Luni, 18 septembrie 2023, la Școala Gimnazială din comuna Colți, județul Buzău, au debutat primele ateliere de lectură și scriere creativă susținute de Dan Mircea Cipariu, în cadrul proiectului ”Țesem legături”, organizat de Asociația Centrul de Artă Aluniș și finanțat din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, Pilonul IV / Componenta 11 – Turism și cultură, INVESTIȚIA I5 „Creșterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural”.
”Mă bucur să pot avea ateliere cu copiii și adolescenții de la Școala Colți, care îi cuprinde și pe cei din satul Aluniș, și cu cei de la gimnaziul și Liceul Teoretic Radu Vlădescu din Pătârlagele. De asemenea, cu câțiva maturi și seniori din Aluniș care mai păstrează încă legende locale ori istorii subiective ale unui spațiu special, considerat a fi Athos-ul românesc. În urma acestor ateliere de lectură și scriere creativă, vom publica un fanzin pe hârtie ecologică și în format electronic, astfel încât țesăturile de idei, gândiri și cuvinte să dea samă despre geografia spirituală unică din Ținutul Buzăului, devenit oficial, din aprilie 2022, Geoparc internațional UNESCO. Elevii din Colți, îndrumați de învățătorul Nicu Scutaru, m-au surprins cu asocierile lor ingenioase și cu povești surprinzătoare în care magia și inocența joacă rolurile principale.”, a mărturisit scriitorul Dan Mircea Cipariu.
Proiectul „Țesem legături” are în vedere documentarea și promovarea moștenirii culturale locale și a patrimoniului imaterial local prin implicarea prioritară a actorilor culturali locali și a comunității.
Activitatea de documentare se realizează prin interviuri cu localnicii, vizite în gospodării și la stâne. Comunitatea locală este încurajată să contribuie cu exponate, cunoștințe și povești atât pentru expoziții cât și în desfășurarea atelierelor/șezătorilor. Proiectul prevede dezvoltarea de aptitudini și cunoștințe artistice / de creativitate pentru comunitatea locală precum și promovarea incluziunii, a diversității și a toleranței prin mijloace artistice, ateliere de creație și șezători.
AgențiadeCarte.ro este partenerul media al proiectului ”Țesem legături”.
DAN MIRCEA CIPARIU (născut la 7 septembrie 1972, București), licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale. A debutat în presa literară în 1988 (SLAST), iar editorial, în 1999, cu volumul Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara (editura Libra). În 2007, volumul său de poeme Tsunami (editura Brumar), 2006, a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. În 2008, a inițiat și coordonat proiectul Scriitori pe Calea Regală, iar din 2009 până în prezent, proiectul „Maratonul de poezie și jazz”. Între, 2011 și 2023, de Ziua Culturii Naționale, a inițiat și coordonat proiectul „Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie a anului”. Este fondatorul și președintele asociației Euro CulturArt, ce deține o galerie dedicată tinerilor artiști vizuali din Europa – „Atelier 030202”, coordonată de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Este editorul www.agențiadecarte.ro , spațiu virtual în care sunt prezentate la zi evenimentele de carte și artă. Este președintele Opera Scrisă.Ro, societate de gestiune a drepturilor de autor. Volumul său singurătatea vine pe facebook, publicat în anul 2012 la Editura Tracus Arte din București, este considerat de editorul Cosmin Perța „unul dintre cele mai bune volume de poezie ale anului 2012 și nu numai”. În 2020, a primit titlul de doctor în filologie pentru lucrarea „Tipare ale imaginii poetice”, sub coordonarea prof. univ. dr. Silviu Angelescu, la Școala Doctorală a Facultății de Litere, Universitatea din București. A predat cursuri de scriere creativă la Universitățile din Belgrad și Novi Sad, la Muzeul Național al Literaturii Române din București și în programele Centrului Cultural Arad, Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER) și ale asociației Euro CulturArt. În 2022 publică volumul META VERS, însoțit de 7 desene de Mihai Zgondoiu, la editura Vellant. În 2023 publică Gloria Veselia și ursulețul Cipi, cu ilustrații de Raluca Neferu, la editura Ars Libri.
“Țesem legături” (cod PNRR 163) este un proiect organizat de Asociația Centrul de Artă Aluniș și finanțat din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, Pilonul IV / Componenta 11 – Turism și cultură, INVESTIȚIA I5 „Creșterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural”. Proiect cofinanțat de Primăria Pătârlagele.
Valoarea totală a proiectului este de 224 000 Lei.
Durata proiectului este de 15 luni, perioada de implementare a acestuia realizându-se în intervalul aprilie 2023 – iunie 2024.
Obiectivul proiectului constă în crearea unei baze de cercetare etnografică locală, a unei platforme de manifestare artistică trans-disciplinară pentru artiști locali (poezie, meșteșug, pictură etc) precum și a unui atelier funcțional deschis comunității locale pentru a învăța și a lua parte la manifestări creative/artistice precum și a transmite mai departe către tineri și copii meșteșuguri și tradiții locale.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
„PNRR. Finanțat de Uniunea Europeană – Următoarea Generație UE”.