spot_img

Descoperă noutatea muzicii vechi  la ediția a XVIII-a  a ”Festivalului de Muzică Veche București”  

În perioada 2 noiembrie – 5 decembrie 2023, va avea loc cea de-a XVIII-a ediție a  Festivalului de Muzică Veche București, unul din cele mai importante evenimente de muzică cultă  din România. 

Tema pe care organizatorii o propun pentru această ediție este „Affetti”. 

În epoca Barocului muzical s-a dezvoltat o teorie bazată pe studii, categorii și principii,  cunoscută generic drept „teoria afectelor” și care a influențat major estetica mai multor domenii  artistice, printre care și muzica. Ideea de bază a acestei teorii era aceea că toate trăirile, emoțiile  umane pot fi percepute prin intermediul celor două simțuri: văz și auz.  

Pornind de la „affetti”, programul ediției din acest an a festivalului propune o călătorie în  lumea fascinantă și generoasă a naturii umane.  

AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.

Artiști invitați 

Pe parcursul celor cinci săptămâni de concerte de înaltă ținută, publicul va fi în compania  unor artiști din elita muzicii vechi, din Europa și România. Invitatul special al acestei ediții este  Jordi Savall, o personalitate majoră a muzicii vechi, care a marcat ultima jumătate de secol prin  activitatea interpretativă și prin demersurile fervente de redescoperire a unor comori muzicale  pierdute sau uitate. Alături de ansamblul Hespèrion XXI, fondat de Jordi Savall în 1974, va  interpreta lucrări de D. Ortiz, G. Sanz, P. Guerrero, A. Martin y Coll, Fr. Correa de Arauxoale, în  care sonoritățile „lumii vechi” se îmbină cu cele ale „lumii noi”.  

În cadrul festivalului, vor mai evolua: clavecinistul Alexander von Heißen (Germania),  François Lazarevitch și Les Musiciens de Saint-Julien (Franța), Simone Vallerotonda și trio-ul I  Bassifondi (Italia), Mira Glodeanu și ansamblul Sempre (Franța/România), Martyna Pastuszka &  {oh!} Orkiestra (Polonia), Elisabeth Seitz și ansamblul Nuovo aspetto (Germania), ansamblul  Fonte di Gioia (România), ansamblul Sempre (România), Filotheu Monahul și corul „Melos  paisian” (România). 

Concertele festivalului se vor desfășura în: „Sufrageria Regală” și Sala Auditorium (Muzeul  Național de Artă al României), Sala Radio și Biserica Sf. Ioan Rusul.  

„Affetti” este o constantă a ultimilor ani, în care pare că suntem cu toții mult mai  preocupați de emoții, stări sufletești și manierele lor de exprimare. Ediția din acest an a  Festivalului construiește sonor în jurul afectelor și a exprimării lor. O temă cum nu se poate mai  potrivită pentru un festival major! Căci (da!) anul acesta suntem la ediția cu numărul XVIII.  Adică ne serbăm majoratul”, declară Laurențiu Constantin, fondatorul și directorul festivalului.  

Festivalul va debuta pe 2 noiembrie, de la ora 19:00, la Sufrageria Regală (Muzeul Național  de Artă al României), cu un solo de clavecin susținut de Alexander von Heissen. Artistul va  interpreta una din „capodoperele bachiene absolute” în materie de clavecin – Goldberg Variations

(BWV 988). Lucrarea este deosebită atât prin frumusețea aparte, cât și prin arhitectura  asemănătoare ca structură cu cea a unui cub Rubik. 

Cel de al doilea concert din programarea festivalului (4 Noiembrie, de la ora 19, Sala  Auditorium), va oferi un „preview” din armoniile muzicii Romei anilor 1600 în compania lui  Simone Valerotonda și a trioului I Bassifondi Italia).  

Programul Festivalului poate fi găsit pe: https://earlymusic.ro/ 

Biletele se pot achiziționa din rețeaua fizică Eventim sau online: https://tinyurl.com/FMVB2023 

Festivalul de Muzică Veche București este organizat de Asociația Antiqva. 

Partenerii festivalului: Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român, Muzeul Național de  Artă al României, Primăria Municipiului București, ARCUB, Ambasada Spaniei la București,  Institutul Goethe, Institutul Cervantes, Institutul Francez din România, Institutul Italian de  Cultură, Institutul Liszt, Institutul Polonez, CIDIM, Suono Italiano, Parohia Brâncuși, Fundația  Calea Victoriei, Festivalul de Muzică Veche Miercurea Ciuc.  

Sponsorii festivalului: Hidroelectrica SA, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Garanti  Bank, Autonom.  

Partenerii media ai festivalului: TV Trinitas, Radio Trinitas, Radio România Muzical, RFI,  Radio Clasic, PressHub.ro, Forbes România, Agerpres, Profit.ro, News.ro, Adplayers.ro,  Modernism.ro, AgentiadeCarte.ro, Phoenix Media, LumeaCredintei.com, Informateca.ro. 

Festivalul de Muzică Veche București 

Festivalul de Muzică Veche București este sinonim cu excelența în domeniu. Evenimentul a acoperit de la începuturile sale un gol în oferta culturală bucureșteană și națională. Mai apoi, a crescut de la an la an, fiind considerat acum drept cel mai important eveniment de profil din Sud Estul Europei. 

Este primul festival de acest gen din București și unul dintre cele mai importante evenimente de muzică cultă din România. Este cotat pe locul patru între „cele mai frecventate festivaluri din București” (conform Barometrelor de consum cultural pe ultimii doi ani realizate de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală) și pe locul cinci în cadrul „Studiului de consum cultural pentru municipiul București 2015” – studiu realizat de INCFC la inițiativa ARCUB, pentru elaborarea Strategiei Culturale a Bucureștiului). Din anul 2015 a devenit membru (la vremea aceea singurul din România) al prestigioasei Rețele Europene de Muzică Veche (REMA). 

Festivalul este dedicat muzicii vechi europene, de la piese medievale până la muzica renascentistă, barocă, bizantină, mergând până la muzicile vechi ale popoarelor din bazinul mediteraneean și Orient. 

Festivalul nu este un eveniment ce se ocupă de „arheologie muzicală”. Evenimentul pune în evidență actualitatea și prospețimea unor lucrări muzicale străvechi, dar într-o manieră mereu proaspătă și originală, sloganul său fiind: „Descoperă noutatea muzicii vechi”.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508