Joi, 2 noiembrie 2023, de la ora 09:30, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” din București (Calea Victoriei 88), are loc ceremonia de deschidere a Colocviului aniversar Litere 160. Evenimentul va fi deschis cu o serie de conferințe plenare, susținute de către trei personalități, profesori emeriți ai instituțiilor în care au activat: Toma Pavel (Universitatea din Chicago), Oana Chelaru-Murăruș (prima doamnă decan din istoria Facultății de Litere) și Mircea Cărtărescu (cel mai cunoscut scriitor român contemporan).
Facultatea de Litere a Universității din București sărbătorește 160 de ani de existență, printr-o serie de evenimente științifice și culturale, care aduc împreună mediul academic și publicul larg, interesat de domeniul științelor socio-umaniste.
Colocviul organizat cu acest prilej marchează o dublă aniversare: 160 de ani de la înființarea instituției și trei decenii de la crearea primului program românesc de licență în Comunicare și Relații Publice. Astfel, în perioada 2-4 noiembrie 2023, va avea loc o suită de manifestări care reflectă diversitatea direcțiilor de cercetare și a domeniilor de studii (filologie, studii culturale, științe ale comunicării, științe administrative), prezente astăzi în Facultatea de Litere: conferințe plenare, sesiuni de comunicări științifice, mese rotunde, lansări de carte, ateliere și expoziții de fotografie. Un concert al ansamblului de muzică veche Anton Pann va puncta simbolic, în seara zilei de 3 noiembrie, în Sala de Lectură a Bibliotecii Facultății de Litere, împlinirea a trei veacuri de la moartea Principelui Dimitrie Cantemir, a cărui personalitate este onorată în secțiunea de literatură română veche a colocviului. Evenimentele se vor desfășura în București, la sediul Facultății de Litere din strada Edgar Quinet 5-7, la Biblioteca Centrală Universitară Carol I (intrarea din Calea Victoriei 88) și la Biblioteca Sfântului Sinod (strada Mitropolit Antim Ivireanu 29).
Sesiunile de comunicări științifice, care se vor derula în zilele de 3 și 4 noiembrie 2023, atestă, prin varietatea și multiplicitatea lor, dinamica câmpurilor de cunoaștere explorate în cadrul programelor de cercetare și de studii ale Facultății de Litere a Universității din București. În linii generale, temele abordate vizează direcțiile actuale de cercetare din lingvistica românească, limba română ca limbă de patrimoniu, literatura română veche, tradiția și devenirea în cercetarea literară, tendințe și perspective teoretice actuale în studiile literare românești, particularitățile comparatismului la Universitatea din București, istoria și dinamica studiilor culturale de arie și a studiilor critice despre cultura vizuală, contribuțiile evreiești la dezvoltarea filologiei, profilul relațiilor publice și al publicității în spațiul românesc, personalitățile și specificul bibliologiei și biblioteconomiei autohtone, relația dintre cetățean, instituție și comunitate, din perspectiva științelor administrative.
Celebrarea a 30 de ani de la crearea programului de licență de Comunicare și relații publice include, printre altele, două mese rotunde dedicate unor figuri marcante pentru apariția și parcursul acestui program de studii: lingvistul Cezar Tabarcea, fondatorul lui, și profesoara Adela Rogojinaru, directoarea Catedrei de Comunicare și Relații publice, a cărei contribuție la internaționalizarea școlii de relații publice din România s-a dovedit remarcabilă.
Cele două expoziții de fotografie (Mesaje săpate în piatră și Ion Cucu – Profesori și scriitori ai Facultății de Litere), ce vor putea fi admirate în Holul de Marmură al instituției sărbătorite, întregesc discursul despre importanța păstrării memoriei și a conservării urmelor, menite să ateste devenirea unui spațiu cultural și a figurilor semnificative care i-au dat contur.
Reper de excelență academică timp de 160 de ani, Facultatea de Litere continuă să formeze nume mari, onorându-și astfel sloganul și moștenirea.
Evenimentul se bucură de susținerea Universității din București, a Muzeului Municipiului București, a Bibliotecii Centrale Universitare Carol I din București, a Bibliotecii Sfântului Sinod. Sponsorii principali sunt Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Kaufland, Lugera, L’Oreal și Metaxa. Parteneri media: revistele Observator cultural, Ficțiunea Optm, Cultura și platforma B-critic; posturile de radio România Cultural, România Internațional, România Actualități, precum și postul de televiziune Canal 33.
Programul integral al Colocviului aniversar Litere 160 poate fi consultat pe site-ul oficial al Facultății de Litere: https://litere.ro/, la secțiunea Evenimente.