spot_img

Două cărți despre sensul vieții, născute la distanță de 62 de ani din visele semnificative ale autorilor

Psihanalistul jungian Silviu Dragomir, autorul cărții ”Mijlocul vieții. Între echilibru și dezechilibru, va fi prezent la seria de ateliere psihologice „Săptămâna PSI” luni, 6 noiembrie 2023, de la ora 19:00, la Cărturești Verona din București și joi, 9 noiembrie 2023, ora 19:00 la Cărtureşti Promenada Mall din Sibiu.

Ce importanță au visele și în ce măsură au legătură cu viața noastră cotidiană? Ce ne dezvăluie și spre ce ne pot conduce ele, în ceea ce privește cunoașterea de sine?

Visele ne aparțin în totalitate și spun o poveste a sinelui nostru profund, dincolo de filtrul rațional al existenței diurne, guvernate de zona conștientă. Visele nu respectă logica spațiului și timpului, dar ne comunică, printr-un limbaj diferit, detalii despre cum arată starea lumii noastre interioare. Și, nu în ultimul rând,  pot fi un veritabil ghid spre împlinirea personală și spre echilibru, atunci când sunt remarcate și descifrate, după cum afirmă psihoterapeutul și psihanalistul jungian Silviu Dragomir în volumul ”Mijlocul vieții. Între echilibru și dezechilibru. O carte ce a prins viață din conținutul unui vis care i-a schimbat cursul vieții. Care l-a călăuzit pe autor spre o decizie profesională și personală importantă. Și care, alături de întâlnirea cu opera lui C.G. Jung, în special cu „Cartea Roșie”, i-a  deschis un nou drum către sine, prin formarea în analiza jungiană la Institutul de la Zürich.

Acolo unde, în urmă cu 62 de ani, printr-o sincronicitate remarcabilă, și Jung lua decizia, tot în urma unui vis, de a scrie o carte despre teoriile și conceptele sale, pentru nespecialiști. „Omul și simbolurile sale”, prima și singura operă a lui Jung adresată publicului larg, în colaborare cu discipolii săi, există astăzi datorită acestui element care a schimbat radical decizia lui Jung: un vis avut într-o noapte, după întâlnirea cu jurnalistul John Freeman, a cărui propunere a refuzat-o inițial în mod categoric. Celebrul psihiatru elvețian a visat că, în loc să stea în biroul lui împreună cu psihiatri și doctori celebri care îl vizitau din toate colțurile lumii, se afla într-un spațiu public, adresându-se unei mulțimi de oameni. Aceștia îl ascultau fascinați, înțelegând ceea ce el le spunea… Visul acestuia a avut o însemnătate cu atât mai mare în decursul perioadei următoare trăite de Jung pentru că, dându-i curs, a încheiat cu această carte o operă inestimabilă și o viață dedicată cercetării, analizei și integrării conținuturilor inconștientului.

