spot_img

”Poezia m-a însoţit mereu, m-a îmbrăţişat când mi-a fost greu şi m-a sărutat de noapte bună”

Doina Roman, născută în Ploiești, a absolvit Business Administration la Open University Business School, Regatul Unit. A lucrat pentru Agenția de Presă REUTERS și în prezent se ocupă de afaceri. Conduce revista literară ”Utopiqa”, este membru al Uniunii Scriitorilor din România și a debutat în 2014 cu romanul ”Pragul”, publicat la Editura Tracus Arte, tradus mai târziu și în Noua Zeelandă. Au urmat: ”Maestrul si jumătate lebadă”, volum de poezie, ”Pragul 2 – Umbra martor”, ”Pragul 3 – Ultimul trimis Oserp”, romanul ”Prea mulți zei pentru un deșert” și romanul ”Fata cea mică a timpului”. Premii obținute: – 2015: RomCon, – Premiul pentru cea mai bună carte la debut în volum. – 2017: Dortmund, Germania, SESF – Premiul CHRYSALIDE. – 2017: Premiile Vladimir Colin, ediția a VII-a, București – Premiul pentru cea mai bună carte la categoria New weird, Dark fantasy, Gothic, Horror; – 2018: RomCon, – Premiul pentru cel mai bun roman al anului 2017.- 2022: Premiul I la concursul internațional pentru proză scurtă, revista ”Jurnal Israelian”, Tel Aviv. Tudor Voicu a dialogat, în exclusivitate pentru AgențiadecArte.ro, cu scriitoarea Doina Roman.

În dialogul inițial n-am apucat să te întreb despre Gara de Nord, Calea Victoriei și ”Găsesc poezia unde nu o găsește nimeni”, dar te întreb acum, în varianta finală a acestui interviu, ca să începem, modern, cu finalul. Care e slăbiciunea urbană a ”Leopardului”?

Îţi mulţumesc mult pentru ocazia de a răspunde întrebărilor tale. Mă bucur de fiecare dată când întâlnesc pe cineva care vede în profunzimea temelor acestui volum de poezie. Şi asta numai un poet ca tine poate să o facă.

Trebuie să-ţi spun că am făcut naveta câţiva ani între Ploieşti şi Bucureşti, aşa că Gara de Nord mi-a fost multă vreme soră bună, mi-a ascultat tăcerea şi oboseala, mi-a prezentat uşile îngheţate ale vagoanelor, scaunele rupte, cozile de la bilete şi muzica aspră a celui care e veșnic călător. În perioada aceea mi-am repetat mereu că îmi voi găsi casa undeva când va veni timpul și iată că de atunci am tot ezitat să mă așez definitiv într-un loc. Cu toate că mă leagă de București o mare parte a vieții mele, am rămas în esență o navetistă între București și Ploiești, între rai și iad, așa cum numește Marin Sorescu veșnica pendulare a omului.

„Leopard cu dresuri de mătase neagră” (Ed. Tracus Arte, 2023) este un volum în care vocea ta poetică se desăvârşeşte şi ţinteşte perfect. Care este povestea „Leopardului” înainte de a vedea lumina tiparului?

Aşa cum spune toată lumea, prima dragoste nu se uită niciodată. Nici eu n-am uitat-o, asta înseamnă că poezia m-a însoţit mereu, m-a îmbrăţişat când mi-a fost greu şi m-a sărutat de noapte bună. Aşa că, într-o zi, a trebuit să o arăt lumii, mai ales că Leopardul s-a născut şi a crescut o dată cu mine, în mine. Pot să spun că este avatarul meu preferat. Mă simt perfect în pielea acestui animal. Da, îmi place să cred că sunt o bestie blândă care se plimbă pe Calea Victoriei şi vede lumea cu ochi de felină total stăpână pe forţă şi pe destinul ei de fiară exotica.

Cum ai convieţuit cu Poezia de la „Maestrul și Jumătate Lebădă” (Doina Roman și Gabriel Gherbăluță, Ed. Agol, 2014) până la „Leopard cu dresuri de mătase neagră”, în distanţa magică de nouă ani, v-aţi tolerat, v-aţi iubit, v-aţi certat?

Debutul meu cu „Maestrul şi Jumătate Lebăda” a fost curajul începătorului care îşi pune singur capul pe şina de cale ferată pentru că ştie că este capabil să sară înainte de sosirea trenului. După aceea, nimic nu mai este ca atunci. Când simţi roţile trenului că îţi scurtează părul până la piele, simţi şi că ai fost teribil de sigur pe tine fără plasă de siguranţă. Mai târziu, am vrut să-mi feresc această dragoste de lucruri abrupte, am vrut să mă îmbăt şi eu din cupa muzelor de elită, pentru că am simţit că atunci când eşti atins de aripa lor, poţi să fii, dacă nu zeu, măcar semizeu. Şi da, eu şi poezia ne-am tolerat, a fost război, a fost şi pace, a fost nestatornicie, a fost capriciu şi alintare, a fost furtună, soare şi orbire şi dacă cineva s-ar uita la caietele în care am însemnat cuvinte, fraze, versuri disparate, ar realiza că nimic nu este ca starea în care te crezi nebun, dar îţi place acest lucru şi o faci în mod repetat, pentru că este o adicţie al naibii de greu de satisfăcut.

Seria „Pragul” a romanelor tale este citită, tradusă şi premiată, toate astea în urma unei munci literare care dublează, din câte ştiu, alte preocupări ale tale. Aşadar: unde, când şi cum scrie Doina Roman?

Darul scrisului este greu de dobândit şi nu este la îndemâna tuturor. Totul se obţine cu multă trudă. Cine spune că este floare la ureche să scrii, probabil se referă la tonele de maculatură care se întorc la tocat şi la circuitul celulozei în industrie. Dar să ne întoarcem la întrebările tale. De când mă ştiu, scriu absolut oriunde. Primul volum din Pragul s-a născut într-un pub, în James Joyce din piaţa Walter Mărăcineanu, în centrul Bucureştiului. Acolo scriam la o masă, până pe la ora două noaptea, când trebuia să închid pub-ul. Am ficționalizat în carte, desigur, atmosfera şi barmanii. A fost fain, dormeam doar patru-cinci ore pe noapte. Am scris în tren, în avion, scriu acasă, scriu, şterg, refac, iar scriu, las la dospit şi revin pe text până când mi se pare că este bun.

Unde te-ar putea găsi în perioada următoare unul din cititorii tăi pentru un autograf pe „Leopard cu dresuri de mătase neagră”?

La Gaudeamus, sper să ne vedem acolo.

Ce ai sfătui un adolescent pasionat de scris literatură fantastică şi poezie? Pe care dintre ele să mizeze pentru debut?

Nu am dat niciodată sfaturi, nu am făcut predicţii pentru că mi-e teamă că se adeveresc sau aşa mi se pare mie. Indiferent de unde ar veni, sfaturile trebuie să fie date de către un om înţelept, care are idee de ce spune. În materie de scris, niciun sfat nu cred că este mai bun decât timpul. Doar timpul îl va călăuzi spre una sau alta, sau spre amândouă. Singurul lucru pe care pot să-l spun unui adolescent pasionat de scris este să scrie, atât, să scrie! O să vadă singur ceea ce i se potriveşte.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508