Asociația Culturală OpenArt și Muzeul Național al Literaturii Române din București organizează, în perioada 11 – 17 septembrie 2023, cea de-a XII-a ediție a Târgului Național al Cărții de Poezie și a XIII-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie București (FIPB). TNCP este co-finanțat de AFCN (Administrația Fundului Cultural Național). Parteneri: APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din Românnia), Opera Scrisa.ro, Euro CulturArt
În cadrul celei de-a XII-a ediții a Târgului Național al Cărții de Poezie au fost invitate cele mai reprezentative edituri care publică poezie pentru a organiza lansări de carte și dezbateri.
Iubitorii de poezie din Capitală sunt așteptați să ia parte la evenimente în cadrul FIPB 2023 în 14 spații culturale cunoscute: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Muzeul Național al Literaturii Române – sediul din Str. Nicolae Crețulescu 8, Muzeul Național al Literaturii Române – sediul din Calea Griviței 64-66, Casa memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Cărturești Verona, Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, ARCUB, Librăria franceză Kyralina, Muzeul Național Cotroceni, Institutul Italian de Cultură, Institutul Cervantes din București, Biblioteca Metropolitană București, Londohome, Teatrul Dramaturgilor Români.
Cea mai ambițioasă ediție de până acum, Târgul Național al Cărții de anul acesta, dar și Festivalul Internațional de Poezie București stau sub semnul cunoscutei parafraze după Cicero: inter arma silent musae? – un exercițiu ambițios de a celebra puterea poeziei și, in extenso, a literaturii, și o pledoarie pentru eternitatea muzelor care au puterea de a inspira artele și cuvântul liber, chiar și în vremurile tulburi și dificile de azi, în care, de doi ani de zile, auzim ecoul unui război la frontiera de nord a țării. „Pentru această reușită țin să le mulțumesc tuturor partenerilor instituționali ai proiectului, precum și fiecărui profesionist care și-a pus energia în realizarea programului din cele șapte zile ale evenimentului. Sunt convins că iubitorii de literatură vor găsi în programul divers și ambițios momente și evenimente care să satisfacă toate gusturile, de la cei mai tineri cititori, la cei experimentați, de la cei mai severi în aprecieri până la cei pentru care literatura e un modus vivendi sau la cei care acum se pot regăsi în ea”, a declarat Ioan Cristescu, Directorul General al Muzeului Național al Literaturii Române, organizatorul evenimentului. AgentiadeCarte.ro este partenerul media al TNCP.
Publicul din Capitală, precum și turiștii români și străini sunt invitați să participe la lecturi publice, proiecții de filme, expoziții de artă vizuală, recitaluri ale unor actori celebri, spectacole de teatru, concerte de muzică, performance-uri și programe experimentale de artă digitală și noile media, în confluență cu scrierea creativă contemporană.
Târgul Național al Cărții de Poezie, eveniment care aduce în prim-plan cele mai recente și mai importante volume de poezie.
Cele șapte zile de festival includ peste 50 de evenimente, pe teme și formate diferite: de la întâlniri cu poeți, traducători și editori, lecturi publice, dezbateri, mese rotunde, colocvii, maratoane de poezie sau performance-uri, la spectacole de teatru, proiecții de filme și concerte, expoziții și evenimente dedicate profesioniștilor – un program amplu și dens, construit de-a lungul ultimei jumătăți de an de echipa Muzeului Național al Literaturii Române alături de partenerii proiectului: un exercițiu de estetică relațională a artelor, un spațiu de conversație și reflecție, în cadrul căruia sunt împărtășite noi perspective, unde scrisul este sărbătorit ca artă, alături de tonalitățile muzicii de jazz, nuanțele și viziunile picturale sau imersiunea într-un spectacol teatral sau unul cinematografic.
Participarea publicului la evenimentele din cadrul Târgul Național al Cărții de Poezie (TNCP) este cu acces gratuit.
________________________________________
Programul Târgului Național al Cărții de Poezie, ediția a XII-a, 11-17 septembrie 2023
Luni, 11 septembrie 2023, ora 18.00
Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Calea Victoriei 88
Deschiderea TNCP – Alocuțiuni
Dl Ioan Cristescu – Președinte Asociația Culturală OpenArt
Reprezentant al Ministerului Culturii
Dna Mireille Rădoi, Director General al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”
Excelența Sa Dl Paulo Cunha Alves, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Portugaliei în România
Dna Laura Napolitano, Directorul Institutului Italian de Cultură din București.
Calin Andrei Mihăilescu – poet
Luni, 11 septembrie 2023, ora 19.30 – 21.30
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Concert Cătălina Beța și Albert Tajti.
Marți, 12 septembrie 2023, ora 18.00 – 19.00
Librăria Cărturești, Strada Pictor Arthur Verona 13-15
Dialog Victor Ivanovici (România/Grecia) și Claudiu Sfîrschi-Lăudat (România) pe marginea volumului Misiunea al autorului grec Aris Alexandrou.