Dacă pentru Jung „Omul și simbolurile sale” a devenit ultima sa carte scrisă, pentru cel în viața căruia munca psihiatrului și analistului elvețian a adus o transformare profundă, cartea „Mijlocul vieții. Între echilibru și dezechilibru” avea să fie prima și totodată începutul unei noi perioade cu sens existențial. Silviu Dragomir dezvăluie în volumul recent publicat la Editura Trei cum visul său, în care se afla într-o călătorie împreună cu fiica sa, traversând un pod peste un râu adânc, l-a purtat spre această schimbare. El le va împărtăși cititorilor cum a perceput astfel, în mod simbolic, deschiderea a trei posibile căi și decizii definitorii pentru restul vieții, în funcție de cele trei acțiuni din vis: prima în care fiica traversa podul în siguranță, a doua în care cădea și el privea neputincios la dispariția ei în apă și a treia, în care reușea să o salveze. Visul l-a pus în fața unei alegeri „poate cea mai dificilă, dar şi cea mai încărcată de semnificație” din viața sa. „M‑am gândit la cele trei variante ca la trei posibile stadii ale evoluției vieții mele. Prima variantă, în care nimic nu se întâmplă, ar putea semnifica stagnarea; a doua, în care pierd ceva important în adâncuri, o regresie, iar a treia, în care mă implic, cobor în „vâltoare“ şi reuşesc să îmi salvez sufletul (în vis, copilul), ar fi singura care ar duce la dezvoltare. Cu această construcție în minte, am plecat la Institutul C.G. Jung din Zürich, pentru un program de o săptămână pe care mi‑l doream de mult. Apoi, pas cu pas, încurajat şi ajutat de o serie de evenimente neobişnuite pentru mine, ba chiar, aş putea spune, incredibile, am ajuns să finalizez programul de training. Acest program a fost şi începutul unei călătorii interioare şi spirituale unice.” Iar prin cartea „Mijlocul vieții. Între echilibru și dezechilibru”, care are la bază propria teză de absolvire, a unit „începutul cu sfârşitul, visul atât de important pentru mine fiind privit ca început, iar finalizarea studiilor de la Zürich, ca încheiere a unui ciclu existențial care a marcat pentru mine trecerea prin mijlocul vieții”, adaugă autorul.

Visul, ca un fir roșu și una dintre cele mai elocvente căi de acces și comunicare cu inconștientul, se regăsește în carte exprimat și explicat nu doar prin experiența personală, ci și prin cea a lucrului terapeutic din cabinet. Cititorii vor descoperi, în cazurile ilustrate, cum au fost interpretate aceste conținuturi, dar mai ales cum visele au devenit concludente pentru procesul de transformare a clienților. „Prin interpretarea viselor, prin exerciții de imaginație activă, prin observarea atentă a realității atât exterioare, cât şi interioare, prin introspecție am devenit un explorator al inconştientului.(…) Numai aşa am ajuns să înțeleg sensul şi importanța lui. Și de aceea acest concept ocupă un loc aparte şi în lucrarea de față.”, precizează autorul.

Despre aceste subiecte, dar și despre ce a însemnat pentru el trecerea prin dezechilibrul și echilibrul de la mijlocul vieții psihanalistul jungian Silviu Dragomir va vorbi la seria de ateliere psihologice Săptămâna PSI luni, 6 noiembrie, de la ora 19:00, la Cărturești Verona din Bucureștil, alături de prof. univ. dr. și psihanalist jungian Mihaela Minulescu și joi, 9 noiembrie, ora 19:00 la Cărtureşti Promenada Mall din Sibiu.

Silviu Dragomir este psihoterapeut, psihanalist jungian și editor. Licențiat în filosofie, a urmat programul de formare internațională al C.G. Jung-Institut din Zürich. Este membru al IAAP (International Association for Analytical Psychology) și analist acreditat al C.G. Jung-Institut. Autorul cărții Mijlocul vieții. Între echilibru și dezechilibru este și editorul lucrărilor lui C.G. Jung în România. Datorită demersului său și a unei munci asidue personale și de echipă la Editura Trei, România a fost primul teritoriu din lume, după S.U.A., care a publicat seria jurnalelor lui Jung,Cărțile Negreîn 2022. În 2019, România beneficia, de asemenea, de prima traducere publicată în lume dupa ediția originală în limba germanăa volumului Cartea imaginilor, de referință pentru istoria terapiei analitice, a psihologiei și a artelor, o colecție de 4500 de lucrări realizate de pacienții lui Carl Gustav Jung, pentru prima dată accesibilă publicului larg. Munca sa de editor va aduce în curând în România întreaga serie de opere (Collected Works, 28 volume) a Mariei‑Louise von Franz, principala discipolă a lui Jung, urmaşa lui cea mai cunoscută şi, nu în ultimul rând, cea atât de implicată chiar în dezvoltarea şi istoria Institutului Jung.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508