spot_img

”Munca s-a transformat în joc și jocul în muncă

Simona Epure s-a născut la Reșița. A absolvit Facultatea de Științe, secția Fizică a Universităţii din Craiova, în 1993 și Facultatea de Drept, Universitatea din Craiova, promoția 2001. A debutat ca scriitor în 2014, publicând până în prezent 20 cărți de literatură pentru copii. Autoarea a fost premiată în nenumărate rânduri, iar despre cărțile ei se scrie cu entuziasm. Tudor Voicu a dialogat, în exclusivitate pentru AgențiadecArte.ro, cu scriitoarea Simona Epure.

– Cât au contat curajul, munca și deschiderea către joc în momentul în care ai început această aventură în lumea literaturii pentru copii?

– De curaj am avut nevoie doar la început, când nu eram sigură că voi putea transmite copiilor tot ceea ce voiam să ajungă la ei. Apoi munca s-a transformat în joc și jocul în muncă, dacă pot să spun așa, și din acel moment am știut că doar asta vreau să fac mai departe, să scriu cărți pentru copii. 

– Toți am fost și am rămas, mai mult sau mai puțin, copii. Simți că literatura pentru copii e un bun refugiu (și) pentru părinți/ adulți?

– Cu siguranță că literatura pentru copii este un bun refugiu și pentru cei mari. Citindu-le celor mici, adulții vor intra în poveste, vor citi pe voci, vor interpreta personaje etc, așa că se vor rupe de cotidian vrând-nevrând. 

– Cum s-a dezvoltat, din perspectiva ta, această nișă (a literaturii pentru copii) în ultimii ani?

– Literatura pentru copii de la noi din țară s-a dezvoltat destul de mult, în ultimii ani. Este o abundență editorială vizibilă, trebuie doar ca cititorii să intre în librarii. Nu numai că a crescut numărul de cărți editate, dar a crescut și calitatea lor, a ilustrațiilor etc. 

– Povestește-ne una din cele mai plăcute experiențe cu publicul tău.

– Sunt copii care mi-au spus că au toate cărțile mele, iar unii dintre ei și le cumpără singuri. Chiar urmăresc ce carte urmează să mai apară și o caută, în mod special. 

– Cum, când și unde scrie Simona Epure?

– Uneori opresc mașina că să notez repede pe o revistă sau pe un ziar o idee sau câteva versuri. Câteodată le scriu în telefon. Acum 8-9 ani, țineam lângă pat un carnețel în care scriam chiar și noaptea, dacă îmi venea o idee. Cel mai rar scriu la birou, acolo ajung să stau când textele mele sunt aproape de forma finală și trebuie aranjate și corectate. Atunci e partea cea mai grea pentru că necesită timp și atenție.

– Care sunt planurile editoriale ale autoarei pentru a doua jumătate a lui 2023?

– În ultimele 3 luni ale anului urmează să plec în Danemarca, apoi în Olanda la niște evenimente pe care le voi susține pentru copiii români de acolo. Probabil voi avea câteva mici evenimente și în țară, iar în limita timpului voi încerca să scriu partea a treia din seria Șoricelul Fursec. Promit să mă grăbesc cât de mult pot, pentru toți prietenii dragului meu personaj! De asemenea, voi continua rubrica din mica, dar curajoasa revistă ”Melon Palon”. Și spun mica doar pentru că este o revistă pentru cei mici, fiind de fapt un temerar album de artă ce încearcă să așeze publicul preșcolar pe șinele esteticului. 

