spot_img

7 zile-maraton de cultură românească la Berlin. 20 de artiști și manageri culturali au celebrat la Berlin universalitatea operei lui Dimitrie Cantemir

În perioada 3-10 septembrie 2023, la Berlin,  în galeria Fantom s-a derulat proiectul cultural de anvergură „Divanul. Cantemir. Spirit universal”, inițiat de Galeria Galateca și Asociația Culturală Neo Art România și curatoriat de Andreea Sandu și Anca Boeriu. 22 artiști și manageri culturali, prin intermediul formelor şi mediilor contemporane de exprimare, au creionat o epocă intensă şi relevantă atât prin tematica actuală cât şi prin elementele de inspiraţie, prezentând din diferite  puncte de vedere personalitatea marelui erudit român. 

AgențiadecArte.ro a fost partener media al evenimentului.

Conceptul inovativ s-a concentrat pe interdisciplinaritatea și reprezentarea multifațetării în creația contemporană pornind de la opera și personalitatea cărturarului Dimitrie Cantemir,  creatorul de tip renascentist, reprezentant al iluminismului european. Proiectul este co-finanțat de Institutul Cultural Român prin programul Cantemir, un fond special dedicat proiectelor realizate în străinătate. 

„Divanul. Cantemir. Spirit universal” a avut ca nucleu expoziția cu același nume ce a reunit lucrările artiștilor Liliana Basarab, Anca Boeriu, Mariea Petcu Chiobaș, Raluca Ilaria Demetrescu, Cosmin Paulescu, Mirela Trăistaru şi studenții de la Universitatea Națională de Arte din București.

7 zile-maraton de cultură românească

Publicul berlinez l-a putut descoperi pe creatorul român și prin perspectiva mai multor  evenimente performative, conferințe, artist talk, seri de filme și ateliere. 

2 evenimente de tip performativ, „The interactive installation Stratum“  și „The Young Cantemiroglu„, coproducții Fantom-Galateca, au fost special create pentru acest proiect, fiind realizate de  Mircea Florian, artist poliglot și poli-instrumentist și, respectiv, de regizoarea Petra Rațiu, cu participarea artistelor Iulia Grigoroiu și Anastasiia Starodubova (Germania). 

„Tema toleranței, atât de importantă în acest moment, a fost  declinată prin desen, gravură, pictură, artă textilă, video, performance și arta sunetului.  Un proiect cultural interdisciplinar care integrează dimensiunii artistice o importantă axă educativă și  are ca element central o abordare trandisciplinară a personalității și creației lui Dimitrie Cantemir”, precizează Anca Boeriu. 

Evenimentele celor șapte zile se vor regăsi într-un documentar ce va fi prezentat și publicului din România.

“ A fost o experiență complexă și relevatoare participarea atât  la procesul curatorial cât și la cel de cercetare, din care a rezultat maratonul de 7 zile de cultură românească pe care l-am construit alături de o echipă extraordinară. Dincolo de evenimentele performative am integrat și o serie de patru conferințe susținute de  Ana Negoiță, Ludwig Norz, Roxana Lăpădat și subsemnata, precum și un  atelier de  monotip al Ancăi Boeriu ce s-a bucurat de o largă participare,  și art performance inedit și artist talk susținut de Cosmin Paulescu“, adaugă Andreea Sandu.

Programul proiectului desfășurat la Berlin

Duminică – 3 septembrie, 18.00

  • Lansarea proiectului Divanul/ The Divan. (Cantemir. Spirit universal)
  • Vernisajul expoziției de artă contemporană- Divanul (Cantemir, Spiritul universal) Liliana Basarab • Anca Boeriu • Mariea Petcu Chioibaș • Raluca Ilaria Demetrescu • Cosmin Paulescu • Mirela Trăistaru (expoziție în perioada 3 – 10 septembrie)
  • Dialog-dezbatere-conferință
  • Andreea Sandu- „Cantemir. Importanța socială și culturală în arta contemporană”
  •   Ludwig Norz– „Dimitrie Cantemir, un prinț al iluminismului” (26.11.1673 Stănilești – 21.08.1723 Dimitrowka), integrând repere istorice ale lui Cantemir în Germania
  • Ana Negoiţă- „Cantemir 2.0 Dimitrie Cantemir și modernitatea” pe tema universalității spiritului cultural al lui Cantemir

Luni, 4 septembrie, ora de începere: ora 18.00

  • Anca Boeriu– Atelier de monotip

Vineri, 8 septembrie, ora 19.00

  • Film documentar „Dimitrie Cantemir”, ce punctează cele mai importante direcții culturale și științifice deschise de Dimirie Cantemir, dar și o succintă biografie a cărturarului.

Sâmbătă, 9 septembrie, ora de începere: ora 18.00

  • Art performance- Artist talk, Cosmin Paulescu „Cartea, harta și teritoriul”
  • Sound Performance – Mircea Florian- „Tânărul Cantemiroglu”, poliglot și poli-instrumentist, cântând cântece europene amestecate din Orient până în Occident, concept dedicat proiectului.

Duminică, 10 septembrie, ora de începere: ora 18.00 

  • Roxana Lăpădat- prezentare– „Divanul performance-urilor sau despre temele marilor transformări globale în artele performative”.
  • Petra Raţiu, regizor, Anastasiia Starodubova, actriţă şi Iulia Grigoriu, actriţă, performance, instalaţie interactivă „Stratum“ , un parteneriat între regizoarea de origine română Petra Rațiu și actrița germană Anastasiia Starodubova, iar vocea este a actriţei Iulia Grigoroiu.

Proiect realizat de galeria Galateca, în colaborare cu Asociația Neo Art România și susținut de ICR.  

Partener/ Asociația Culturală Fantom, Berlin

Parteneri media: modernism.ro, Biz, Agenția C’Arte, dreamingof.net, Kreatoria, Propagarta, Aici a stat, Radio România Cultural Cultural, Metropola TV.

Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional.

Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Despre Asociația Culturală Neo Art România

Asociația Culturală „Neo Art România” este o organizație non-guvernamentală înființată în anul 2012, care promovează cultura națională și internațională, educația culturală și artistică, precum și cercetarea, dezvoltarea și programele internaționale multidisciplinare. Principala activitate constantă a asociației este în domeniul artelor vizuale și este reprezentanta galeriei de artă contemporană și design Galateca.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508