Între 15 septembrie 2023 și 7 octombrie 2023, la Așezământul Casa Sf. Iosif – aşezământ de ocrotire şi îngrijire a copiilor defavorizaţi, situat în Odorheiu Secuiesc, județul Harghita, se desfășoară prima secvență a proiectului ”Mens Sana in Corpore Sano”, realizat de Fundația Universitară ”Carol I” din București și finanțat de Secretariatul General al Guvernului prin Serviciul Dezvoltare Comunitară din cadrul Direcției Generale Guvernare Deschisă, Relații Publice și Cooperare.
Unul dintre cele mai așteptate ateliere a fost cel dedicat artelor spectacolului și a fost coordonat de conf.univ.dr. Diana Mihăiță.
”Am revenit la Casa Sf. Iosif cu emoție și entuziasm. Emoție pentru că aveam să îi revăd pe copiii cunoscuți anul trecut și entuziasm pentru experiențele noi pe care urma să le trăiesc alături de ei! Am regăsit ochii plini de speranță ai copiilor și brațele ocrotitoare ale celei care se ocupă de ei: Sora Emilia. Atelierele de improvizație teatrală și actorie au umplut curtea Casei Sf. Iosif de chicote, râsete și țipete de bucurie. Despărțirea a fost una grea, dar ne leagă acum promisiunile făcute unii altora: ne vom întâlni curând! Mi-au rămas în suflet și în gând Antonia, Darius, Ana, Dumitrița, Denisa, Octavian…Mulțumesc organizatorilor pentru includerea mea în acest proiect!”, a mărturisit conf.univ.dr. Diana Mihăiță.
Programul ”Mens sana in corpore sano”, ediția a II-a, 2023, este un program umanitar, comunitar, de educație, cultural și artistic, prin care copii și adolescenți defavorizați din trei școli aflate în comune diferite ale județului Giurgiu și din Așezământul Casa Sf. Iosif – aşezământ de ocrotire şi îngrijire a copiilor defavorizaţi, situat în Odorheiul Secuiesc, județul Harghita – urmează cursuri de scriere creativă, artă plastică, actorie, muzică și de educație fizică, prin care dobândesc noi competențe în exprimarea creativității literare, vizuale, actoricești și muzicale și, de asemenea, realizează o proiecție identitară (stima de sine) pozitivă și sănătoasă, achiziții noi cu ajutorul cărora ei vor putea să se confrunte mai ușor cu problemele vieții.
Partenerii media ai proiectului sunt Radio România Cultural, Cațavencii, Observator cultural și AgențiadeCarte.ro.
În 1992, fundaţia elveţiană Basel Hilft a pornit să construiască la Odorheiul Secuiesc o casă de 200 de camere, în care ar fi vrut să-i instaleze pe copiii de la un orfelinat din Harghita. În 1996, când casa a fost terminată, orfelinatul în cauză fusese renovat, iar autorităţile locale n-au mai fost de acord cu mutarea copiilor, ci au propus ca în clădirea de 200 de camere să funcţioneze un centru cultural. Elveţienii au insistat însă ca destinaţia clădirii să nu fie schimbată, aşa că au căutat să convingă surorile franciscane, apoi Caritas-ul, să o preia. Toată lumea fugea însă de o asemenea responsabilitate, deoarece clădirea era foarte mare, iar întreţinerea ei presupunea costuri la fel de mari.
Până la urmă, Sora Ionela, cea care a creat Congregaţia Inimi Neprihănite în anii ’50, pe când se afla în închisorile comuniste, a acceptat ca surorile greco-catolice să preia clădirea.
Pe 8 decembrie 2023 se vor împlini 27 de ani de activitate a Așezământului Casa „Sf.Iosif” din Odorheiul Secuiesc. În ciuda greutăților întâmpinate, măicuțele au răzbit. Casa are 200 de încăperi, numai factura la gaz costând într-o lună de iarnă 8.000 euro.
Așezământul Casa „Sf. Iosif” din Odorheiul Secuiesc are amfiteatru cu 70 de locuri, sală de lectură, ateliere de creație, sală de limbi străine, bibliotecă, depozit de carte, sală de sport, cabinet stomatologic, cabinet de medicina familiei, sala de mese cu 148 de locuri, bucătărie dotată cu electrocasnice de ultimă generație, sală de protocol, croitorie unde sunt confecționate uniformele copiilor, muzeu, grădiniță, livadă cu pomi fructiferi. Toate au fost realizate din donațiile oamenilor cu suflet mare.
Diana Mihăiță este conf.univ.dr. al Facultății de Teatru din cadrul Universității Hyperion și de 10 ani derulează alături de Adriana Trandafir ORA DE TEATRU, un proiect de educație nonformală care oferă oricui posibilitatea de a urma calea autocunoașterii și a dezvoltării personale prin creativitate. Obiectivul proiectului este deschiderea către cultură a elevilor, tinerilor și adulților, recuperarea publicului pentru teatru și dezvoltarea abilităților cognitive, motrice, emoționale și sociale prin metodele și tehnicile teatrale.
Mireille Rădoi (n. 1974) este conferențiar universitar în cadrul Academiei de Studii Economice din București și, din noiembrie 2010, director general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, fiind prima femeie director al instituției întemeiată în 1891, de către Regele Carol I. În toți acești ani, a transformat biblioteca într-un spațiu prietenos cu publicul său și a reușit să genereze o veritabilă comunitate centrată pe educație și știință.
De-a lungul carierei profesionale, a ocupat mai multe funcții de decizie în sectorul public și privat, la instituții sau companii precum: Parlamentul României, Saatchi & Saatchi, CERT-RO sau Ministerul Comunicațiilor și Societăților Informaționale.
Mireille Rădoi a devenit în 2011 membru-fondator al Club România, think-thank care constituie unicul spațiu de dialog transdisciplinar și neafiliat politic din societatea românească și a reînființat, după 65 de ani de inexistență, „Fundația Universitară Carol I” (www.fundatiacarol.ro).
De-a lungul carierei a organizat și coordonat numeroase activități și proiecte, precum LIB2LIFE, un proiect remarcabil care vizează „Renașterea bibliotecilor și a patrimoniului cultural prin tehnologie avansată”. De asemenea, la inițiativa ei, din 2011 se desfășoară anual Festivalul Strada de C’Arte, unicul eveniment outdoor care aduce la un loc cele 7 arte pentru a oferi un plus de vigoare și strălucire vieții culturale bucureștene.
Mireille Rădoi se remarcă și printr-o activitate editorială impresionantă, fiind autor sau co-autor la peste la peste 60 de publicații.