Simona-Felicia Epure

Studii:

– Facultatea de Drept, Universitatea din Craiova, promoţia 2001

– Facultatea de Ştiinţe – Secţia Fizică, Universitatea din Craiova, promoţia 1993

Cărţi editate (poezii pentru copii):

– ”Greta în bucătărie. Reţete în versete” – Editura Zorio – 2014

– ”Greta şi reţetele ei” si ”Greta şi ora de sănătate” – Editura All – Galaxia Copiilor

-2015

– ”Coşul cu pisici” – Editura All – Galaxia Copiilor -2015

– ”Nişte mâţe aiurite” – Ed. Didactica Publishing House, 2016;

– ”Literele vesele” si ”Caruselul numerelor” – Ed. Didactica Publishing House,

2016;  

– ”Povestea celor trei vrăjitoare toante” – Ed. Didactica Publishing House, 2016;

– ”Sofia şi pisoiul Miau” – Ed. Didactica Publishing House, 2016;

– ”O căsuţă cu de toate” – Ed. Didactica Publishing House, 2016;

– ”Ȋntrebările DE CE?” – Ed. Didactica Publishing House, 2017;

– “Cuvintele magice” – Ed. Sigma 2018;

– “Ghici, ghici ce-i aici?” – Ed. Didactica Publishing House, 2018;

– “Urecheatul saşiu şi lupul sur” – Ed. Didactica Publishing House, 2019;

– “Alfabetul meseriilor” – Ed. Litera 2019.

– “Ce surpriză!” – Ed. Cartea Copiilor 2019

– “Ȋntâmplări cu trei pisici Miau, Miorlau şi Miaunici”- Ed. Litera 2019

– “Ghici, ce e în depărtare?” – Ed. Didactica Publishing House 2020 (120.000

exmplare).

– “Ghici, ce e în Romȃnia?” – Ed. Didactica Publishing House 2021

– “Unde e Sara?” – Ed. Portocala Albastră 2022

– “Şoricelul Fursec şi un prieten minunat” – Ed. Didactica Publishing House 2022

– “Şoricelul Fursec şi surpriza din grădină” – Ed. Didactica Publishing House 2023

Premii obţinute:

– Premiul I la Concursul Naţional Ion Creangă al Muzeului Literaturii

Române – Iaşi aprilie 2019;

– Premiul cel mare la “Incubatorul de poveşti colorate” – Bucuresti, aprilie

2019

– Premiul al III-lea la Concursul Naţional Ion Creangă al Muzeului Literaturii

Române – Iaşi 2018;

– Premiul Special al Bibliotecii Judeţene ”Lucian Blaga” Alba – Festivalul

Internaţional de Literatură Umoristică şi Grafică Satirică “ALB UMOR”,

mai 2016, Alba Iulia;

– Premiul al III-lea la Secţiunea Volume Publicate – Festivalul Naţional de

Poezie Satirico-Umoristică ”Ion Budai-Deleanu”, august 2016, Geoagiu,

judeţul Hunedoara; 

– Menţiune la Secţiunea Poezie – Festivalul Naţional de Poezie Satirico-

Umoristică ”Ion Budai-Deleanu”, august 2016, Geoagiu, judeţul

Hunedoara; 

– Menţiune la Concursul de Poezie pentru Copii Timtim-Timy al Editurii

Paralela 45, mai 2016, Piteşti;

Articole despre autoare:

– Revista Clipe Albastre – revista USR nr. III 2014;

– Revista Observator Cultural – 3-9 august 2017;

– Revista Tribuna Ȋnvăţămîntului – octombrie 2017;

– Revista Spaţii Culturale – octombrie 2019

– Revista Cultura – 4 noiembrie 2022

– Revista Plumb – iunie 2023

Activităţi literare şi culturale:

– Participarea la diverse evenimente literare: concursuri literate, cenacluri,

lansări de carte, tȃrguri de carte, festivaluri de satiră şi umor ( Festivalul

“Alb Umor” Alba Iulia 2016), festivaluri de teatru (Festivalul de Teatru

“Poveşti” Alba Iulia 2022, festivaluri de literatură (FILIT 2022), Festivalul

Sotron – iunie 2023

– Întȃlniri cu copiii, prezentări de carte şi susţinerea a numeroase ateliere în

grădiniţe, şcoli şi biblioteci

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508