Miercuri, 13 septembrie 2023, ora 18.00 – 20.30
ARCUB, Str. Lipscani 84 – 90
Seară de performance-uri
Invitați: Artur Cojocaru (Republica Moldova), Sorin Despot (România), Mircea Dan Duță (România), Dumitru Fanfarov (Republica Moldova), André Ferenc (România), Silvia Grădinaru (România), Mugur Grosu (România), Benji Horváth (România), Ligia Keșișian (România), Jaan Malin aka Luulur (Estonia), Mitoş Micleuşanu (România), Tiberiu Neacșu (România), Livia Ștefan (România), Răzvan Țupa (România).
Moderator: Peter Sragher.
Miercuri, 13 septembrie 2023, ora 18.00 – 19.00
Librăria Cărturești, Strada Pictor Arthur Verona 13-15
Dialog Ana Blandiana (România), Milo De Angelis (Italia) și Bruno Mazzoni (Italia) pe marginea volumului Variazioni su un tema dato, culegere de versuri închinate lui Romulus Rusan, tradusă de Bruno Mazzoni (Editura Donzelli, Roma, 2023).
Joi, 14 septembrie 2023, ora 17.00 – 18.00
Librăria franceză „Kyralina”, Strada Biserica Amzei 10
Dezbatere, Q & A cu Lise Gauvin (Canada).
Moderator: Luminița Corneanu.
Evenimentul se va desfășura în limba franceză.
Joi, 14 septembrie 2023, ora 17.30 – 18.30
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Victor Ivanovici (Grecia/România) în dialog cu Călin-Andrei Mihăilescu (Canada/România) pornind de la volumul De la teoría a la poética de la traducción [De la teoria la poetica traducerii] de Victor Ivanovici.
Joi, 14 septembrie 2023, ora 19.30 – 20.30
Institutul Cervantes, Bulevardul Regina Elisabeta 38
Lecturi publice ale poeților Harold Alva (Peru), Gabriel Chavez Casazola (Bolivia), Dinu Flămând (România), Ioana Nicolaie (România), Aurora Luque (Spania), Fulgencio Martinez (Spania), Corina Oproae (România/Spania), Victor Rodriguez Nuñez (Cuba, video).
Moderator: Victor Ivanovici.
Evenimentul se va desfășura în limba spaniolă.
Vineri, 15 septembrie 2023, ora 13.00 – 15.00
Biblioteca Metropolitană București, Strada Tache Ionescu 4
Lecturi publice: Daniel Bănulescu, Gabriel Burlacu, Liviu Capșa, Petre Ioan Crețu, Simona-Grazia Dima, Dumitru Ion Dincă, Miruna Drăghici, Raluca Faraon, Mihail Gălățanu, Victoria Milescu, Niculina Oprea, Mihaela Stanciu, Cosmin Andrei Tudor, Claudia Voiculescu.
Moderator: Evelyne Croitoru.
Vineri, 15 septembrie 2023, ora 18.00 – 19.00
Librăria Cărturești, Strada Pictor Arthur Verona 13-15
Lecturi publice: Mircea Dan Duță (România), Ioana Greceanu (România), Alexandru Higyed (România), Carolina Ilica (România), Iuliana Miu (România), Andreea Teliban (România), Eugenia Țarălungă (România), Tudor Voicu (România).
Moderator: Vasile Gribincea.
Vineri, 15 septembrie 2023, ora 18.00 – 19.00
Institutul Goethe, Calea Dorobanți 32
Seară de poezie cu Nico Bleutge (Germania) și Yevgeniy Breyger (Germania)
Evenimentul se va desfășura în limba germană.
Vineri, 15 septembrie 2023, ora 19.30 – 20.30
Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, Strada Batiștei 15
Seară de poezie cu Semier Insayif (Austria) și Udo Kawasser (Austria), urmată de Q & A.
Evenimentul se va desfășura în limba germană.
Sâmbătă, 16 septembrie 2023, ora 17.00 – 18.30
Librăria Cărturești, Strada Pictor Arthur Verona 13-15
Lecturi publice: Elena Bălășanu (România), Mina Decu (România), Cătălina Matei (România), Antonia Mihăilescu (România), Lucian Vasilescu (România), Călin Vlasie (România), Florina Zaharia (România).
Moderator: Vasile Gribincea.
Sâmbătă, 16 septembrie 2023, ora 19.30 – 21.30
Sala de spectacole, ARCUB, Str. Lipscani nr. 84-90
Recital de poezie Dan Mircea Cipariu
Echipa TNCP 2023 – Oamenii care fac proiectul posibil
Ioan Cristescu – Președinte Asociația Culturală OpenArt și Coordonator TNCP
Oana Boca-Stănescu – PR TNCP
Mircia Dumitrescu – ilustrație (sculptură) și viziune grafică
Petru Șoșa – viziune grafică și DTP materiale de promovare
Emilia Petre – machetare artistica slideuri
Dan Marinescu, Daniel Ciobanu, Costin Dan, Dorin Dudău – multimedia
Smaranda Elian, Andrew Davidson Novosivschei, Bogdan Ghiu, Mădălina Ghiu, Amalia Epure Ilieș – traducători
Cipariu Dan Mircea – copywriter
***
Proiectul ”TNCP/ Târgul Național al Cărții de Poezie” nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.