe 7 noiembrie la Sala Mare a UNESCO și pe 8 noiembrie la Palatul Béhague.
E.S. doamna Simona Mirela Miculescu a devenit ambasador extraordinar și plenipotențiar, delegat permanent al României pe lângă UNESCO de la începutul anului 2021, după ce și-a încheiat mandatul de reprezentant al secretarului general al Națiunilor Unite și director al Oficiului Națiunilor Unite de la Belgrad, deținut din 2015. Anterior, a fost ambasador extraordinar și plenipotențiar, reprezentant permanent al României la Organizația Națiunilor Unite, în perioada 2008-2015.
Co-organizatori: Delegația Permanentă a României la UNESCO, Ambasada României din Franța, Primăria Municipiului București prin ARCUB
Cu sprijinul: Camerei de Comerț și Industrie a României, Pro Contemporania, Asociația „Patrimoniul pentru viitor”, The Culture Club, Institutul Cultural Român Paris