Între 16 și 18 august 2023, zeci de artiști români au cântat pe o scenă inedită, aflată în rezervația naturală Bucegi – Zănoaga Dreamland. Scena a făcut parte din festivalul The Jazz Cave Festival, un eveniment care și-a propus să restaureze legătura organică dintre om, sunet și elementele naturii și care a avut loc în aceeași perioadă, în Peștera Ialomiței. AgențiadecArte.ro a fost partener media al evenimentului.
Aflată în campingul montan Zănoaga, scena Zănoaga Dreamland a găzduit concertele unor muzicieni situați stilistic la confluența dintre jazz și muzica contemporană, creând o atmosferă de conexiune cu publicul, amplificată de cadrul natural al muntelui. Sorina Rotaru & Alex Olteanu, Soul Serenade, Andrei Petrache Trio, Koszika & Szasz Csaba, Andrei Irimia Trio, Opening Theory, Cristi Horia & Sorin Romanescu, Aleka, Chris Guilfoyle, Barry Donohue & Matthew Jacobson și Călin Stamatoiu & Co sunt numele care s-au auzit pe scena dintre brazi.
“Pentru mine este primul concert care se întâmplă într-un camping, deci a fost special, mai ales că se și numește Dreamland. M-am simțit foarte apropiată de ascultători, iar în fața scenei oamenii au stat așezați într-un cerc care mi-a amintit de poveștile din vremea bunicii. Bunica mea a trăit la țară, într-un sat din sud, de lângă Dunăre, și ei duminica se întâlneau la clacă, un loc unde cântau, dansau, era o atmosferă magică. Și mi-am adus aminte de poveștile ei în acest loc, cu natura, cu munții și, mai ales, cu muzica” – Sorina Rotaru.
“Cred că muzica noastră merge foarte bine cu natura și cu ce a fost în jurul nostru astăzi. Melodiile folclorice, din care ne luăm noi inspirația, au deseori imagini din natură, pentru că oamenii care au compus aceste melodii acum sute de ani trăiau în conexiune cu ea, iar nouă ne place să aducem în prezent acea atmosferă și acele imagini” – Koszika.
Campingul Zănoaga este singura zonă de campare din rezervația naturală Bucegi – un loc situat în pădure, la intrarea în Cheile Zănoagei, în vecinătatea Lacului Bolboci și la răspântia a două poteci importante, de unde pleacă mai multe trasee turistice montane. Cele 14 căsuțe și locurile speciale pentru corturi și rulote au fost în întregime ocupate pe durata festivalului, iubitorii de jazz îmbinând drumețiile pe munte cu serile de concerte.
“Dacă nu ați apucat să veniți anul acesta, musai să veniți anul viitor, pentru că este un eveniment care îmbină atât de frumos improvizația și libertatea. Până la urmă, dacă vorbim despre jazz, vorbim despre libertate și aici o găsim cel mai bine”. – Cristi Horia
Pe lângă muzicieni, la Zănoaga Dreamland au participat și salvamontiștii de la Salvamont Salvaspeo Dâmbovița, partenerii festivalului și oameni esențiali pe munte, care previn accidentele montane, salvează persoanele rătăcite și accidentate și gestionează adevărate operațiuni de salvare și intervenție acolo unde necesar. Ei au vorbit despre conduita corectă în drumetie, dar și despre provocările profesiei. “Deși oamenii care urcă pe munte în zilele noastre sunt mult mai bine echipați decât acum zece ani, încă întâlnești și oameni în șlapi. Dar dincolo de echipament, cel mai important lucru pentru cei care se pregătesc de o urcare este să își facă o evaluare și să se întrebe: pot eu urca pe acest traseu? Informații constante despre starea traseelor găsesc pe 0salvamont. Iar dacă rămân blocați, să știe că oricând pot apela la 112 pentru ajutorul nostru” – Marius Gane, salvamontist de 30 de ani.
Zănoaga Dreamland a fost cea de-a doua scenă a festivalului The Jazz Cave Festival, un festival aflat la a treia ediție, care a avut loc în aceeași perioadă în Peștera Ialomiței și a omagiatdiversitatea artei sunetelor improvizatorice printr-un program complex de trei zile de concerte susținute de formații apreciate din România, Bulgaria, Albania, Azerbaijan, Italia, Irlanda, Olanda, dar și SUA și Japonia. Mai multe informații despre festival găsiți pe pagina de facebook și cea de instagram.
Un eveniment organizat de Asociația UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România în parteneriat cu Exces Music.
Parteneri strategici: Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița, Primăria Moroeni, Carpatmontana
Parteneri culturali: Peștera Ialomiței, Complexul Național Muzeal Curtea Domnească, Oportunități la tine acasă, Rrock Jakaj Academy
Parteneri: Salvamont Salvaspeo, Casa Iustin, Domeniul Bogdan, Urban Vibe Roastery, Keia, Foldo.
Parteneri media: Agerpres, Agenția de carte, Enjoy TV, Bookhub, București FM, Happ.ro, Munteanu recomandă, Psychologies, RadarMedia, Radio România Muzical, Radio România Cultural, SpotMedia, TVR Cultural, Zile și Nopți.
Eveniment recomandat de RFI
Eveniment co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.